Τράπεζα της Ελλάδος / «Καμπανάκι» για μεγάλη αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια


Η Τράπεζα της Ελλάδος εκπέμπει «σήμα κινδύνου» για την ανησυχητική εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, καθώς κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024 σημειώθηκε αύξηση τόσο στα «κόκκινα δάνεια» όσο και σε εκείνα που βρίσκονται «ένα βήμα πριν να κοκκινίσουν».

 

Συγκεκριμένα, τα δάνεια σε καθυστέρηση από 1 έως 90 ημέρες αυξήθηκαν κατά 43%, φτάνοντας τα 7,7 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, σε σύγκριση με τα 5,4 δισεκ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2023. Αυτή η αύξηση προέρχεται κυρίως από τα επιχειρηματικά δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση από 1 έως 30 ημέρες.

 

Σύμφωνα με την Έκθεση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, δάνεια αξίας 1,3 δισεκ. ευρώ μετατράπηκαν σε μη εξυπηρετούμενα, εκ των οποίων 1 δισεκ. ευρώ αφορούσε δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ταυτόχρονα, η ροή από μη εξυπηρετούμενα προς εξυπηρετούμενα δάνεια ανήλθε σε 0,7 δισεκ. ευρώ, με αποτέλεσμα οι καθαρές ροές προς μη εξυπηρετούμενα δάνεια να φτάσουν τα 576 εκατ. ευρώ.

 

Τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών αυξήθηκαν τον Ιούνιο του 2024 στα 3,7 δισεκ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 46,3% σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2023. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στη συμπερίληψη δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Από αυτά, το 68,2% βρίσκεται σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους, ενώ για τα επιχειρηματικά δάνεια το ποσοστό αυτό είναι 61,8%, για τα στεγαστικά 78,8% και για τα καταναλωτικά 58,6%.

 

Η συνολική ποιότητα των χαρτοφυλακίων των ελληνικών τραπεζών αντανακλάται στην κατανομή των δανείων ανά επίπεδο πιστωτικού κινδύνου. Τον Ιούνιο του 2024 παρατηρήθηκε μια οριακή αύξηση των δανείων υψηλού πιστωτικού κινδύνου (στάδιο 3), αλλά και των δανείων χαμηλότερου κινδύνου (στάδιο 1), κυρίως λόγω πιστωτικής επέκτασης.

 

Συνολικά, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) αυξήθηκαν κατά 4,8% και διαμορφώθηκαν στα 10,4 δισεκ. ευρώ τον Ιούνιο του 2024, κυρίως λόγω της συμπερίληψης δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ο λόγος των ΜΕΔ προς το σύνολο των δανείων αυξήθηκε οριακά σε 6,9% τον Ιούνιο του 2024, από 6,7% τον Δεκέμβριο του 2023, παραμένοντας πολλαπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ο οποίος ήταν στο 2,3%. Οι προσπάθειες μείωσης των ΜΕΔ, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, πρέπει να συνεχιστούν, ενώ στις μικρότερες τράπεζες ο δείκτης ΜΕΔ παραμένει εξαιρετικά υψηλός, φτάνοντας το 36,4%.

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη