Ανασχηματισμός / Το Βατερλό Μητσοτάκη, οι αντιδράσεις των βουλευτών και το φρένο του Στουρνάρα


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Σε φιάσκο μετατράπηκε, τελικά, ο περιβόητος ανασχηματισμός καθώς δημιούργησε περισσότερα προβλήματα από αυτά που επιχείρησε να λύσει σε πολιτικό, επικοινωνιακό, ηθικό επίπεδο.

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται αντιμέτωπος με τους «σκελετούς» που βγήκαν από τις ντουλάπες των εκλεκτών του, με αποτέλεσμα να καλείται να συμμαζέψει, πρωτίστως, τις αντιδράσεις στην ίδια την παράταξη του.

 

Το ζήτημα για τον πρωθυπουργό είναι ότι εξαντλούνται τα περιθώρια πολιτικών ελιγμών ώστε να απαλύνει το κλίμα.

 

Το «φρένο» που πάτησε ο Γιάννης Στουρνάρας για την επιστροφή του 13ου – 14ου μισθού ερμηνεύεται ως μήνυμα προς τους ενοίκους του Μαξίμου που αφήνουν να διαρρεύσει ότι εξετάζεται η προώθηση παρεμβάσεων που στοχεύουν στην σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών που έχουν υποστεί οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, τα χρόνια του Μνημονίου.

Ο «παραπλανημένος Μητσοτάκης»

 

Το επικοινωνιακό επιτελείο επιχειρεί να παρουσιάσει ως «παραπλανημένο» – σύμφωνα με γαλάζιους βουλευτές – τον πρωθυπουργό και σε σχέση (σ.σ. μετά την υπόθεση των Τεμπών) με τις δραστηριότητες του Αρίστου Δοξιάδη.

 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε πως δεν υπήρχε γνώση ή κάποια σχετική ενημέρωση από τον υφυπουργό των 33ων ωρών. Οι πληροφορίες, εντούτοις, αναφέρουν ότι ο Αρίστος Δοξιάδης έχει προσωπική σχέση με τον κ. Μητσοτάκη.

 

Κυρίως, όμως, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο πιο έμπιστος άνθρωπος του πρωθυπουργού, ήταν δικηγόρος από πλευράς της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την πολύκροτη υπόθεση, το 2011, της εταιρείας «Απόλλων».

 

Tην περίοδο δε, που η υπόθεση βρισκόταν υπό δικαστική διερεύνηση, ένα από τα πρόσωπα που κατείχαν καίρια θέση στην επιτροπή Ανταγωνισμού, ήταν και ο Γιώργος Μυλωνάκης, στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

 

Σημειώνεται ότι ο κ. Δοξιάδης ήταν νόμιμος εκπρόσωπος εταιρείας που καταδικάστηκε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού για καρτέλ στον χώρο του ξενόγλωσσου βιβλίου, η οποία χρωστάει ακόμη στο Δημόσιο 10 εκατομμύρια ευρώ.

 

Το όνομα του Αρίστου Δοξιάδη έπεσε στο τραπέζι του ανασχηματισμού την Πέμπτη το βράδυ, μερικές ώρες πριν τις ανακοινώσεις της επόμενης ημέρας.

 

Γαλάζιο στέλεχος – σε επικοινωνία του με το TVXS – επεσήμανε ότι «ας πάρουμε, καλόπιστα, το σενάριο ότι ο κύκλος του πρωθυπουργού είχε πλήρη μεσάνυχτα για τις δραστηριότητες του Δοξιάδη.

 

Είναι δυνατόν, πριν βάλουν ένα πρόσωπο στην κυβέρνηση, να μην ξεψαχνίζουν τα βιογραφικά του ή την πολιτεία του;» ήταν το ρητορικό ερώτημα, που έθεσε.

 

Το κλίμα, βέβαια, για τον κ. Δοξιάδη ήταν ήδη βαρύ, λόγω των προσβλητικών αναρτήσεων του για τους διαδηλωτές των Τεμπών, που για τους περισσότερους τα posts αυτά αποτέλεσαν και το διαβατήριο της εισόδου του στην κυβέρνηση.

Όταν ο Δοξιάδης έβλεπε υψηλές συντάξεις

 

Για την πλειονότητα του γαλάζιου στελεχιακού δυναμικού, οι ένοικοι του Μαξίμου έπρεπε να προσμετρήσουν και το γεγονός ότι ο Αρίστος Δοξιάδης ισχυριζόταν ότι οι συντάξεις στην Ελλάδα είναι οι ««υψηλότερες στον κόσμο ως ποσοστό του εθνικού εισοδήματος», επομένως «όταν έχεις μια τέτοια κατάσταση, είναι τελείως παράλογο να μην κόβεις συντάξεις».

Ομπρέλα στον Τσάφο

 

Από το κυβερνητικό παρασκήνιο σιγοψιθυριζόταν, μέχρι χθες το μεσημέρι, ότι υπάρχει το ενδεχόμενο παραίτησης και άλλου εξωκοινοβουλευτικού υπουργού, χωρίς να διαψεύδουν ότι ‘φωτογραφίζουν’ τον Νίκο Τσάφο, όταν δέχονταν σχετικά δημοσιογραφικά ερωτήματα.

 

Η παλιά ανάρτηση του νέου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας στην οποία αποκαλούσε την κατεχόμενη Βόρεια Κύπρο «Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», πέφτει βαριά στα στομάχια των γνήσιων νεοδημοκρατών και όχι μόνο.

 

Η ζυγαριά της κυβέρνησης ωστόσο έγειρε υπέρ της κάλυψης στον κ. Τσάφο.

 

Ένας νέος εξοβελισμός υφυπουργού, όπως συζητήθηκε, θα έδινε μεγαλύτερες διαστάσεις ιλαροτραγωδίας στον ανασχηματισμό και κυρίως θα εμπέδωνε την αντίληψη προς την κοινωνία ότι «ξηλώνεται το κυβερνητικό πουλόβερ».

 

Υπό αυτό το πρίσμα, ο Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε να παραπέμψει στο mea culpa του κ. Τσάφου καθώς και στο ότι η επίμαχη ανάρτηση έχει…σβηστεί από τον λογαριασμό του υφυπουργού.

Τα καρφιά του Πλεύρη

 

Η ομπρέλα του Μαξίμου στον κ. Τσάφο προκαλεί εσωτερικές αναταράξεις με τον Θάνο Πλεύση – ακούγεται ότι είναι πικραμένος λόγω του αποκλεισμού του από την κυβέρνηση – να…εύχεται οι εξηγήσεις του υφυπουργού να είναι ειλικρινείς.

Πληροφορίες του TVXS αναφέρουν ότι ανάλογη δυσαρέσκεια έχουν εκφράσει μέχρι στιγμής περίπου 25 βουλευτές της ΝΔ, που δεν σκοπεύουν – όπως αφήνουν να διαρρεύσει – να σιωπήσουν μπροστά σε αυτή την επιλογή, που ενδέχεται να «τροφοδοτήσει την θρασύτητα του Ερντογάν».

 

Στο γαλάζιο μικροσκόπιο τέθηκε και η επιστολή διαμαρτυρίας στον κ. Μητσοτάκη, που απέστειλε ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Ορφανίδης, αναφορικά με το διορισμό του Τσάφου στη θέση του υφυπουργού Περιβάλλοντος.

 

Σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η εκ των υστέρων δήλωσή του κ. Τσάφου για «αστοχία» και «λάθος» δεν δικαιολογεί την παραμονή του στην κυβέρνηση.

Η Ευθυμίου και ο Παπασταύρου

 

Στους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας παρακολουθούν, με ιδιαίτερη προσοχή, δύο ακόμα μέτωπα.

 

Τις καταγγελίες του Παύλου Πολάκη ότι η νέα υφυπουργός Εργασίας Άννα Ευθυμίου είχε πάρει χρήματα από τον ΕΦΚΑ για «νομικές υπηρεσίας» και επί της κυβερνητικής θητείας.

 

Τις αιχμές ή τις ανοιχτές διαφωνίες μερίδας φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ για την τοποθέτηση του Σταύρου Παπασταύρου στο Υπουργείο Ενέργειας.

Το φρένο Στουρνάρα

 

Σε αυτό το φόντο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να χτίσει success stories, στην άμμο της ελληνικής οικονομίας.

 

«Θα κριθούμε, σε 2,5 χρόνια, από την αύξηση των ονομαστικών μισθών και τη μείωση των φόρων» υποστήριξε o πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Οικονομικών όπου συναντήθηκε με τον νέο υπουργό Κυριάκο Πιερρακάκη.

 

Σε παράλληλο χρόνο, εντούτοις, ο Γιάννης Στουρνάρας δήλωνε ότι δεν υπάρχουν τα περιθώρια για την επιστροφή των δώρων στο Δημόσιο και για τη μείωση του ΦΠΑ.

 

Οπότε, οι γαλάζιοι βουλευτές, στους κοινοβουλευτικούς διαδρόμους, αναρωτιούνταν για τους λόγους των κυβερνητικών πανηγυρισμών μετά την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody’s.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη