Ακροδεξιά και social media / Πώς χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για τη διάδοση της ρητορικής της


Γιάννης Τσεκούρας

 

Από ψεύτικες εικόνες που σχεδιάστηκαν για να προκαλέσουν φόβο και να στηρίξουν το αφήγημα περί «εισβολής» μεταναστών, μέχρι άλλες εκστρατείες δαιμονοποίησης, ακροδεξιοί στην Ευρώπη προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη προς όφελός τους.

 

Σύμφωνα με ειδικούς, τα κέρδη που σημείωσαν οι ακροδεξιές δυνάμεις στις πρόσφατες ευρωεκλογές αποτέλεσε το εφαλτήριο για την εξάπλωση τέτοιων ενεργειών, σε ένα χώρο όπως τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου η παρουσία της ακροδεξιάς είναι έντονη.

 

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Guardian, πρόσφατα το ζήτημα έφτασε στο ανεξάρτητο εποπτικό συμβούλιο της Meta του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ενώ ξεκίνησε έρευνα για το αντιμεταναστευτικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα.

 

Η έρευνα του εποπτικού συμβουλίου θα εξετάσει μια συγκεκριμένη ανάρτηση από έναν γερμανικό λογαριασμό που περιείχε μια εικόνα που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη και ήταν διακοσμημένη με αντιμεταναστευτική ρητορική.

 

Πρόκειται όμως απλά για ένα μέρος ενός κύματος (ακρο)δεξιού περιεχομένου, το οποίο κατακλύζει τα social media. Οι αναρτήσεις κυμαίνονται από τη δημιουργία εικόνων που διαδίδουν συνομωσιολογίες, όπως ότι μια «παγκόσμια ελίτ» κρύβεται πίσω από τις εξελίξεις, μέχρι ισλαμοφοβικά memes, ιδιαίτερα μετά από κάποιο γεγονός της επικαιρότητας, όπως οι δολοφονίες με μαχαίρι στο Σάουθπορτ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

 

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με τον Guardian, η χρήση των ίδιων μοντέλων και θεμάτων και η παρόμοια προσέγγιση ως προς την παρουσίαση των εικόνων στις πλατφόρμες κοινωνικών δικτύων έχει δημιουργήσει μια κοινή αισθητική πέρα από τα σύνορα, τόσο στην ΕΕ όσο και στη Βρετανία.

 

Σχεδόν σε κάθε περίπτωση, τα ακροδεξιά κόμματα και κινήματα έχουν αποφύγει τη χρήση οποιουδήποτε είδους υδατογραφήματος ή αναγνωριστικού στοιχείου στις εικόνες ΑΙ, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες.

 

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορυφή του παγόβουνου, διότι αυτό που προέρχεται από ιδιώτες και πέρα από επίσημα κανάλια είναι ακόμη χειρότερο», δήλωσε στο βρετανικό μέσο ο Salvatore Romano, επικεφαλής της έρευνας στη μη κερδοσκοπική οργάνωση AI Forensics, η οποία εξέτασε την παραγωγή τέτοιων εικόνων από την ακροδεξιά στην Γαλλία.

 

Ο William Allchorn, ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε ότι η ευκολία χρήσης των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης προσελκύει ένα πολιτικό περιθώριο που βλέπει τη νέα τεχνολογία καιροσκοπικά, αφού δεν χρειάζονται και ιδιαίτερες δεξιότητες για την χρήση της.

Ακροδεξιά και τεχνητή νοημοσύνη: Μια νέα απειλή στην Ευρώπη

Γερμανία: Στο στόχαστρο οι μετανάστες και η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα

 

Όπως αναφέρει η σχετική ανάλυση του Guardian, το γερμανικό ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) και οι υποστηρικτές της αντιμεταναστευτικής του στάσης είναι φανατικοί χρήστες της παραγωγών εικόνων μέσω τεχνητής νοημοσύνης.

 

Η εικόνα που προαναφέρθηκε πως ελέγχεται από την Meta παρουσιάζει μια γυναίκα με ξανθά μαλλιά και μπλε μάτια που κρατάει στο χέρι της ψηλά μια πινακίδα που γράφει stop, ενώ υπάρχει μια γερμανική σημαία στο φόντο.

 

Το κείμενο πάνω από την εικόνα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να σταματήσουν να έρχονται στη Γερμανία, επειδή η χώρα δεν χρειάζεται περισσότερους «ειδικούς σε ομαδικούς βιασμούς» λόγω της μεταναστευτικής πολιτικής του κόμματος των Πρασίνων.

 

Σύμφωνα με την Alisa Schellenberg, πολιτική συντάκτρια στην εφημερίδα Die Zeit, οι εικόνες που διακινεί γενικότερα το AfD μέσω της AI, απεικονίζουν τους Γερμανούς όπως ακριβώς έκανε η ναζιστική προπαγάνδα – ξανθούς, με προεξέχοντα ζυγωματικά, φαρδύ στήθος και τέλεια στάση σώματος.

 

Μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο, το παράρτημα του AfD στο Βρανδεμβούργο παρήγαγε διαφημιστικά σποτ προεκλογικής εκστρατείας με τεχνητή νοημοσύνη, τα οποία αντιπαραβάλλουν μια εξιδανικευμένη Γερμανία με ανθρώπους με ξανθά μαλλιά και γαλανά μάτια με σκηνές γυναικών με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά τους που περπατούν στους δρόμους και ενός ατόμου που ανεμίζει μια σημαία της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

 

Η Reality Defender, μια εταιρεία ανίχνευσης ψεύτικων εικόνων με έδρα τις ΗΠΑ, δήλωσε ότι η εικόνα θα μπορούσε να έχει παραχθεί μέσα σε λίγα λεπτά.

Βρετανία: Fake news, ακροδεξιές διαδηλώσεις και τεχνητή νοημοσύνη

 

Στη Μεγάλη Βρετανία, στον απόηχο των μαχαιρωμάτων στο Σάουθπορτ, όταν ένας έφηβος σκότωσε τρία νεαρά κορίτσια, η τεχνητή νοσημοσύνη χρησιμοποιήθηκε για τη προώθηση διαδηλώσεων και την ανάρτηση ισλαμοφοβικού περιεχομένου, με βάση ψευδείς ισχυρισμούς σχετικά με την ταυτότητα του φερόμενου ως δράστη.

 

Για παράδειγμα, μια εικόνα απεικόνιζε άνδρες με γένια και παραδοσιακή ισλαμική ενδυμασία έξω από το κοινοβούλιο, με τον έναν να κραδαίνει μαχαίρι, πίσω από ένα παιδί που έκλαιγε, φορώντας μπλούζα με την σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου.

Γαλλία: Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία του ρατσισμού

 

Αντίστοιχα, στην Γαλλία, οι εικόνες που δημιουργήθηκαν μέσω τεχνητής νοημοσύνης αποτέλεσαν αναπόσπαστο μέρος της προεκλογικής εκστρατείας των ακροδεξιών πολιτικών κομμάτων κατά τη διάρκεια των φετινών ευρωπαϊκών και βουλευτικών εκλογών στη χώρα.

 

Αναρτήσεις στο Χ περιλάμβαναν π.χ. εικόνες ανθρώπων που πλησίαζαν σε μια παραλία με βάρκες, στην οποία υπήρχαν αντιμεταναστευτικά συνθήματα, όπως και βίντεο που επέκριναν τον Εμάνουελ Μακρόν.

 

«Μόνο τα ακροδεξιά κόμματα χρησιμοποιούσαν σταθερά εικόνες που δημιουργούνταν από τεχνητή νοημοσύνη για την κατασκευή των ιστότοπων τους και αναπαριστούσαν φωτορεαλιστικά γεγονότα που δεν συνέβησαν ποτέ, καθιστώντας αυτό ένα ξεχωριστό και στρατηγικό στοιχείο των εκστρατειών τους», δήλωσε σχετικά ο Romano της AI Forensics.

 

Η συγκεκριμένη μη κερδοσκοπική οργάνωση εξέτασε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης 31 γαλλικών πολιτικών κομμάτων για να διαπιστώσει αν μπορούσαν να εντοπίσουν περιεχόμενο που είναι προϊόν τεχνητής νοημοσύνης, από την 1η Μαΐου έως τις 28 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των εκλογών της Γαλλίας.

 

Συνολικά, η ομάδα ανακάλυψε 51 περιπτώσεις τέτοιων εικόνων που χρησιμοποιήθηκαν από γαλλικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένου της Λεπέν, ωστόσο οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται για συντηρητική εκτίμηση.

 

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότερες εικόνες μετέφεραν μηνύματα κατά της μετανάστευσης, ενώ διέδιδαν ισχυρισμούς περί έλλειψης ασφάλειας στη χώρα και ελευθερίας της έκφρασης.

Ιρλανία: Ο ΜακΓκρέγκορ, η ακροδεξιά και και οι ψεύτικες εικόνες

 

Αν και η Ιρλανδία δεν έχει μέχρι στιγμής κάποιο ακροδεξιό κόμμα που να σημείωσε κάποια επιτυχία παρόμοια με εκείνη που πέτυχαν διάφορες ακροδεξιές δυνάμεις ανά την Ευρώπη, η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης προς διάδοση σκοταδιστικών απόψεων αυξήθηκε μετά τις ταραχές που ξέσπασαν στο Δουβλίνο τον Νοέμβριο του 2023, όπου μετά την επίθεση με μαχαίρι φασιστικές ομάδες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Είχαν προηγηθεί ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι ο δράστης ήταν μετανάστης.

 

Ένα συχνό meme παρουσίαζε τον Κόνορ ΜακΓκρέγκορ, τον πρώην αστέρα των μικτών πολεμικών τεχνών που φλερτάρει με την ακροδεξιά γλώσσα και του οποίου τα αντικυβερνητικά και αντιμεταναστευτικά μηνύματα είχαν απήχηση στις ακροδεξιές ομάδες.

 

Ο Ciarán O’connor, ανώτερος αναλυτής στο Ινστιτούτο στρατηγικού διαλόγου, δήλωσε ότι μια ιδιαίτερα δημοφιλής ανάρτηση στο X απεικονίζει τον McGregor να στέκεται μπροστά από ένα φλεγόμενο λεωφορείο.

 

Η εικόνα δημοσιεύτηκε από την ακροδεξιά βρετανική ομάδα Britain First και αργότερα αναδημοσιεύθηκε από τον ίδιο τον McGregor πριν την διαγράψει. Είχε προλάβει να συγκεντρώσει 20 εκατομμύρια προβολές.

 

Σύμφωνα με τον αναλυτή, η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιήθηκε και στην περίπτωση της Ιρλανδίας για να ενισχύσει τις αντι-μεταναστευτικές διαδηλώσεις και τους ρατσιστικούς ισχυρισμούς.

Ιταλία: Μπροστάρης ο Σαλβίνι

 

Στην Ιταλία, το ακροδεξιό κόμμα Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι δημοσίευσε αντι-τρανς και ισλαμοφοβικές εικόνες που δημιουργήθηκαν με τεχνητή νοημοσύνη και περιλάμβαναν έναν γενειοφόρο έγκυο άνδρα, μια ομάδα ανδρών με αραβικά ρούχα που έκαιγαν ένα αντίγραφο της Θείας Κωμωδίας του Δάντη αλλά και τον Μακρόν να ποζάρει ως φανταστικός «στρατιώτης της ΕΕ», σε ένα μήνυμα με αντι-ευρωπαϊκές προεκτάσεις.

 

Αυτές οι πολιτικές διαφημίσεις δημοσιεύθηκαν στο Facebook και το Instagram και στους λογαριασμούς κοινωνικής δικτύωσης του ηγέτη της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι.

 

Συμπερασματικά, παρότι η πλήρης έκταση της διάδοσης του παραπάνω περιεχομένου αλλά και ο πραγματικός του αντίκτυπος δεν έχει εξεταστεί, είναι σίγουρα ανησυχητικό πως η ακροδεξιά, την ώρα που κερδίζει έδαφος σε παγκόσμιο επίπεδο, βρίσκει νέους τρόπους να διαδώσει το δηλητήριό της.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη