ΔΕΗ / 12 φορές ακριβότερο το ρεύμα στην Ελλάδα, αλλά εκατομμύρια ευρώ σε golden boys


To χθεσινό ρεπορτάζ του Reuters, σύμφωνα με το οποίο η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα ήταν τον Αύγουστο 12 φορές υψηλότερη από ότι στις σκανδιναβικές χώρες, οι Έλληνες πολίτες το νοιώθουν στο πετσί τους. Αυτά που δεν γνωρίζουν είναι τα παρασκήνια της επιχείρησης, που αποκαλύπτει ο Ειδικός Συνεργάτης του Tvxs στο παρακάτω κείμενο.

 

Το φθινόπωρο, η διοίκηση του ΔΕΔΔΗΕ, της θυγατρικής του ομίλου ΔΕΗ στη διαχείριση των δικτύων μέσης και χαμηλής τάσης ζήτησε από τη ρυθμιστική αρχή (ΡΑΑΕΥ) να επιτρέψει την αύξηση των δαπανών για συμβούλους κατά 10 εκατ. ευρώ το χρόνο, δηλαδή κατά 40 εκατ. ευρώ την επόμενη τετραετία.

 

Στη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό,  ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε να εξαγγείλει οποιοδήποτε μέτρο για την προστασία των καταναλωτών από τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, που έχουν εκτοξευθεί. Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τις αιτίες της σιωπής του. Ας πάμε όμως στα golden boys.

 

Αν το νούμερο των 40 εκατ. σας μοιάζει μεγάλο, στελέχη της ΔΕΗ αναφέρουν πως πρόκειται για ψίχουλα αφού η επιχείρηση, λόγω του κύματος εξαγορών και συμφωνιών που έχει προχωρήσει την τελευταία τετραετία, δαπανά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο σε συμβούλους!

 

Κάποιοι υπολογίζουν το ποσό σε επίπεδα άνω των 70 – 80 εκατ. μόνο για το τελευταίο δωδεκάμηνο. Σε αυτό το νούμερο πρέπει κάποιος να προσθέσει και την έκρηξη δαπανών της ΔΕΗ για διαφημιστική προβολή και επικοινωνία οι οποίες ανέρχονται, επίσης, σε αρκετά εκατομμύρια και είναι πολλαπλάσιες σε σύγκριση με το 2019, οπότε και ανέλαβε η σημερινή διοίκηση.

 

Πρώην ανώτατο στέλεχος του Μεγάρου Μαξίμου έλεγε σε παράγοντες του κόμματος ότι η «λίστα Στάσση» είναι πολύ μεγαλύτερη της «λίστας Πέτσα» και -επιπλέον- κρατάει επί 6 χρόνια και κάθε χρόνο αυγατίζει.

 

Ο χορός των εξαγορών και των άλλων συμφωνιών στις οποίες έχει επιδοθεί η διοίκηση Γιώργου Στάσση δεν συνοδεύεται μόνο από εκτόξευση των δαπανών για συμβούλους.

 

Συνδυάζεται και με τεράστια αύξηση του μισθολογικού κόστους με τους ετήσιους μισθούς στη ΔΕΗ να έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 40%, τις αμοιβές μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αναπληρωτών διευθυνόντων συμβούλων και γενικών διευθυντών να έχουν υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2022 και 2023 (από 6,7 σε 14,7 εκατ. ευρώ) χωρίς να υπολογίζεται το πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης μετοχών.

 

Ο Γ. Στάσσης πέτυχε την «έξωση» των δύο εκπροσώπων της κάποτε κραταιάς συνδικαλιστικής οργάνωσης ΓΕΝΟΠ από το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ χωρίς να ανοίξει μύτη! Αφού νωρίτερα είχε επαναφέρει το καθεστώς των 14 μισθών στην επιχείρηση που πλέον δεν ανήκει στον στενό πυρήνα των κρατικών εταιρειών, δεν θεωρείται ΔΕΚΟ.

 

Μετά την εξασφάλιση «εσωτερικής ειρήνης» η διοίκηση Γ. Στάσση κινήθηκε δυναμικά για την αποκατάσταση εξαιρετικών σχέσεων σχεδόν με το σύνολο των ανταγωνιστών στην ενέργεια, καθώς και άλλων ισχυρών επιχειρηματιών. Έτσι την τελευταία διετία  – τριετία έχει ανακοινώσει μισή ντουζίνα συμφωνίες με εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους. Ξεκίνησε με τους ομίλους Βαρδινογιάννη (Motor Oil) και Κοπελούζου και προχώρησε με τους ομίλους Μυτιληναίου (Metlen) και AKTOR (συμφερόντων των εφοπλιστών Δ. Μπάκου και Γ. Καϋμενάκη και του Αλ. Εξάρχου).

 

Οι περισσότερες από τις συγκεκριμένες συμφωνίες είναι ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ή κάποιων δισεκατομμυρίων. Όλες έχουν γίνει με απευθείας αναθέσεις και με τελείως αδιαφανή κριτήρια.  Με την AKTOR (πρώην Intrakat), επί παραδείγματι, συμφώνησε να αναπτύξει χαρτοφυλάκιο μονάδων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) ύψους 1,6 GW, ενώ με την Metlen, σε μια συμφωνία αξίας δύο δισ. ευρώ, την ανάπτυξη 90 έργων ΑΠΕ σε Ιταλία, Βουλγαρία, Κροατία και Ρουμανία.

 

Στελέχη του χρηματοπιστωτικού τομέα τονίζουν ότι κάποιες από αυτές τις συμβάσεις έχουν περιθώριο καθαρού κέρδους πάνω από 35% για τον ιδιώτη με τον οποίο συμβάλλεται η ΔΕΗ.  Από τον όμιλο Κοπελούζου η ΔΕΗ αγόρασε τόσο τη συμμετοχή του στην εταιρεία που κατασκευάζει τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, αλλά και την εταιρεία που έχει την άδεια ανάπτυξης υπεράκτιου αιολικού πάρκου ανοικτά της Θράκης.

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εξαγορά χαρτοφυλακίου αδειών ΑΠΕ της εταιρείας Cantreva, που πέρασε στα πολύ ψιλά ενός απολογισμού της ΔΕΗ χωρίς να υπάρξουν ανακοινώσεις.

 

Η συγκεκριμένη εταιρεία μέσω σειράς θυγατρικών κατείχε άδειες για μονάδες ΑΠΕ οι οποίες κατέληξαν τελικά σε κοινό σχήμα μεταξύ της ΔΕΗ και της Motor Oil, αφού οι δύο όμιλοι μοιράστηκαν στην ουσία το χαρτοφυλάκιο του ομίλου Cantreva που ελέγχεται από την οικογένεια Μανωλόπουλου.

 

Η συνεργασία του Γ. Στάσση με την οικογένεια Μανωλόπουλου χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, δηλαδή από την εποχή που ήταν στην ελληνική θυγατρική του ιταλικού ομίλου Enel. (Στην επένδυση αυτή της ΔΕΗ βοήθησαν και κοινά ενδιαφέροντα στελεχών της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» που διαχειρίζεται την εξαγορά, με στελέχη της εξαγορασθείσας εταιρείας. Κοινά ενδιαφέροντα στην περιοχή των σπορ).

 

Στη συνέχεια ο Γ. Στάσης είχε τεθεί επικεφαλής της Enel στην Ρουμανία από την οποία αποχώρησε για να αναλάβει τη ΔΕΗ. Η ΔΕΗ τελικά εξαγόρασε την Enel Ρουμανίας σε μια συμφωνία που την μετατρέπει σε ισχυρό περιφερειακό ενεργειακό όμιλο.

 

Ακόμα και μετά από τόσες συμφωνίες με τους ισχυρούς ομίλους της χώρας, όμως, ο Γ. Στάσσης δεν τους έχει όλους ευχαριστημένους. Η διάθεσή του για αυτόνομη είσοδο της ΔΕΗ στην αγορά διαχείρισης απορριμμάτων με μεγάλη επένδυση για μονάδα επεξεργασίας και καύσης δεν αντιμετωπίζεται θετικά από ισχυρούς παράγοντες στη συγκεκριμένη αγορά.

Η ΔΕΗ στα τέλη Φεβρουαρίου 2023 έκλεισε τη συγγενή εταιρεία Waste Syclo που είχε δημιουργηθεί με τον όμιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για από κοινού είσοδο στη διαχείριση απορριμμάτων. Τώρα φέρεται να συζητά για τη συμμετοχή της σε εργοστάσιο καύσης, ένα από τα τέσσερα – πέντε που χρειάζονται για να τηρηθούν οι κοινοτικές οδηγίες διάθεσης των σκουπιδιών. Παράλληλα ακούγεται πως έχει πέσει στο τραπέζι η συμμετοχή της ΔΕΗ σε μονάδα αφαλάτωσης στην περιοχή του Λαυρίου, όπου διαθέτει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής.

 

Η δίψα του Γιώργου Στάσση για deals δεν περιορίζεται στις τηλεπικοινωνίες (που ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπορικά προϊόντα ευρυζωνικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο) ή στην λιανική της τεχνολογίας μέσω της Κωτσόβολος. Τους τελευταίους μήνες σχεδιάζει είσοδο στα κέντρα δεδομένων (data centers) μαζί με την DAMAC από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με το βλέμμα στην Δυτική Μακεδονία και τους πρώην λιγνιτικούς σταθμούς της επιχείρησης.

 

Προς το παρόν φαίνεται πως έχει τη στήριξη της επενδυτικής εταιρείας CVC που απέκτησε το 10% της ΔΕΗ μέσω της περυσινής αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εδώ και μήνες φημολογείται πως μεθοδεύεται η αύξηση του ποσοστού της στο 15% ή ακόμα και στο 20%.

 

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η κόρη του Πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη είχε αναλάβει θέση στελέχους στην Διεύθυνση Επενδυτικών Σχέσεων του μετόχου της ΔΕΗ CVC.  Επίσης είναι γνωστό ότι πρώην πολύ ισχυρός άνδρας του Επιτελικού Κράτους, είχε πολύ στενές σχέσεις με το deal CVC/ΔΕΗ, αλλά και με εταιρείες που εξαγοράστηκαν από τη ΔΕΗ.

 

Να σημειωθεί ότι βασικός και εξ απορρήτων συνεργάτης του Γ. Στάσση είναι ο επικεφαλής της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» Κ. Μαύρος. Είχε αγνοήσει την κριτική ότι ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος της «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» ενώ ήταν ταυτόχρονα ενεργός μέτοχος ενός venture capital fund.

 

Ο Κ. Μαύρος γνωρίζει τα «μυστικά» όλων των σημαντικών επενδύσεων, αλλά είχε μεγάλη συμβολή σε ορισμένες εξαγορές , ειδικά της Cantreva. Το Μέγαρο Μαξίμου εκτιμά ιδιαίτερα τη συμβολή του Γ. Στάση στην «διατήρηση ισορροπιών» με τους περισσότερους πανίσχυρους επιχειρηματικούς Ομίλους της χώρας, παρότι δύο εξ αυτών έχουν έντονα παράπονα.

 

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η μαγική μπαγκέτα του επικεφαλής της ΔΕΗ, με τη συνδρομή της εκτελεστικής δεινότητας των στενών του συνεργατών , θα φέρουν νέα οφέλη από αυτή την πρωτοφανή υπερπτήση της Επιχείρησης.

 

Τα αποτελέσματα τα βλέπει το σύνολο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς η χωρίς όρια πολιτική επενδύσεων (και πάσης φύσεως δαπανών) της ΔΕΗ, έχει επηρεάσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού όλων των νοικοκυριών .

 

Ζητήσαμε από τη ΔΕΗ να σχολιάσει το δημοσίευμα μας. Θα δημοσιεύσουμε την απάντηση της μαζί με το δεύτερο μέρος της έρευνας.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη