Αντώνης Ελευθεριάδης / Κατσέλη vs Tασούλα


Αντώνης Ελευθεριάδης

 

Η ανακοίνωση του Κυρ. Μητσοτάκη για την στήριξη του Τασούλα για προέδρου της Δημοκρατίας πήρε το πρώτο «Ναι» από τους Σπαρτιάτες. Έχει καλή αίσθηση του χιούμορ ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του κόμματος Βασίλης Στίγκας.

 

Η πραγματικότητα είναι ότι χρειάζεται σκληρό αγγλοσαξονικό χιούμορ για να αποδεχτείς την πολιτική κατάσταση της χώρας. Η έλλειψη λειτουργίας των θεσμών και  ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης  μόνο με αυτόν τον τρόπο αντιμετωπίζεται. Η χώρα βρίσκεται στην 33η θέση με βάση το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του ΟΗΕ, στο διεθνή δείκτη αποτελεσματικής διακυβέρνησης (The Government Effectiveness Index) έχει την 57η θέση (σε σύνολο 191 χώρες), στο διεθνή δείκτη για το Κράτος Δικαίου την 44η θέση (σε σύνολο 142 χώρες), ενώ στο διεθνή δείκτη διαφθοράς την 56η θέση (σε σύνολο 180 χώρες).

 

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας αποτελεί την βιτρίνα του πολιτικού μας συστήματος και για αυτόν τον λόγο η εκλογή του έδραζε στην συναίνεση. Με την επιλογή του ο Κυρ. Μητσοτάκης στοχεύει στην συσπείρωση της δεξιάς, αντιδραστικής, ακραίας, συντηρητικής. Η προοδευτική παράταξη έχει την υποχρέωση να πράξει το ίδιο στο πρόσωπο της Λούκας Κατσέλη. Ο κόσμος να έχει να συγκρίνει το ποιόν των 2 παρατάξεων.

 

Απέναντι στο κυβερνητικό πολιτικό αφήγημα της ατομικής ευθύνης τίθεται ένα πρόσωπο που έχει υπερασπιστεί το συλλογικό καλό με ικανότητα, ευφυία και αυτοθυσία. Μια πολιτικός  με τον πιο εμβληματικό νόμο προστασίας των αδυνάτων στην πιο δύσκολη δεκαετία. Ένας νόμος που συνεχίζει και παράγει αποτελέσματα με πρόσφατες αποφάσεις του Αρείου Πάγου.

 

Ο κόσμος της εργασίας έχει ανάγκη μια πολιτικό που δεν φοβήθηκε να καταψηφίσει την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων με κόστος την διαγραφή της. Η επισφάλεια των εργαζομένων σήμερα είναι πιο έντονη από ποτέ.

 

Η Ελλάδα του 2030 χρειάζεται μια πολιτικό και ακαδημαϊκό με κύρος και γνώσεις για την δημόσια πολιτική.

 

“Η Δημόσια πολιτική έχει τέσσερις διαστάσεις: διάγνωση, μέτρα πρόληψης, μέτρα αντιμετώπισης μιας κρίσης, μέτρα αντιστάθμισης μετά την κρίση (…)

 

Έχουμε δύο ειδών κρίσεις: Τις άμεσες κρίσεις (ακρίβεια, φυσικές καταστροφές, πλειστηριασμοί, συντήρηση δημόσιων υποδομών, προσφυγικές κρίσεις) και τις κρίσεις που ξέρουμε ότι θα έρθουν στο μέλλον και πρέπει να προετοιμαστούμε να τις αντιμετωπίσουμε (παραγωγικό κενό, ιδιωτικό και δημόσιο χρέος, γήρανση πληθυσμού, λειψυδρία).

 

Αυτήν τη στιγμή προτεραιότητα για όλους, πρέπει να είναι να παράξουν πολιτική”.

 

Η πολιτική αντίληψη είναι σπάνια τις μέρες μας.

 

Η ευθύνη της δημοκρατικής παράταξης είναι να προχωρήσει ενωμένη και να μην επιτρέψει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να κυκλοφορεί με το προσωπείο της μετριοπάθειας όταν όλες του οι επιλογές εξυπηρετούν μόνο τον ίδιο.

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη