Ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις / Περίπου 3.000 νεκροί τον χρόνο στην Ελλάδα


Στην Ελλάδα  κάθε χρόνο 2.000 με 3.000 ασθενείς χάνουν τη ζωή τους από ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις κατά τη διάρκεια της νοσηλείας τους, όπως ανέφερε ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ και επίτιμος διευθυντής Υγειονομικού του ΓΕΕΘΑ.

 

Όπως σημείωσε, ένας από τους λόγους που έχουμε οδηγηθεί σε αυτά τα νούμερα απωλειών είναι η αλόγιστη χρήση αντιβιοτικών στη χώρα μας, καθώς με αυτό τον τρόπο τα μικρόβια αποκτούν αντοχή, ενώ χαρακτήρισε «εφιάλτη» για τους νοσοκομειακούς γιατρούς το ζήτημα των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

 

«Αν κάποιος ασθενής μας κολλήσει ένα τέτοιο μικρόβιο από αυτά που θεραπεύονται πάρα πολύ δύσκολα, κινδυνεύει ενώ μπήκε στο νοσοκομείο για ένα σχετικά απλό θέμα π.χ. για μια ουρολοίμωξη ή μία πνευμονία να καταλήξει στην εντατική επειδή δεν μπορούμε να θεραπεύσουμε το μικρόβιο από το οποίο πάσχει» τόνισε ο κ. Χατζηγεωργίου μιλώντας στο Action24.

 

Όπως είπε, το πρόβλημα με την πολύ μεγάλη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι παγκόσμιο.

 

«Σε μερικές περιπτώσεις οι θεραπευτικές επιλογές που έχουμε είναι πολύ λίγες ή καθόλου» σημείωσε, λέγοντας πάντως πως ευτυχώς είναι λίγα προς το παρόν τα μικρόβια αυτά.

 

«Το θέμα είναι ότι η Ελλάδα έχει δυστυχώς το προνόμιο να είναι από τις χειρότερες χώρες της Ευρώπης και αυτό σχετίζεται άμεσα με το ότι είμαστε από τις πρώτες χώρες στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών» ανέφερε στη συνέχεια.

 

«Αυτό είναι το μεγαλύτερο σφάλμα και γίνεται κατά κόρον στην Ελλάδα. Η κάθε μαμά ή ο κάθε ασθενής που έχει έναν πυρετό, ο οποίος τις πιο πολλές φορές οφείλεται κάποιον ιό – και οι ιοί ξέρουμε ότι δεν ανταποκρίνονται στην αντιβίωση – πηγαίνοντας να πάρει αντιβιοτικά το μόνο που πετυχαίνει είναι να κάνει κακό στην κοινότητα γενικότερα. Η συνεχής χρήση αντιβιοτικών δημιουργεί την αντοχή των μικροβίων» τόνισε.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη