Ινδία / Aπό τα μήλα στην καλλιέργεια κάνναβης


Άννα Βίγκα

Τη νομιμοποίηση της καλλιέργειας της κάνναβης για ιατρικούς, επιστημονικούς και βιομηχανικούς σκοπούς αποφάσισε ένα ομόσπονδο κράτος της Βόρειας Ινδίας προκειμένου να γεμίσει τα δημόσια ταμεία. Το Himachal Pradesh που βρίσκεται στα Ιμαλάια, είναι γνωστό για τα ορεινά τοπία και τα μήλα του, ωστόσο γνωρίζει μεγάλη οικονομική κρίση, η οποία, μάλιστα, επιδεινώθηκε από τις καταστροφές που προκάλεσαν οι τελευταίοι μουσώνες.

 

Για να αντιμετωπίσει τα άδεια ταμεία, τους απλήρωτους υπαλλήλους και το χρέος, η κυβέρνηση του κρατιδίου που ανήκει στο Κόμμα του Κογκρέσου, ενέκρινε την έναρξη της καλλιέργειας κάνναβης, μια τολμηρή πρωτοβουλία που αναμένεται να αποφέρει ετήσια έσοδα 5 δις ρουπίων, δηλαδή 56 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα προβλέπεται να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας σε μία περιοχή που μαστίζεται από την ανεργία.

Οικολογική καλλιέργεια

 

Σύμφωνα με τους ειδικούς που στήριξαν την πρόταση η κάνναβη είναι γηγενές αυτοφυές φυτό της περιοχής των Ιμαλαΐων, ανθεκτικό σε ασθένειες και με μικρές απαιτήσεις σε νερό. Η καλλιέργεια θα περιοριστεί σε ποικιλίες κάνναβης με ελάχιστη περιεκτικότητα σε THC (κάτω από 0,3%), ώστε να αποκλειστεί η χρήση της για ψυχαγωγικούς σκοπούς. Οι δυνατότητες που ανοίγονται είναι εντυπωσιακές από τη δημιουργία τροφίμων, υφασμάτων, καλλυντικών και χαρτιού μέχρι τη χρήση της σε δομικά υλικά, φαρμακευτικά προϊόντα και βιοκαύσιμα.

 

Το Himachal Pradesh δεν είναι το πρώτο ομόσπονδο κράτος της Ινδίας που νομιμοποιεί την καλλιέργεια της κάνναβης. Παρόμοιες πρωτοβουλίες έχουν πάρει και άλλες γειτονικές περιοχές, ήδη από το 2017, ενώ η βιομηχανία προϊόντων CBD και κάνναβης στην Ινδία βρίσκεται σε άνοδο, με δεκάδες εταιρείες να δραστηριοποιούνται στον τομέα.

Παράδοση και απαγόρευση

 

Η κάνναβη αποτελεί μέρος της ινδικής παράδοσης. Το φυτό καλλιεργείται επί αιώνες στα Ιμαλάια και οι ίνες του χρησιμοποιούνται παραδοσιακά για σχοινιά και ρούχα. Πολλοί Ινδοί καταναλώνουν το bangh, ένα ποτό από σπόρους και φύλλα χασίς, ενώ Ινδουιστές όπως οι Sadhu καπνίζουν κατά τη διάρκεια φεστιβάλ όπως το Holi και το Shivrati. Στην Αγιουβέρδα, την παραδοσιακή ινδική ιατρική χρησιμοποιείται για τις φαρμακευτικές της ιδιότητες, και η πνευματική παράδοση της χώρας τη συνδέει με τη λατρεία του θεού Σίβα.

 

Ωστόσο, το 1985, υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, η Ινδία ψήφισε τον νόμο περί ναρκωτικών και ψυχοτρόπων ουσιών απαγορεύοντας τη χρήση και κατοχή κάνναβης, παρά τον ρόλο της στην παράδοση και τον πολιτισμό της χώρας. Η κατοχή έστω και μικρής ποσότητας μπορεί να οδηγήσει σε φυλάκιση, ενώ από την άλλη η χρήση των φύλλων και των σπόρων του φυτού κάνναβης επιτρέπεται, με τα ομόσπονδα κράτη να ρυθμίζουν και να θεσπίζουν τη δική τους νομοθεσία. Παρά την απαγόρευση, πολλές περιοχές όπως η κοιλάδα Kullu στο Himachal Pradesh παρέμειναν γνωστές για την παράνομη παραγωγή χασίς. Το θέμα της καλλιέργειας κάνναβης έρχεται σε μια εποχή που η χρήση ναρκωτικών από τους νέους προκαλεί ανησυχία στην χώρα.

Βιώσιμη λύση ή ανεξέλεγκτη χρήση;

 

Η απόφαση για τη νομιμοποίηση έχει βρει υποστήριξη, αλλά και αντιδράσεις, πυροδοτώντας μια έντονη συζήτηση. Οι επικριτές προειδοποιούν ότι η ανεξέλεγκτη καλλιέργεια θα οδηγούσε και σε ανεξέλεγκτη χρήση ειδικά στους νέους, ακυρώνοντας τα όποια οικονομικά οφέλη. Οι υπέρμαχοι υποστηρίζουν ότι θα προσφέρει μια βιώσιμη λύση στα οικονομικά προβλήματα και ταυτόχρονα θα προωθήσει μια πιο οικολογική γεωργία. Παράλληλα, δεν είναι λίγοι όσοι θεωρούν ότι η στρατηγική της ποινικοποίησης έχει αποτύχει, οδηγώντας σε αντίθετα αποτελέσματα με αρνητικές κοινωνικές επιπτώσεις όπως η δημιουργία εγκληματικών δικτύων και η αύξηση της χρήσης ακόμη πιο επικίνδυνων ουσιών και υποστηρίζουν μια πιο ρεαλιστική και ανθρώπινη προσέγγιση, όπως η αποποινικοποίηση και ο έλεγχος της χρήσης ουσιών, ώστε να περιοριστεί η μαφία.

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη