Σέρρες / Μα΄θηματα Κλασσικής Παιδείας : «Η Πρώτη Αιτία»


Θέμα: «Η Πρώτη Αιτία»

 

Εισηγητής: Σιβρής Ευάγγελος, Φοροτεχνικός

Ζήσης Μητλιάγκας, φιλόλογος

( προλογικά για την πορεία της φιλοσοφικής σκέψης

 και τους εκφραστές της)

Κόσμον τόνδε, τὸν αὐτὸν ἁπάντων, οὔτε τις θεῶν οὔτε ἀνθρώπων  ἐποίησεν, ἀλλ᾽ ἦν ἀεὶ καὶ ἔστιν καὶ ἔσται πῦρ ἀείζωον, ἁπτόμενον μέτρα  καὶ ἀποσβεννύμενον μέτρα.

Ο έμφρων άνθρωπος μέσα στην εξελικτική του πορεία αντιμετώπισε και  έθεσε σωρεία ερωτημάτων, που πήγαζαν είτε από την ανάγκη είτε από τον  θαυμασμό του για την φύση είτε από την δίψα του για γνώση. Προφανώς  όλοι οι πολιτισμοί και όλα τα έθνη ασχολήθηκαν με το πρωταρχικό  ερώτημα του πώς υπάρχει το όλο και πώς έγινε. Από τα σπαράγματα των  παγκόσμιων σκέψεων, η μόνη τεκμηριωμένη σκέψη είναι αυτή των  Ελλήνων διανοητών, βασισμένη στην λογική, την παρατήρηση και τις μετρήσεις. Και όλα ξεκινούσαν από το γιατί και πως έγινε, υπάρχει και  λειτουργεί, αυτό που οι Έλληνες ονόμασαν Σύμπαν 1  και λόγω της ομορφιάς, τελειότητας και αρμονίας του, εύτακτης και ισορροπημένης  λειτουργίας του, ονόμασαν Κόσμο.2 Όλα αυτά φυσικά θα είχαν μια αρχή  εκκίνησης, μια αιτία, κάτι το αρχικό, το πρώτο, μια αρχική πρώτη αιτία.  Ποια όμως είναι η έννοια που έδωσαν οι Έλληνες μιλώντας για αυτήν, τί  ήταν το «κινούν ακίνητον» του Αριστοτέλη, ο Ορφικός «πατρικός βυθός αεί  ρέων», η ύλη, η Ουσία, τί ήταν ο Κόσμος, ποια η σημασία των φυσικών  στοιχείων, πώς αυτός έγινε όπως είναι και έδειξε μορφή, ποια η έννοια του.

1 Ως σύμπαν νοείται το σύνολο του χώρου και του χρόνου και των περιεχομένων τους. Σύμφωνα  με την επιστήμη το σύμπαν αφορά το χωροχρονικό συνεχές, στο οποίο περιλαμβάνεται το σύνολο  της ύλης, της ενέργειας και της πληροφορίας.

2 Σημαίνει στολίδι, κόσμημα

θείου, του θεού, των θεών, πώς όλα αυτά συνδέονται; Ήταν η Ελληνική  σκέψη Μύθος, παραμύθι, ψέμα, σωστή ή λάθος, σε σύγκριση με την  σύγχρονη επιστημονική θέση, αναφορικά με την ύπαρξη του Σύμπαντος  Κόσμου; Αυτός δημιουργήθηκε ή προϋπήρχε, η ύλη του πως  συμπεριφέρεται και τι υπάρχει μετά, αυτή χάνεται με τον φυσικό κύκλο της ζωής; Η σκέψη των Ελλήνων φιλοσόφων ήταν εύκολη, λογική ή  μεταφυσική; Ένα τεράστιο πλέγμα ερωτημάτων που τέθηκαν από την  ανθρώπινη σκέψη, αλλά απαντήθηκαν από την υψηλή Ελληνική διανόηση.  Αυτά τα ερωτήματα θα εξετάσουμε.

Ο Σιβρής Ευάγγελος γεννήθηκε στα Σέρρας, με καταγωγή από εδώ, τελείωσε εδώ όλες τις  σχολικές βαθμίδες, σπούδασε στην Α.Β.Σ.Θ. και επί 34 χρόνια είναι  λογιστής φοροτεχνικός και ταυτόχρονα επιχειρηματίας, έχει κάνει  εισηγήσεις φορολογικών και επιχειρησιακών σεμιναρίων και διετέλεσε  πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων  Επαγγελματιών Ν. Σερρών και μέλος του  Δ.Σ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων  Επαγγελματιών επί πολλά χρόνια. Έχει κάνει δημοσιεύσεις, ομιλίες και εισηγήσεις με φιλοσοφική θεματολογία και  ταυτόχρονα έχει συγγράψει ανάλογα βιβλία τα οποία τελούν υπό έκδοση.  Είναι επίσης ερασιτέχνης αμπελουργός και οινοποιός.

 

Ο φιλόλογος Ζήσης Μητλιάγκας, προλογίζοντας την εισήγηση του κυρίου Σιβρή, θα κάνει ολιγόλεπτη αναφορά στην ιστορία της φιλοσοφικής σκέψης και τους κύριους εκφραστές της.

 

Τα μαθήματα γίνονται κάθε Τετάρτη 7-8 το απόγευμα στο Αμφιθέατρο της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, Νικ. Νικολάου 20

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη