Πέδρο Σάντσεθ / Καλεί σε αντίσταση κατά της «τεχνοκάστας» που ελέγχει τα social media


Ο Πέδρο Σάντσεθ έβαλε στο στόχαστρο τις εταιρείες τεχνολογίας που ελέγχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προειδοποιώντας για τους κινδύνους που απορρέουν από την υπερβολική εξουσία τους στον δημόσιο διάλογο και τη δημόσια πολιτική. Στη διάρκεια μιας ομιλίας στη Μαδρίτη για την τεχνητή νοημοσύνη, ο Σάντσεθ χαρακτήρισε την «τεχνοκάστα» του Σίλικον Βάλεϊ ως μια «απειλή» για τη δημοκρατία και επεσήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να αντιταχθεί σε αυτή την εξουσία.

 

Ο Ισπανός πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν την κυριαρχία τους στα κοινωνικά δίκτυα για να ελέγξουν τον δημόσιο διάλογο και να κατευθύνουν κυβερνητικές δράσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Αντί να ακολουθήσουν την απλή παραδοχή ότι «η δημοκρατία είναι μία ψήφος ανά άνθρωπο», όπως δήλωσε ο Σάντσεθ, οι τεχνολογικοί γίγαντες, κατά την άποψή του, προσπαθούν να μετατρέψουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε εργαλεία πολιτικής επιρροής, προσφέροντας τα πάντα για ένα ευρώ ή ένα τουίτ.

 

«Βλέπουμε πως η τεχνοκάστα, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση για τη Σίλικον Βάλεϊ, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει την παντοδυναμία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ελέγξει τον δημόσιο διάλογο, και κατά συνέπεια την κυβερνητική δράση όλης της Δύσης», δήλωσε ο Σάνστεθ στη διάρκεια μιας ομιλίας στη Μαδρίτη για την τεχνητή νοημοσύνη.

 

«Πιστεύω πως απέναντι σε αυτό, πρέπει να εξεγερθούμε και επίσης, λογικά, να προτείνουμε εναλλακτικές», επέμεινε ο Ισπανός πρωθυπουργός, μιλώντας για μια «ιδιαίτερα σοβαρή απειλή στο πλαίσιο που ζούμε σήμερα, στην αυγή αυτής της εβδομάδας που ξεκινάει».

 

«Θέλω να είμαι σαφής και άρα θα το πω με λιγότερους από 280 χαρακτήρες», συνέχισε, αναφερόμενος στο όριο για τα μηνύματα στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X του Ίλον Μασκ: «η δημοκρατία, δεν είναι ένα ευρώ μία ψήφος, δεν είναι ένα τουίτ μία ψήφος, είναι ένας άνθρωπος μία ψήφος».

 

 

 

 

Οι επισημάνσεις Σάντσεθ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις δηλώσεις του απερχόμενου Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, ο οποίος κατήγγειλε την Τετάρτη μια ανάμιξη των οικονομικών και των πολιτικών συμφερόντων, μιλώντας για την εμφάνιση ενός «τεχνολογικοβιομηχανικού συμπλέγματος», επισημαίνοντας πως φοβάται μήπως δει την Αμερική να πέφτει στα χέρια μιας «ολιγαρχίας».

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη