«Σεΐχης Μπεντρεντίν: Ο ανθρωπιστής, ο επαναστάτης, ο συμμαθητής του Πλήθωνα»
Ομιλητής: Δρ. Χρήστος Πολατίδης
Στις 18 Δεκεμβρίου 1416 απαγχονίζεται στις Σέρρες ο Σεΐχης Μπεντρεντίν, αφού προηγουμένως καταπνίγηκε στο αίμα η επανάσταση την οποία είχε κηρύξει κατά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Ο Μπεντρεντίν γεννήθηκε στο Αμμόβουνο Διδυμοτείχου από πατέρα αμφιλεγόμενης καταγωγής και μητέρα Ελληνίδα. Σπούδασε στην Αδριανούπολη όπου και ήταν συμμαθητής του Γεωργίου Πλήθωνα Γεμιστού. Επηρεάστηκε καθοριστικά από την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία. Ήταν φαινομενικά μουσουλμάνος. Μεταξύ των άλλων δίδασκε την ανεξιθρησκεία, την ισότητα ανδρών - γυναικών, την κοινοκτημοσύνη και την μη ύπαρξη παραδείσου και κόλασης. Ήταν υπέρ της χρήσης μουσικής για λατρευτικούς σκοπούς, όπως επίσης και υπέρ της κατανάλωσης οίνου και χοιρινού κρέατος. Η διδασκαλία του είχε μεγάλη απήχηση σε ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας και καταγωγής. Από την επανάσταση του Μπεντρεντίν κινδύνευσε με κατάρρευση η Οθωμανική αυτοκρατορία.
Ο Χρήστος Πολατίδης γεννήθηκε στον Λευκώνα Σερρών το 1961. Σπούδασε στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, της Πολυτεχνικής Σχολής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου και ολοκλήρωσε την Διδακτορική του Διατριβή. Έχει δημοσιεύσει πάνω από 40 ερευνητικές εργασίες σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε πρακτικά Διεθνών και Πανελληνίων Συνεδρίων. Κατέχει δύο Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας που αφορούν την ανάπτυξη αποτελεσματικών μεθόδων καθαρισμού του νερού από τα νιτρικά.
Δίδαξε επί 4 χρόνια, ως εντεταλμένος καθηγητής, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πλήθος άρθρων και μελετών του, πάνω στην Φιλοσοφία της επιστήμης, την Μουσική Έρευνα, το κίνημα της επανελλήνισης κ.α. έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Κείμενά του πάνω στην Φιλοσοφία του Ηρακλείτου έχουν συμπεριληφθεί στην συλλογή των κειμένων νεοελληνικής Φιλοσοφίας (από το 1453 έως σήμερα) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Από το 2003 έως το 2008 υπήρξε συνεκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΟ».
Έργα του: «Έπεα Δάκοντα» (2001), «Εφίμερος Εφήμερος» (2011), «Έντεκα επί εκατόν είκοσι ένα» (2017), «Παλίντονος αλυπία» (2018), «Ένα τη βδομάδα» (2019), «Δεκαέξι αιώνες υπόδουλο έθνος» (2021), «Παρατιλμοί» (2022).
Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20