Μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό “NatureMedicine” δείχνει ότι υπάρχει αύξηση στα μικροπλαστικά στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Συγκεκριμένα, η έρευνα, που διεξήχθη από επιστήμονες του
Πανεπιστημίου Υγειονομικών Επιστημών του Νέου Μεξικού, αποκαλύπτει μια δραματική
αύξηση της συγκέντρωσης μικροπλαστικών στον ανθρώπινο εγκέφαλο κατά την
τελευταία οκταετία.
Η ερευνητική ομάδα, υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου
τοξικολόγου Μάθιου Κάμπεν, διαπίστωσε μια εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 50%
στα επίπεδα μικροπλαστικών στον ανθρώπινο εγκέφαλο από το 2016 έως το 2024.
Αυτή η αύξηση αντικατοπτρίζει άμεσα την παγκόσμια κρίση
των πλαστικών αποβλήτων και εγείρει σοβαρές ανησυχίες για τις μακροπρόθεσμες
επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι οι ασθενείς με
άνοια παρουσιάζουν έως και δεκαπλάσια επίπεδα μικροπλαστικών στον εγκέφαλό τους
σε σύγκριση με υγιή άτομα. Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει άμεση αιτιώδη σχέση
μεταξύ των μικροπλαστικών και της άνοιας, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι
παθολογικές αλλαγές που συνοδεύουν την άνοια ενδέχεται να διευκολύνουν τη
συσσώρευση αυτών των σωματιδίων.
Η συγκριτική ανάλυση δειγμάτων ιστών από διάφορα όργανα
αποκάλυψε ότι ο εγκέφαλος εμφανίζει σημαντικά υψηλότερες συγκεντρώσεις
μικροπλαστικών σε σχέση με άλλα όργανα όπως το ήπαρ και τα νεφρά.
Οι ερευνητές εντόπισαν συνολικά 12 διαφορετικά είδη
πολυμερών στα δείγματα που εξέτασαν, με το πολυαιθυλένιο να κυριαρχεί. Το
πολυαιθυλένιο, που χρησιμοποιείται ευρέως σε συσκευασίες τροφίμων και ποτών,
φαίνεται να αποτελεί την κύρια πηγή μόλυνσης.
Η έρευνα ρίχνει φως στους πιθανούς μηχανισμούς μεταφοράς
των μικροπλαστικών στον εγκέφαλο. Το εξαιρετικά μικρό μέγεθος αυτών των
σωματιδίων, συγκρίσιμο με αυτό των ιών, τους επιτρέπει να διαπερνούν τον
αιματοεγκεφαλικό φραγμό, έναν φυσικό προστατευτικό μηχανισμό του εγκεφάλου.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στο ρόλο της τροφικής αλυσίδας
στη μεταφορά μικροπλαστικών. Ο Δρ. Κάμπεν περιγράφει έναν ανησυχητικό κύκλο
βιομεγέθυνσης, όπου τα μολυσμένα με πλαστικό ύδατα άρδευσης μολύνουν τις
καλλιέργειες, οι οποίες στη συνέχεια καταναλώνονται από τα ζώα, δημιουργώντας
έναν συνεχή κύκλο συσσώρευσης.
Η μελέτη επισημαίνει επίσης τον κίνδυνο που προέρχεται
από τις πλαστικές συσκευασίες τροφίμων, καθώς διαπιστώθηκαν υψηλές συγκεντρώσεις
μικροπλαστικών σε συσκευασμένο κρέας από καταστήματα τροφίμων.
Όσον αφορά τη σχέση με την άνοια, οι ερευνητές εξηγούν
ότι χαρακτηριστικά της νόσου όπως η ατροφία του εγκεφαλικού ιστού, η μειωμένη
ακεραιότητα του αιματοεγκεφαλικού φραγμού και οι ανεπαρκείς μηχανισμοί
καθαρισμού, ενδέχεται να συμβάλλουν στην αυξημένη συσσώρευση μικροπλαστικών.