Έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες / Τι να προσέχετε για να μη χάσετε χρήματα και προσωπικά δεδομένα


Σε έξαρση βρίσκονται οι ηλεκτρονικές απάτες το τελευταίο χρονικό διάστημα, με αποκορύφωμα αυτή μέσω των εφαρμογών της Meta (Facebook, Messenger), θύματα της οποίας έπεσαν πολλά «προφίλ».

 

Χρήστες του Facebook είδαν τα προφίλ τους να μετονομάζονται σε «Meta Maganer» και να στέλνουν εν αγνοία τους μηνύματα σε «φίλους» με επικίνδυνα λινκς.

 

Σύμφωνα με τον φοροτεχνικό Χρήστο Βούκα, μία άλλη απάτη γίνεται μέσω SMS που λαμβάνουν πολίτες για επιστροφή φόρου από το Δημόσιο και τα οποία συνοδεύονται με ευχές για το νέο έτος.

 

Άλλοι έλαβαν δήθεν μήνυμα από την τράπεζά τους ότι η κάρτα τους έχει τεθεί σε αναστολή, διότι λείπουν προσωπικά δεδομένα.

 

Τα μηνύματα αυτά, όπως εξήγησε ο ίδιος στο OPEN, συνήθως οδηγούν σε μία σελίδα όπου οι παραλήπτες καλούνται να βάλουν τα στοιχεία της πιστωτικής τους κάρτας.

 

Εφόσον το κάνουν αυτό, οι επιτήδειοι μπορούν να αφαιρέσουν χρηματικά ποσά από τον λογαριασμό τους.

 

Όπως τόνισε ο κ. Βούκας, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να δίνουμε τα στοιχεία της κάρτας μας, ενώ συνίσταται να χρησιμοποιούμε διαφορετικό email μόνο για την τράπεζα μας.

 

 

Η απάτη μέσω Facebook και Messenger

 

Όσον αφορά την απάτη που κυκλοφορεί μέσω της εφαρμογής του Facebook και του Messenger μήνυμα στέλνεται υποτίθεται από την Meta και ζητά στοιχεία ταυτοποίησης από χρήστες αναφέροντας πως «έχετε 24 ώρες να επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας προτού τον απενεργοποιήσουμε οριστικά» και στη συνέχεια τους καλεί να πατήσουν σε ένα λινκ.

 

Συγκεκριμένα, χρήστες λαμβάνουν μήνυμα από φίλους τους στην εφαρμογή, αλλά με το όνομα «Meta Maganer», το οποίο γράφει «Ο λογαριασμός σας απενεργοποιήθηκε προσωρινά! Το Facebook ενημέρωσε τη λειτουργία ελέγχου ταυτότητας χρήστη, ο λογαριασμός προστέθηκε στη λίστα μη επαληθευμένων λογαριασμών ασφαλείας, έχετε 24 ώρες για να επαληθεύσετε τον λογαριασμό σας προτού τον απενεργοποιήσουμε οριστικά. Επιβεβαίωση λογαριασμού στον σύνδεσμο:….(link)», ενώ υπογράφεται ως «ΑΥΤΟΜΑΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΑΠΟ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ AI!».

 

Στη συνέχεια, ζητούνται τα στοιχεία σύνδεσης του χρήστη, τα οποία χρησιμοποιεί για τη σύνδεση του στο Facebook.

 


 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη