Καθηγητής πανεπιστημίου στο tvxs / Γιατί με μπλόκαρε δια παντός το Facebook


Φωτεινή Λαμπρίδη

 

Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, με ειδίκευση τις σπουδές στη λογοτεχνική, φιλοσοφική και πολιτική παράδοση της Ουτοπίας και συγγραφέας. Η είδηση ότι η Meta (Facebook) τον απέκλεισε δια παντός από την πλατφόρμα εξαιτίας ενός πολιτικού σχολίου γύρω από τα γεγονότα στη Μέση Ανατολή, δημιούργησε ξανά ερωτήματα σε σχέση με τις νέες μορφές λογοκρισίας των social media που ελέγχει η σύγχρονη ολιγαρχία.

 

«Τα τελευταία δυο χρόνια με την αναζωπύρωση πολέμων ζούμε στο καθεστώς πολεμικού χαρακτήρα λογοκρισίας. Στην πραγματικότητα η χώρα μας βρίσκεται σε πόλεμο με έμμεσο τρόπο καθώς ανήκει σε συγκεκριμένο συνασπισμό και δεν τυχαία η συνάρτηση» λέει ο καθηγητής στο tvxs υποστηρίζοντας πως δεν πρόκειται για κάποιο «λάθος» του αλγόριθμου.

 

Ο Αντώνης Μπαλασόπουλος ανάρτησε μια φωτογραφία στρατιωτών του ISIS σχολιάζοντας πως «Με αυτούς τους ανθρώπους τώρα είμαστε σύμμαχοι» και η πλατφόρμα κατέβασε αμέσως τη φωτογραφία στέλνοντας του μήνυμα πως ζητήθηκε έλεγχος.

 

«Έχει σημασία ότι δεν εξηγήθηκε σε κανένα σημείο ποιο ήταν το πρόβλημα ούτε δόθηκε τεκμηρίωση. Μου ανακοινώθηκαν αποφάσεις. Πρώτα κατέβασαν την ανάρτηση μετά μου γράφουν ότι έχω 180 μέρες να κάνω ένσταση ενώ δεν μου έδιναν τη δυνατότητα να κάνω ένσταση. Έπρεπε να με βοηθήσει μια συνάδελφος να στείλω ένα μέιλ στο οποίο δεν απάντησαν ποτέ. Η τελική απόφαση βγήκε στην πλατφόρμα χωρίς να εξηγεί ποιους κανόνες της κοινότητας παραβίασα, ποια ήταν η ανάρτηση που ενόχλησε και για ποιο λόγο. Σβήστηκε ο λογαριασμός, χάθηκαν όλα όσα ανεβάζω τόσα χρόνια και μου είπαν πως αν δεν μου αρέσει η απόφαση, να πάω στα δικαστήρια» λέει ο κ. Μπαλασόπουλος.

 

Τι χαρακτήρα όμως είχε η προσωπική του σελίδα στο FB;

 

«Ήταν ένας λογαριασμός και με ακαδημαϊκές και συγγραφικές δημοσιεύσεις ,σκέψεις για τη λογοτεχνία αλλά και πολιτικές. Αυτό προφανώς ενόχλησε».

 

Παρατηρεί πως τα φαινόμενα λογοκρισίας εντάθηκαν τα τελευταία 2 χρόνια.

 

«Είχα λογαριασμό από το 2008, 16 χρόνια. Μόνο τα τελευταία 2 χρόνια άρχισαν να μου αφαιρούν αναρτήσεις πχ ανάρτηση με εικονογράφηση από ένα κλασικό βιβλίο κατέβηκε ως πορνογραφικό περιεχόμενο.

 

Μια καταγγελία ενάντια σε ληστρικές πρακτικές των τραπεζών, κατέβηκε με τη δικαιολογία ότι προσπαθώ να εξαπατήσω τον κόσμο για να πάρω λεφτά! Από το 2022 ξεκίνησαν αυτά και γνωρίζω κι άλλες περιπτώσεις σαν τη δική μου. Υπάρχει συστηματική λογοκρισία με το shadow banning. Όταν δεν σε τιμωρούν διώχνοντας σε δια παντός αλλά κατεβάζουν τις αναρτήσεις για να τις βλέπουν λιγότεροι. Είναι η λεγόμενη σκιώδης απαγόρευση.

 

Είναι ξεκάθαρο πως σκοπός τους είναι ο έλεγχος της κοινής γνώμης από συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας με συγκεκριμένες στοχεύσεις.

 

Ο έλεγχος  της κοινής γνώμης για το τι συμβαίνει στη Γάζα για την πραγματική στάση του Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ. Με πρόσχημα ότι δεν μπορείς να τεκμηριώσεις ότι σκοτώνονται άμαχοι για παράδειγμα σε κατηγορούν για διασπορά ψευδών ειδήσεων. Εγώ δεν ανέβαζα εικόνες αλλά παρόλα αυτά λογοκρίθηκαν αρκετές αναρτήσεις μου.

 

Στερούν τη δυνατότητα ανθρώπων να διαμορφώσουν άποψη για το τι συμβαίνει γύρω τους και είναι πολύ σοβαρό αυτό γιατί ηλικίες κάτω από 35 ενημερώνονται κυρίως από αυτές τις πλατφόρμες».

 

Τον ρωτάω τι γνώμη έχει για το επιχείρημα ότι πρόκειται για λάθη του αλγόριθμου.

 

«Όχι δεν ισχύει. Είναι άσκηση εξουσίας και προπαγάνδα υπέρ συγκεκριμένων πολιτικών.

 

Όταν βρέθηκα σε περιορισμό από το twitter γιατί σχολίαζα τις πολιτικές του Μητσοτάκη που είχαν υποστεί τα παιδιά στα σχολεία, τότε με το σκάνδαλο με τις τεράστιες μάσκες, ανακάλυψα ότι διαγράφουν πρόσωπα με συγκεκριμένες απόψεις. Κάνουν μαζικά ριπορτ οι δικοί τους και σε ρίχνουν. Δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Οι αλγόριθμοι κινητοποιούνται από συγκεκριμένες λέξεις όπως Γάζα όπως Τέμπη …. και σου ανακοινώνουν μια μέρα ότι οι αναρτήσεις σου προτρέπουν στη βία γιατί είναι έτσι στοχευμένα ρυθμισμένοι.

 

Θα έχετε υπόψη την περίπτωση αστυνομικού που βίαζε τα παιδιά του. Κάποια στιγμή βλέπω σε ένα σάιτ ότι αυτός ο άνθρωπος από τον Κορυδαλλό συνεχίζει να γράφει στο fb, θέλησα να το διαπιστώσω. Ήταν μια χαρά ο λογαριασμός στη θέση του. Ακόμα και να τον ενημερώνει άλλος από έξω, δεν τον κατέβασε το fb. Τι είδους αλγόριθμος είναι αυτός που τιμωρεί τους ανθρώπους που σχολιάζουν στο fb, τι σημαίνει για εκείνους το ότι διαλύεται το κράτος τους;

 

Δεν είναι ασφαλείς οι πλατφόρμες και δεν είμαι αθώος, το γνώριζα ως χρήστης, ότι δεν επρόκειτο για ελεύθερο φόρουμ. Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι αποτελούν το κύριο μέσο ενημέρωσης για την πλειοψηφία ιδιαίτερα των νέων».

 

Γιατί όμως κατά τη γνώμη του δεν έχει προσφύγει ο κόσμος σε εναλλακτικές πλατφόρμες;

 

«Πρόσφατα υπήρξε ένα μαζικό ρεύμα εξόδου από το τουίτερ λόγω της συμπόρευσης του Έλον Μασκ  με Τραμπ και πήγε μαζικά ο κόσμος στο  Blue Sky. Όταν υπάρχουν όμως επιχειρηματικά συμφέροντα, το κεφάλαιο εμπλέκεται γιατί θέλουν χρήματα αυτές οι πλατφόρμες».

 

Ο κ. Μπαλασόπουλος δεν σκέφτεται να προσφύγει νομικά ενάντια στην πλατφόρμα. «Δεν με ενδιαφέρει να ξοδέψω ενέργεια σε μια τέτοια διαμάχη. Σκεφτόμουν να κάνω στο μέλλον νέο λογαριασμό αλλά έχω απαξιώσει το μέσο οπότε δεν είναι καθόλου σίγουρο. Με απασχολεί πάντως το πώς θα καταφέρουμε κάπως να αντισταθούμε σε όλο αυτό».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη