Κωνσταντίνος Σαββόπουλος
Με τη συμπλήρωση πενήντα ετών (8 Δεκεμβρίου) από τη διενέργεια του δημοψηφίσματος για το πολιτειακό – όπου αποφασίστηκε η Αβασίλευτη Δημοκρατία με 69,2% – τροφοδοτούνται σενάρια περί εμπλοκής των Γλύξμπουργκ στην εγχώρια πολιτική ζωή.
Η αίτηση δέκα μελών της οικογένειας – τα πέντε παιδιά του Κωνσταντίνου και της Άννας Μαρίας αλλά και πέντε εγγόνια – ώστε να λάβουν την ελληνική ιθαγένεια, πυροδοτεί ζωηρές πολιτικές συζητήσεις στους διαδρόμους της δεξιάς πολυκατοικίας.
Οι ενστάσεις των νομικών
Η επιλογή δε του επωνύμου «Ντε Γκρες», δηλαδή «της Ελλάδος» εγείρει τις ενστάσεις νομικών που αναφέρουν ότι πρόκειται για ένα «τίτλο ευγενείας» που συνιστά, εμμέσως, μη αναγνώριση του υφιστάμενου πολιτειακού καθεστώτος, οπότε από το νόμο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.
Θυμίζουν ότι στο νόμο 2215/1994 αναφέρεται το όνομά του εκλιπόντος τέως βασιλιά, ως Γλύξμπουργκ.
Υπενθυμίζεται ότι η ελληνική ιθαγένεια αφαιρέθηκε από τον τέως μονάρχη Κωνσταντίνο το 1994 και παρόλο που ο ίδιος προσέφυγε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαιωμάτων του ανθρώπου, δεν δικαιώθηκε.
Επιπλέον, η σπουδή και προσήλωση της κυβέρνησης στη διευθέτηση του ζητήματος έρχεται σε αντιδιαστολή με τα υψηλά – και σε πλείστες περιπτώσεις – ανυπέρβλητα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μετανάστες που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα επί δεκαετίες.
Ο αριθμός όσων δεν τα καταφέρνουν να πάρουν ιθαγένεια με πολιτογράφηση δεν περιορίζεται στις αιτήσεις που απορρίπτονται, λόγω εισοδηματικών κριτηρίων.
Οι εξετάσεις για το Πιστοποιητικό Γνώσεων, που απαιτείται για την κατάθεση αίτησης, έχουν πολύ υψηλό ποσοστό αποτυχίας, περίπου 50%, λόγω της μεγάλης δυσκολίας της Τράπεζας Θεμάτων, ενώ είναι άγνωστος ο αριθμός όσων αποθαρρύνονται εκ των προτέρων και δεν δηλώνουν καν συμμετοχή.
Δεν διαψεύδει η κυβέρνηση την ένταξη του Παύλου στις λίστες
Σε αυτό το φόντο, τα ερωτηματικά πολλαπλασιάζονται λόγω της άρνησης της κυβέρνησης να διαψεύσει κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για ενσωμάτωση του Παύλου στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Η προοπτική ίδρυσης, άλλωστε, «βασιλικού» κόμματος συγκεντρώνει από ελάχιστες έως μηδαμινές πιθανότητες, λόγω έλλειψης χώρου στα δεξιά της δεξιάς.
Σε μία από τις τελευταίες ενημερώσεις (briefing) του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης απάντησε «δεν το γνωρίζω αυτό (ένταξη στο ψηφοδέλτιο), δεν το έχω διαβάσει καν, και δεν νομίζω να έχει κάποια βάση, ούτε υπάρχει κάποιο πρόθεση από τον άνθρωπο.
Ούτε υπάρχει αυτή τη στιγμή τέτοια διαδικασία». Η απάντηση αυτή – που δεν έκλεισε το παράθυρο της προσθήκης ενός…γαλαζοαίματου στις γαλάζιες λίστες – ενδέχεται να ενεργοποιήσει εκ νέου το ρήγμα μεταξύ «καραμανλικών» και «βασιλικών», που υπάρχει στη Ν.Δ. εδώ και μισό αιώνα.
Οι αντιδράσεις των «καραμανλικών»
Ήδη, οι θιασώτες του αποκαλούμενου εθνάρχη «Κωνσταντίνου Καραμανλή» είχαν αντιδράσει σθεναρά έναντι της στάσης της ηγεσίας, στην κηδεία του Κωνσταντίνου τον Ιανουάριο του 2023.
Το πράσινο φως που είχε ανάψει το Μαξίμου για την ισχυρή παρουσία των νεοδημοκρατών στην κηδεία – φιέστα είχε προκαλέσει τα οργίλα τηλεφωνήματα και μηνύματα των «καραμανλικών» ψηφοφόρων προς Τοπικές Οργανώσεις.
Οι διαμαρτυρόμενοι έθεταν το ερώτημα για τους λόγους που παραβιάστηκε η απόφαση, τότε, να κηδευτεί ο έκπτωτος μονάρχης ως ιδιώτης.
Υποστήριζαν μάλιστα, αναφερόμενοι στο δημοψήφισμα για το πολιτειακό, πως παραβιάζεται η πολιτική κληρονομιά του ιδρυτή της Ν.Δ.
Υπενθυμίζεται ότι η κηδεία του Κωνσταντίνου Γλύξμπουργκ σημαδεύτηκε από την παρέλαση δύο πρώην πρωθυπουργών -των Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου- υπουργών και δεκάδων βουλευτών της παράταξης. Οι Πικραμμένος και Μενδώνη, μάλιστα, είχαν δεχτεί αποδοκιμασίες από το πλήθος.
Το «δίπορτο» του Μητσοτάκη
Τότε, ο δημοκρατικός κόσμος είχε σχολιάσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε υποκλιθεί στη φιλοβασιλική πτέρυγα του κόμματος του, ενόψει των εθνικών εκλογών. Ο ίδιος, βέβαια, στις δηλώσεις του αυτοπροσδιοριζόταν τότε (Πρώτο Θέμα) ως προοδευτικός κεντροδεξιός πολιτικός ώστε να εκπέμψει σήμα στους αντιμοναρχικούς πολίτες.
Στη συλλυπητήρια δήλωση του, μάλιστα, είχε καταλήξει με τη φράση ότι «τον λόγο, πλέον, έχει η Ιστορία.
Αυτή θα κρίνει δίκαια και αυστηρά τον Κωνσταντίνο της δημόσιας ζωής». Το «δίπορτο» ασφαλώς, ευδοκίμησε, καθώς η Ν.Δ. στη μάχη των εκλογών – έξι μήνες μετά – κυριάρχησε.
Σήμερα, 18 μήνες μετά, δεν λείπουν, εντός της παράταξης, οι αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα αυτών των ανοιγμάτων προς τους οπαδούς του στέμματος.
Η πιθανή ένταξη, μάλιστα, μέλους της οικογένειας του εκπτώτου στα γαλάζια ψηφοδέλτια λογίζεται ως κίνηση «μέγιστου ρίσκου», από συνομιλητές του TVXS που ανήκουν στην κυβερνητική πλειοψηφία. «
Θα πρόκειται για σαφή απόκλιση από τη στρατηγική του Κέντρου που μας έχει δώσει όλες τις νίκες από το 2019 και θα προκαλέσει αναίτιο διχασμό στη βάση, μία τέτοια επιλογή» σημειώνουν χαρακτηριστικά.
Τονίζουν, μάλιστα, ότι «της…μόδας, πλέον είναι η λεγόμενη ‘ριζοσπαστική αντισυστημική δεξιά’ και αυτά τα χαρακτηριστικά δεν τα έχει ένας…γαλαζοαίματος, ώστε να συσπειρώσει όσους κινούνται στα δεξιά της Ν.Δ.»
Η σιωπή των Βελόπουλου – Λατινοπούλου
Ως προς την τελευταία παρατήρηση, έχει ενδιαφέρον ότι μέχρι χθες, οι Βελόπουλος και Λατινοπούλου – που προσβλέπουν στο σκληρό δεξιό ‘αντισυστημικό’ κοινό – δεν προέβησαν σε κάποια δήλωση ή αναφορά για τους… «Ντε Γκρες».
Πρόσφατα, μάλιστα, ο επικεφαλής της Ελληνικής Λύσης στάθηκε στα «τεράστια ποσά που δαπανώνται από εταιρείες επικοινωνίας, για το promotion της της βασιλικής οικογένειας ώστε αυτή να επανέλθει…».