Παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ» της Π.Κ.Μ.: Ερώτηση για τα μολυσμένα δίκτυα πόσιμου νερού σε Αμφίπολη και Βισαλτία


Η απουσία εργαστηριακών ελέγχων για πολλούς μήνες στο πόσιμο νερό του Δήμου Αμφίπολης και οι καθυστερημένοι έλεγχοι που έγιναν μετά το καλοκαίρι και έδειξαν μόλυνση από κολοβακτηρίδια σε 8 οικισμούς του Δήμου, ήταν η κύρια αφορμή για να ζητήσει διευκρινήσεις και πληροφορίες η παράταξη «ΑΛΛΑΓΗ στην Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας» από τη διοίκηση της Περιφέρειας, καταθέτοντας ερώτηση με αίτημα για γραπτή απάντηση. Συμπληρωματικά, τίθενται ερωτήματα και για αντίστοιχα, αλλά μικρότερης έκτασης προβλήματα που εμφανίστηκαν στον Δήμο Βισαλτίας.

 

Η Περιφερειακή Σύμβουλος Π.Ε. Σερρών της παράταξης, Μαρία Παπαδημητρίου, δήλωσε σχετικά: «Με τη συγκεκριμένη ερώτηση, μεταφέρουμε τις ανησυχίες των κατοίκων για ελλιπή ενημέρωση ως προς τα αποτελέσματα των ελέγχων, για ελλιπή παρακολούθηση της διαδικασίας χλωρίωσης και της διαδικασίας απολύμανσης των δεξαμενών, όπως και για την εικόνα εγκατάλειψης των εγκαταστάσεων του δικτύου, των δεξαμενών και των αντλιοστασίων».

 

Γ. Μυλόπουλος: «Με στόχο μια άλλη πολιτική για το νερό, για τα δημόσια αγαθά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην περιφέρεια»

 

Ο επικεφαλής της παράταξης και Καθηγητής στο ΑΠΘ, Γιάννης Μυλόπουλος, δήλωσε σχετικά: «Δεν θα θέλαμε να μείνουμε μόνο στις διαπιστώσεις τυχόν παραλείψεων που οδήγησαν σε φαινόμενα μόλυνσης του πόσιμου νερού σε Δήμους της Π.Ε. Σερρών. Στόχος μας είναι μια άλλη πολιτική για το νερό, για τα δημόσια αγαθά και για τη βιώσιμη ανάπτυξη στην Περιφέρεια. Μια πολιτική στην οποία η κοινωνία και τα κοινά αγαθά θα βρίσκονται στην πρώτη προτεραιότητα. Γι’ αυτό και προτρέπουμε τη διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να εκσυγχρονιστούν τα δίκτυα ύδρευσης, να συντηρηθούν τα αντλιοστάσια και να διασφαλίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού όχι μόνο στους δύο συγκεκριμένους Δήμους, αλλά παντού στην Περιφέρεια».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Θέμα: Κολοβακτηρίδια σε δίκτυα ύδρευσης στους Δήμους Αμφίπολης και Βισαλτίας, της Π.Ε. Σερρών.

Από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αμφίπολης στις 12/11/2024, προέκυψε ότι για πολλούς μήνες, από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο του 2024, δεν είχαν διενεργηθεί ποιοτικοί έλεγχοι στο πόσιμο νερό του Δήμου. Εργαστηριακοί έλεγχοι έγιναν μετά το καλοκαίρι, κατόπιν σχετικής αίτησης που έκανε η αντιπολίτευση τον Ιούλιο. Τα αποτελέσματα αυτών των ελέγχων έδειξαν μόλυνση από κολοβακτηρίδια σε 8 οικισμούς του Δήμου, μεταξύ των οποίων η Συμβολή, η Ηλιοκώμη και το Μικρό Σούλι. Η παρουσία κολοβακτηριδίων είναι ενδεικτική για προβλήματα στη διαδικασία χλωρίωσης. Επίσης, σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώθηκε ρύπανση από νιτρικά, πιθανότατα από πηγές που ρυπαίνονται από γεωργικές απορροές και λιπάσματα.

Εκτός από την πολύμηνη απουσία ελέγχων, η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ελλιπή ενημέρωση των κατοίκων ως προς τα αποτελέσματα που προέκυψαν, για ελλιπή παρακολούθηση της διαδικασίας χλωρίωσης, για έλλειψη τήρησης βιβλίου ύδρευσης στο οποίο να καταγράφονται τα υπολειμματικά του χλωρίου και για ελλιπή παρακολούθηση της απολύμανσης των δεξαμενών. Επίσης, αναφέρθηκε ότι οι εγκαταστάσεις του δικτύου, οι δεξαμενές και τα αντλιοστάσια είναι πεπαλαιωμένα.

Περιστατικό ανίχνευσης κολοβακτηριδίων παρουσιάστηκε και στο δίκτυο πόσιμου νερού του οικισμού Σιτοχωρίου, του Δήμου Βισαλτίας, πιθανότατα λόγω κάποιας βλάβης, αλλά σύντομα αντικαταστάθηκε ο χλωριωτής. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η τελευταία μέτρηση έγινε στις 3/10, οι κάτοικοι ίσως έπιναν μολυσμένο νερό επί μία εβδομάδα.

Παρακαλούμε να μας απαντήσετε:

1. Τι άποψη έχουν για τα συγκεκριμένα περιστατικά οι αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Σερρών και Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης;

2. Έχει η Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας την αρμοδιότητα της παρακολούθησης της ποιότητας και της ποσότητας των πόσιμων υδάτων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα; Αν ναι, διενεργούνται έλεγχοι για την ποιότητα και την ποσότητα των πόσιμων υδάτων στους Δήμους της Π.Ε. Σερρών και με ποια τακτικότητα;

3. Τι πρωτοβουλίες μπορεί να αναλάβει η διοίκηση της Περιφέρειας ώστε να βοηθήσει στον εκσυγχρονισμό των δικτύων ύδρευσης, της συντήρησης των αντλιοστασίων και της παρακολούθησης των απαραίτητων διαδικασιών χλωρίωσης του πόσιμου νερού στους δύο συγκεκριμένους Δήμους;».

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη