Σπάνια ευθυγράμμιση πλανητών / Πότε και πώς μπορείτε να την δείτε με γυμνό μάτι


Έξι πλανήτες θα βρίσκονται σε ευθυγράμμιση για το υπόλοιπο του μήνα – αλλά και μέχρι τα μέσα του Φλεβάρη σε συγκεκριμένες φάσεις – τέσσερις από τους οποίους θα είναι ορατοί με γυμνό μάτι, δήλωσε στο ABC News ο Πρέστον Ντάιτσες, ειδικός επιστήμονας στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA αλλά και οικοδεσπότης του vidcast «What’s Up» της NASA στο YouTube για την παρατήρηση του ουρανού.

 

Η ορατότητα του ουράνιου φαινομένου θα κορυφωθεί στις 21 και 25 Ιανουαρίου, και σε συγκεκριμένες ημέρες μέχρι και τις 12 Φεβρουαρίου.

 

Η Αφροδίτη και ο Κρόνος βρίσκονται σε σύνοδο, δηλαδή ήδη εμφανίζονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο από την περασμένη Παρασκευή (17/1), δήλωσε ο Ντάιτσες. Και οι δύο είναι ορατοί με γυμνό μάτι τις πρώτες δύο ώρες μετά το σκοτάδι κοιτάζοντας δυτικά, σύμφωνα με το space.com. Η καλύτερη στιγμή για να κοιτάξετε είναι περίπου 45 λεπτά μετά τη δύση του ηλίου και μέχρι περίπου τρεις ώρες αργότερα, δηλαδή όταν η Αφροδίτη και ο Κρόνος θα δύσουν στα δυτικά.

 

Κοιτάζοντας νότια, ένας «λαμπρός» Δίας θα λάμπει έντονα, πρόσθεσε ο Ντάιτσες, ενώ ανατολικά θα βρίσκεται ο Άρης, ο οποίος δεν θα φαίνεται τόσο φωτεινός όσο ο Δίας και θα έχει πιο κοκκινωπό χρώμα.

 

Και οι τέσσερις αυτοί πλανήτες θα πρέπει να είναι ορατοί κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου μήνα, εφόσον το φως από το φεγγάρι δεν υπερκαλύπτει τη θέα, εξήγησε ο Ντάιτσες. Αλλά οι πιο φωτεινές φάσεις του φεγγαριού έχουν ήδη περάσει για τον Ιανουάριο, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή φθίνει και θα είναι στο τρίτο τέταρτο την Τρίτη (21/1) και νέο φεγγάρι στις 29 Ιανουαρίου.

 

Δύο άλλοι πλανήτες θα είναι ορατοί με τηλεσκόπιο, είπε ο Ντάιτσες. Ο Ουρανός βρίσκεται ψηλότερα στον ουρανό, δίπλα στον Δία, και ο Ποσειδώνας βρίσκεται στα δυτικά, ακριβώς πάνω από τον Κρόνο και την Αφροδίτη, είπε, προσθέτοντας ότι ένα αυτοκαθοδηγούμενο τηλεσκόπιο – δηλαδή ένα τηλεσκόπιο που ελέγχεται από υπολογιστή – μπορεί να βοηθήσει τους παρατηρητές των άστρων να εντοπίσουν κάθε πλανήτη.

 

«Ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας, δύο πολύ μακρινοί παγωμένοι γίγαντες πλανήτες έξω στο ηλιακό μας σύστημα, βρίσκονται επίσης εκεί στον ουρανό, αλλά είναι πολύ αμυδροί», πρόσθεσε.

 

Όποιος διαθέτει τηλεσκόπιο θα επωφεληθεί επίσης όταν βλέπει τον Κρόνο, επειδή οι χαρακτηριστικοί δακτύλιοι του θα είναι σαφείς όταν μεγεθυνθούν, σύμφωνα με το Space.com.

 

Οι συγκλίσεις τριών ή περισσότερων πλανητών δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο, όπως άλλα ουράνια γεγονότα, όπως οι βροχές μετεωριτών, δήλωσε ο Ντάιτσες, σημειώνοντας ότι ο ουρανός έχει «κυκλική φύση» λόγω της κίνησης των άστρων και των πλανητών.

 

Η Αφροδίτη θα είναι ορατή μέχρι την 1η Απριλίου, σύμφωνα με το space.com. Θα είναι πιο φωτεινή από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 27 Φεβρουαρίου και θα φτάσει στη μεγαλύτερη λαμπρότητά της στις 14 Φεβρουαρίου.

 

Ο Κρόνος θα εμφανιστεί ως ένα κιτρινόλευκο σώμα με μέτρια φωτεινότητα, σύμφωνα με το space.com. Θα βρίσκεται εντός των ορίων του Υδροχόου για το υπόλοιπο του έτους και θα είναι ορατός με τηλεσκόπιο τα βράδια μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου και τα πρωινά από τις 30 Μαρτίου έως τις 20 Σεπτεμβρίου. Στις 21 Σεπτεμβρίου, θα είναι και πάλι ορατός τα βράδια.

 

Ο Δίας θα λάμπει με ασημόλευκη λάμψη τα βράδια μέχρι τις 3 Ιουνίου και τα πρωινά από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Δεκεμβρίου.

 

Ο Άρης θα βρίσκεται επίσης σε αντίθεση για το υπόλοιπο του μήνα όσο είναι ορατός, πράγμα που σημαίνει ότι θα βρίσκεται ακριβώς στην αντίθετη πλευρά της Γης από τον Ήλιο, κάτι που συμβαίνει περίπου κάθε δύο χρόνια. Βρίσκεται στα ανατολικά καθώς πέφτει η νύχτα και στα νοτιοδυτικά την αυγή, σύμφωνα με τη NASA.

 

Δεν είναι ακριβώς «ευθυγράμμιση»

 

Δεν είναι σωστό να ονομάσουμε τη συγκέντρωση των πλανητών ευθυγράμμιση, τονίζει ο Ντάιτσες, καθώς «οι πλανήτες εμφανίζονται πάντα κατά μήκος μιας γραμμής στον ουρανό, οπότε η “ευθυγράμμιση” δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο»,.

 

Υπάρχουν άλλοι δύο πλανήτες στον νυχτερινό ουρανό, αν και κανένας από τους δύο δεν είναι αρκετά φωτεινός για να τον δεις χωρίς τηλεσκόπιο. Ο Ποσειδώνας βρίσκεται ακριβώς πάνω από την Αφροδίτη και τον Κρόνο, ενώ ο Ουρανός είναι ακριβώς πάνω από τον Δία.

 

Ο Ερμής, ο κοντινότερος πλανήτης στον ήλιο, είναι ο μόνος που λείπει από τον νυχτερινό ουρανό. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον πρωινό ουρανό, αν και χάνεται μέσα στη λάμψη του ήλιου. Νωρίτερα αυτό το μήνα, το διαστημικό σκάφος BepiColumbo τράβηξε κοντινές εικόνες των κρατήρων του.

 

Εάν ένας πλανήτης είναι ορατός από τη νυχτερινή πλευρά της Γης, φαίνεται πάντα κατά μήκος μιας νοητής διαδρομής στον ουρανό που ονομάζεται εκλειπτική. Αυτό είναι το επίπεδο του ηλιακού συστήματος. Η εκλειπτική γίνεται εύκολα κατανοητή αν φανταστείτε έναν επίπεδο, στρογγυλό δίσκο με τον ήλιο στο κέντρο, σύμφωνα με το Sky & Telescope.

 

Όλοι οι πλανήτες, από τον Ερμή μέχρι τον Ποσειδώνα, τον κυκλώνουν στο ίδιο περίπου επίπεδο. Όλοι οι πλανήτες, καθώς και ο ήλιος και η σελήνη, φαίνεται να ταξιδεύουν κατά μήκος αυτής της διαδρομής στον ουρανό.

 

Ο Άρης στο πιο φωτεινό σημείο από το 2022

 

Αυτή τη στιγμή ο Άρης ανατέλλει στα ανατολικά, καθώς ο ήλιος δύει στα δυτικά, και στις 12 Ιανουαρίου έφτασε στην «αντίθεση», όταν η Γη βρίσκεται ακριβώς μεταξύ αυτού και του ήλιου.

 

Τώρα πιο κοντά στη Γη από οποιαδήποτε άλλη στιγμή από τα τέλη του 2022 και μέχρι τις αρχές του 2027, ο κόκκινος πλανήτης – ο οποίος είναι ορατός κάτω από τον Δία – φαίνεται με γυμνό μάτι χρυσοκόκκινος.

 

Στις 13 Ιανουαρίου, η πρώτη πανσέληνος του έτους, η «Σελήνη του Λύκου», απέκρυψε δραματικά τον Άρη, κινούμενη απέναντι για να κρύψει τον κόκκινο πλανήτη για περίπου μία ώρα, όπως φαίνεται από τη Βόρεια Αμερική. Ο Άρης βρισκόταν περίπου 266 φορές μακρύτερα από το φεγγάρι.

 

Το φαινόμενο θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο

 

Η «παρέλαση των πλανητών» θα συνεχιστεί μέχρι τον Φεβρουάριο, με μια ημισέληνο να προστίθεται την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου, όταν θα λάμψει σε απόσταση μιας μοίρας από τον Κρόνο.

 

Το επόμενο βράδυ, το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου, μια ημισέληνος θα λάμψει δύο μοίρες από τη φωτεινή Αφροδίτη. Αυτά τα θεαματικά θεάματα θα συμβούν μόλις λίγες ημέρες μετά τη νέα σελήνη την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου, η οποία θα σηματοδοτήσει την έναρξη του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους, του «Έτους του Φιδιού».

 

Οι χρόνοι του βασίζονται στο παραδοσιακό κινεζικό σεληνιακό ημερολόγιο, το οποίο χρησιμοποιεί τις φάσεις της σελήνης και την τροχιά της Γης γύρω από τον ήλιο, και θα τελειώσει με την ανατολή της πλήρους «Σελήνης του Χιονιού» την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη