Μαξίμου / Ο εμπαιγμός με τον κατώτατο μισθό και το «κούφιο» successstory στα εργασιακά


Κωνσταντίνος Σαββόπουλος

 

Successstory (και) στο πεδίο της εργασίας επιχειρεί να πλάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ώστε να αποπροσανατολίσει την προσοχή της κοινής γνώμης από τις γαλάζιες μεθοδεύσεις στο σκέλος της διερεύνησης του εγκλήματος των Τεμπών.

 

Ο πρωθυπουργός, στο υπουργικό συμβούλιο της Τετάρτης, θα ανακοινώσει την αύξηση του κατώτατου μισθού, στα 880 ευρώ από τα 830, που όμως θα εξανεμιστεί από τον διπλασιασμό της φορολογίας καθώς οι εργαζόμενοι με κατώτατο μισθό θα αλλάξουν κλιμάκιο φορολόγησης!

 

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογία, ο συντελεστής φόρου για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ είναι στο 9%. Όμως, για εισοδήματα από 10.000,01 ευρώ και πάνω ο φόρος εκτινάσσεται στο 22%.

 

Χθες, ο Παύλος Μαρινάκης δεν διέψευσε αυτή την διαπίστωση, λέγοντας ότι:  «Σύμφωνα με την εκτίμηση και τον υπολογισμό του υποθετικού σεναρίου για 870 ή 880 ευρώ, πράγματι ο ετήσιος φόρος σε κάποιες περιπτώσεις θα αυξηθεί».

 

Περιορίστηκε, ωστόσο, να σημειώσει ότι «σίγουρα θα αυξηθεί ο μεικτός και ο καθαρός μισθός και τα επιδόματα».

 

Το αφήγημα της κυβέρνησης, ωστόσο, μπάζει και στο σκέλος των επιδομάτων.

 

Η κυβέρνηση προχωρά, για παράδειγμα, στην εισαγωγή νέων περιορισμών για τη χορήγηση του επιδόματος παιδιού. Για πρώτη φορά, θα τεθούν περιουσιακά κριτήρια.

Οι αποκλίσεις ανάμεσα σε ΕΛΣΤΑΤ και ΔΥΠΑ

 

Το γαλάζιο επικοινωνιακό επιτελείο δείχνει να διαλέγει τους αριθμούς και τα ποσοστά που το εξυπηρετεί, ώστε να θεμελιώσει τις ιστορίες επιτυχίας στον εργασιακό τομέα.

 

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ταυτόχρονα με τη νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό, η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008, και συγκεκριμένα στο 8,7% , με τη χώρα μας να έχει πλέον χαμηλότερη ανεργία από την Σουηδία, την Φινλανδία, την Ισπανία.

 

Επίσης, ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι, έχουν δημιουργηθεί 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019, ενώ καταγράφεται αύξηση της πλήρης απασχόλησης (πάνω από 3 στους 4 εργαζομένους είναι πλήρους απασχόλησης) και μέσου μισθού – πλέον στα 1.342 ευρώ.

 

Τα στοιχεία της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (πρώην ΟΑΕΔ), δίνουν μία διαμετρικά αντίθετη εικόνα.

 

Όπως υπογραμμίζει η ΔΥΠΑ, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι ανέρχονται σε 960.134 άτομα εκ των οποίων το 47,5% (456.015) είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο της ΔΥΠΑ για χρονικό διάστημα ίσο ή και περισσότερο των 12 μηνών.

 

Η θηριώδης διαφορά τού αριθμού των ανέργων και του ποσοστού ανεργίας μεταξύ των δύο Οργανισμών (ΕΛΣΤΑΤ – ΔΥΠΑ) οφείλεται στο ότι αφενός οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι της ανεργίας εκ μέρους της ΕΛΣΤΑΤ δεν περιλαμβάνουν τους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 12 μήνες) και αφετέρου στο ότι η ΕΛΣΤΑΤ εκλαμβάνει ως εργαζόμενους και όσους εργάζονται τουλάχιστον μία (1) ώρα την εβδομάδα (4 ώρες τον μήνα).

Ο νέος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού

 

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι το νέο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου μισθού από το 2027 – με αιχμή την ρήτρα απαγόρευσης της μείωσης του – τίθεται στην προμετωπίδα της κυβερνητικής ατζέντας.

 

Εκθειάζεται δε, από την πλειονότητα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

 

Με βάση τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης, από το 2028 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μέσω ενός μαθηματικού τύπου, ο οποίος θα λαμβάνει υπόψη του τον πληθωρισμό, ιδιαίτερα για τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο 20% της εισοδηματικής κλίμακας, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας της οικονομίας, με βάση αντικειμενικούς δείκτες που θα δημιουργήσει η ΕΛΣΤΑΤ.

 

Το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού προσφέρει – όπως διατείνεται το Υπουργείο Εργασίας – «τέσσερις ουσιαστικές καινοτομίες»:

 

    Ασφάλεια: Προβλέπεται ότι ο κατώτατος μισθός δεν μπορεί να μειωθεί, αν τα στοιχεία της οικονομίας είναι αρνητικά.

    Σύνδεση με την οικονομία: Το ύψος του κατώτατου μισθού συνδέεται με πραγματικά οικονομικά μεγέθη, δηλαδή τον πληθωρισμό και την παραγωγικότητα.

    Διαφάνεια και αξιοπιστία: Το ύψος του κατώτατου μισθού βασίζεται σε αντικειμενικά δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη στο σύστημα.

    Κάλυψη και των δημοσίων υπαλλήλων. Για πρώτη φορά προβλέπεται η προστασία του κατώτατου μισθού και στους εργαζομένους στο Δημόσιο.

 

Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό, έγκριτοι εργατολόγοι δίνουν βαρύτητα στο γεγονός ότι δεν θεσπίζεται Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή, ώστε η αύξηση του να υπερβαίνει τον πληθωρισμό.

 

Διότι, όπως σημειώνουν με νόημα, ο νέος κατώτατος μισθός δεν θα μειώνεται αλλά θα μπορεί και μένει στάσιμος – με επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης – σε περιόδους κρίσης ή με πρόφαση κάποια κρίση.

Φταίει ο…αλγόριθμος

 

Στέλεχος της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ) δε, σε συνομιλία με το TVXS, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση – με την αλλαγή στο σύστημα προσδιορισμού του κατώτατου – χτίζει τις άμυνες οποιασδήποτε κυβέρνησης απέναντι στις μελλοντικές κοινωνικές αντιδράσεις, για το χαμηλό επίπεδο της αγοραστικής τους δύναμης.

 

«Θα διαμαρτύρονται οι εργαζόμενοι, και ο μελλοντικός Υπουργός Εργασίας – αν ανήκει στη δεξιά – θα νίπτει τας χείρας του επικαλούμενος τον μαθηματικό τύπο που βγάζει τον κατώτατο μισθό» αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

Όταν οι εργαζόμενοι θα διαμαρτύρονται εσείς θα τους λέτε “μα τι σχέση έχουμε εμείς; Ο αλγόριθμος το έβγαλε…”».

 

Επιφυλάξεις ανιχνεύονται και τμήματα του επιχειρηματικού κόσμου.

 

Η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, θεωρεί ότι ο αυτόματος τρόπος υπολογισμού του κατώτατου μισθού πρέπει σε κάθε περίπτωση να συνοδευθεί με ταυτόχρονες παροχές προς τις επιχειρήσεις, με ελάφρυνση των εργοδοτικών εισφορών και κίνητρα για διατήρηση και πρόσθεση νέων θέσεων εργασίας.

 

Καμία μνεία για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

 

Από το αφήγημα της κυβέρνησης, απουσιάζει μονίμως το κομβικό κεφάλαιο της επαναθέσπισης των Συλλογικών Συμβάσεων.

 

Η μεγάλη πλειονότητα των εργατολόγων αναδεικνύει το συμπέρασμα ότι παραμένουν στον πάγο οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

 

Υπενθυμίζεται, μάλιστα, ότι ο κ. Μητσοτάκης – στις δημόσιες παρεμβάσεις του – δείχνει να επαφίεται στη γενναιοδωρία των εργοδοτών για την αύξηση των μισθών.

 

Σε γενικές γραμμές, τούς προτρέπει να «φροντίζουν» τους υπαλλήλους τους και να τους δίνουν «μέρισμα» από την αύξηση των κερδών τους.

 

Υπό αυτό το πρίσμα, μόνο τρεις στους δέκα μισθωτοί, καλύπτονται από Συλλογικές συμβάσεις εργασίας ενώ ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 45%.

 

Σημειώνεται ότι ο στόχος που έχει βάλει η Ε.Ε., είναι το 80% των ευρωπαίων εργαζομένων να καλύπτονται από συλλογικές συμβάσεις.

Σιωπή για τα εργατικά δυστυχήματα

 

Τέλος, μένει να φανεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα κάνει κάποια αναφορά στα εργατικά δυστυχήματα. Τρεις νεκρούς μέσα σε μια βδομάδα θρήνησε η εργατική τάξη, τα τελευταία 24ωρα.

 

Την περασμένη Τετάρτη ένας εργάτης έπεσε νεκρός στη Βούλα, όταν το γερανοφόρο όχημα που χειριζόταν ακούμπησε σε ηλεκτροφόρα καλώδια, και ένας ακόμα έχασε τη ζωή του στη Μακρακώμη, σε δασικές εργασίες, όταν τον καταπλάκωσε δέντρο, ενώ την Παρασκευή ένας 49χρονος εργαζόμενος σκοτώθηκε όταν έπεσε από προκάτ σκέπη σε εργοτάξιο μεγάλης βιομηχανίας.

 

Παράλληλα, πριν λίγα 24ωρα, 75(!)χρονος οικοδόμος κατέληξε εν ώρα εργασίας αφού υπέστη ηλεκτροπληξία, σε περιοχή της Πάρου.

 

Από την 1η Ιανουαρίου του 2024, μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2025, 165 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους.

 

Την τελευταία τριετία οι νεκροί σε χώρους εργασίας αγγίζουν τους 600. Πρόκειται για τα «Τέμπη» στα εργοτάξια και τους άλλους χώρους δουλειάς.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη