Αντιπολίτευση / Οι αποχωρήσεις λόγω «αυτονομίας» στο ΠΑΣΟΚ, οι ενωτικές διεργασίες και τα αγκάθια στην Αριστερά


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Το «όχι» του Νίκου Ανδρουλάκη στο προσκλητήριο του Σωκράτη Φάμελλου ώστε οι δημοκρατικές δυνάμεις να συγκροτήσουν ένα ψηφοδέλτιο «που θα νικήσει τον Μητσοτάκη», οριοθετεί τις προσδοκίες γύρω από τον στόχο της συγκρότησης ενός προοδευτικού μετώπου.

 

Το ΠΑΣΟΚ επιμένει στην γραμμή της αυτονομίας, μέχρι τις επόμενες εκλογές, με την ηγεσία να αναλαμβάνει το ρίσκο της άρνησης να εισέλθει στο κάδρο μίας τέτοιας συζήτησης. Ήδη αυτή η στρατηγική επιλογή,  πυροδοτεί φυγόκεντρες τάσεις στη Χαριλάου Τρικούπη.

Οι φυγόκεντρες τάσεις στο ΠΑΣΟΚ

 

Η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μαριζέτα Αντωνοπούλου ανακοίνωσε την αποχώρηση της, εξηγώντας πως «δεν φτάνει μόνο η ενότητα πλέον, αλλά η διάθεση να μετάσχουμε σε κάτι που θα μας ξεπεράσει και θα μπορεί να μας εντάξει όλες και όλους». Συμπληρώνει ότι «όσοι επιμείνουν στον πολιτικό εγωισμό τους θα του ενσωματώσει η διαχείριση κάποιας ΝΔ με Μητσοτάκη ή χωρίς, όσοι επιμείνουν στις εμμονές του παρελθόντος, θα τους ξεπεράσει η ίδια ζωή αυταπόδεικτα».

 

Υπέρ της ενιαίας έκφρασης του προοδευτικού χώρου τάσσεται, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο Δημήτρης Μελίδης, πρώην γραμματέας του Τομέα Θεσμών του ΠΑΣΟΚ που άνοιξε κι εκείνος την πόρτα της εξόδου. Οι Αντωνοπούλου και Μελίδης υπήρξαν συνεργάτες υπουργών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

 

Οι δύο χθεσινές αποχωρήσεις, είχε προηγηθεί και εκείνη του πρώην υπουργού και γραμματέα Σωκράτη Ξυνίδη, αποτυπώνουν το γενικότερο κλίμα εσωστρέφειας στους κόλπους του ΠΑΣΟΚ λόγω των χαμηλών δημοσκοπικών πτήσεων.

 

Το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν επωφελείται από τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, λόγω Τεμπών, αλλά βλέπει σε ορισμένες μετρήσεις και την πλάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

 

Ούτε οι πιο αιθεροβάμονες πιστεύουν ότι υπάρχουν προϋποθέσεις να διεκδικήσει, το άλλοτε κραταιό Κίνημα, την πρώτη εκλογική θέση μέσα από την οδό της αυτονομίας.

 

Ο Νίκος Ανδρουλάκης γνωρίζει, μάλιστα, ότι ήδη εκδηλώνονται παρασκηνιακά κινήσεις από την πλευρά των εσωτερικών ανταγωνιστών του, ενόψει της επομένης των εκλογών.

 

Η οξύτατη επίθεση που εξαπέλυσε πριν μία εβδομάδα προς την Ευ. Λιακούλη – που είχε στηρίξει στις εσωκομματικές τον Χάρη Δούκα – επιβεβαιώνει την αντίληψη ότι ο πρόεδρος «νιώθει ανασφάλεια και έχει νεύρα», σύμφωνα με ορισμένα στελέχη.

Ο διχασμός της εκλογικής βάσης

 

Για τους πιο ψύχραιμους παρατηρητές, ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι εγκλωβισμένος στις αντιφάσεις και τις διαχωριστικές γραμμές που εντοπίζονται στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ.

 

Επικαλούνται την πρόσφατη έρευνα της GPO, που καταγράφει ότι το 47,3% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ προκρίνουν συνεργασία µε τα κόμµατα της Αριστεράς ενώ το 43% απορρίπτει αυτό το σενάριο, ζητώντας αυτόνομή πορεία.

 

Στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ υπάρχουν ισχυρά «αντιΣΥΡΙΖΑ ρεύματα» αλλά θα «χαρίσουμε περίπου τη μισή βάση μας στο σχήμα που προετοιμάζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα;» διερωτώνται στελέχη, που έχουν βεβαιωθεί ότι η «επιλογή της αυτονομίας δεν έχει οφέλη».

 

Χώρια που πιστεύουν ότι οι πιο συντηρητικοί ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ θα λεηλατηθούν από τη Ν.Δ., όταν ο Μητσοτάκης, προεκλογικά, θα θέσει τα σκληρά διλήμματα περί… χάους.

Έρχονται νέες αποχωρήσεις

 

Υπό αυτό το πρίσμα, πληροφορίες του TVXS, αναφέρουν πως «μαύρη πέτρα» σχεδιάζουν να ρίξουν και άλλα μικρομεσαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διότι μαθαίνουν ότι «ανοίγει το παιγνίδι», στον κατεξοχήν αριστερό χώρο.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ, ασφαλώς, δεν έπεσαν από τα σύννεφα λόγω της άρνησης του Ν. Ανδρουλάκη στο προσκλητήριο Φάμελλου.

 

Θεωρούν, ωστόσο, ότι ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με το ποιοι «θέλουν και επιδιώκουν πραγματικά να ανοίξει μία προοδευτική διέξοδος ώστε να πέσουν οι ‘τίτλοι τέλους’, της περιόδου του Μητσοτάκη».

Τα ανοίγματα Φάμελλου

 

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Σαββάτου, θα επαναλάβει τα ανοίγματα προς τους «πρώην συντρόφους» της Νέας Αριστεράς εκτιμώντας ότι οι λόγοι (περίοδος Κασσελάκη) της διάσπασης, προ 15 μηνών έχουν αρθεί.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες του TVXS, υπάρχει θετικό κλίμα σε ηγετικό επίπεδο, ανάμεσα στα δύο κόμματα.

 

Αυτό, επιβεβαιώθηκε στο ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας και της κοινής στήριξης στη Λούκα Κατσέλη (τουλάχιστον μέχρι την τρίτη ψηφοφορία), όπως και στις κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες στο σκέλος των Τεμπών.

 

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΕΑΡ βρίσκονται και στα ίδια πάνελ, δίνοντας μία διαφορετική αίγλη σε παρουσιάσεις βιβλίων.

 

Οι θιασώτες της συνεννόησης, εκτιμούν πως οι ενωτικές διεργασίες θα αποφέρουν πολιτικά κέρδη, που ξεπερνούν το δημοσκοπικό άθροισμα των δύο κομμάτων.

 

«Ο κόσμος της Αριστεράς που είναι απογοητευμένος και παρακολουθεί τις εξελίξεις από την γκρίζα ζώνη των αναποφάσιστων θα δει με αισιοδοξία ότι κινούνται τα ύδατα και θα αγκαλιάσει μία προσπάθεια που υπερβαίνει μικρότητες και εγωισμούς» εκτιμά συνομιλητής του TVXS, από το χώρο του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Προσθέτει δε, ότι ένα ενωτικό αριστερό εγχείρημα – χωρίς να αμφισβητείται η αυτοτέλεια των κομμάτων που θα συμμετάσχουν – θα τραβήξει και τον αριστερόστροφο κόσμο, από την Πλεύση Ελευθερίας του «ούτε αριστερά, ούτε δεξιά».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη