Στη διαπίστωση ότι ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όταν βρίσκονται στις Βρυξέλλες στηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά στο εσωτερικό ακροατήριο την αμφισβητούν, προχώρησε ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία παραβρέθηκε ο Υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Τimcho Mucunski μιλώντας για την ενταξιακή πορεία της χώρας του.
Πιο συγκεκριμένα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που συμμετείχε στη συνεδρίαση σχολίασε σκωπτικά τις τοποθετήσεις του Γιάννη Μανιάτη και του Μανώλη Κεφαλογιάννη.
Ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος και ο νέος Πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας “παραβιάζουν το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας των Πρεσπών, αρνούμενοι να χρησιμοποιήσουν δημόσια το συνταγματικό όνομα της χώρας” ρωτώντας τον ΥΠΕΞ της χώρας αν η κυβέρνησή του σκοπεύει να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της.
Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ σημείωσε ότι η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας “επιμένει στη χρήση του Μακεδονία και Μακεδόνας παραβιάζοντας τον πιο βασικό όρο της Συμφωνίας με την Ελλάδα, erga omnes”.
Αρβανίτης: ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχουν άλλη ρητορική εντός και εκτός Ελλάδας, όπως η κυβέρνηση της ΒΜ
Σε ανάρτησή του μετά τη συνεδρίαση ο Αντιπρόεδρος της LEFT σημειώνει δηκτικά: “Η μεγάλη θετική έκπληξη, ήρθε από τους όψιμους υποστηρικτές και υπέρμαχους της Συμφωνίας των Πρεσπών κκ Μανιάτη από το ΠΑΣΟΚ και Κεφαλογιάννη από τη ΝΔ, μετά τη λάσπη που εκτόξευαν τα δύο κόμματα επί χρόνια κατά της Συμφωνίας. Τους ακούσαμε με ενδιαφέρον στις παρεμβάσεις τους να κατηγορούν τη Βόρεια Μακεδονία ότι δεν τηρεί τη Συμφωνία. Τα δύο κόμματα χρησιμοποιούν άλλη ρητορική στο εσωτερικό και άλλη ρητορική στις Βρυξέλλες. Όπως ακριβώς και η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας” ανέφερε μεταξύ άλλων ο Κώστας Αρβανίτης, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει στο Βορειομακεδόνα ΥΠΕΞ ότι “η κυβέρνησή του δεν τηρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών ως οφείλει και παρά τις διαβεβαιώσεις του ότι θα τη σεβαστεί.
Επεσήμανε ότι η επιμονή να χρησιμοποιεί στο εσωτερικό άλλο όνομα εκτός από το συνταγματικά καθορισμένο και διεθνώς αποδεκτό ουσιαστικά ματαιώνει τις ενταξιακές προοπτικές της χώρας του.
“Εμείς αντιμετωπίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών ως αδικία για τη χώρα μας” απάντησε στους Έλληνες Ευρωβουλευτές ο Timcho Mukonsky, συμπληρώνοντας όμως ότι “Σκοπεύουμε να τη σεβαστούμε”.