Δασμοί Τραμπ / Ποια ελληνικά προϊόντα επηρεάζονται


Οι σαρωτικοί δασμοί που ανακοίνωσε πως επιβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ σε μια σειρά από χώρες έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, ενώ ήδη έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις αγορές.

 

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Τετάρτη σαρωτικούς αμοιβαίους δασμούς σε περισσότερες από 180 χώρες σε όλο τον κόσμο με τις οποίες συναλλάσσεται εμπορικά, ξεχωριστό πακέτο δασμών 20% σε αγαθά από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα, για να αντιστοιχίσει τους αμερικανικούς συντελεστές με τα υψηλότερα επίπεδα που χρεώνουν οι άλλες, όπως εξήγησε.

 

Ο Τραμπ δήλωσε επίσης ότι το σχέδιό του θα θέσει έναν βασικό δασμό 10% σε όλους τους τομείς.

 

Το βασικό όριο του 10% θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Απριλίου, οι πρόσθετοι «αμοιβαίοι» δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 9 Απριλίου, ενώ στις 3 Απριλίου τίθεται σε ισχύ δασμός 25% σε όλα τα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

 

Όπως είναι λογικό, επικρατεί ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα, ενώ αρκετές χώρες σκέφτονται να αντιδράσουν.

 

Η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη, αφού μετά τους δασμούς, μια άμεση επίπτωση είναι το γεγονός πως τα ελληνικά προϊόντα που εισάγουν οι ΗΠΑ θα είναι πλέον ακριβότερα για τους Αμερικανούς, με προϊόντα όπως οι ελιές, η φέτα και το ελαιόλαδο να είναι μεταξύ αυτών που θα πληγούν περισσότερο.

 

Υπάρχουν βέβαια και ορισμένες έμμεσες συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν οι δασμοί, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο της μείωσης των εξαγωγών προς σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας, καθώς ορισμένες από αυτές όπως η Γερμανία και η Ιταλία θα πληγούν σημαντικά.

 

Γι’ αυτό και παράγοντες της αγοράς θεωρούν πως το στοίχημα πλέον είναι το άνοιγμα σε νέες αγορές.

Δασμοί Τραμπ: Τα ελληνικά προϊόντα που θα πληγούν

 

Ο Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, σχολίασε μιλώντας στην ΕΡΤ πως η επιβολή 25% δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία και 20% οριζόντια στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δεν επιτρέπει την απαλοιφή δασμών σε κάποια προϊόντα, όπως ήλπιζαν οι Έλληνες εξαγωγείς. Ωστόσο, όπως είπε, «οι τρίτες χώρες, είναι αυτές που θα σώσουν το παιχνίδι των ελληνικών εξαγωγών και του ελλείμματος που έχουμε διαχρονικά».

 

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις του Ντόναλντ Τραμπ για την επιβολή δασμών σε ευρωπαϊκά προϊόντα και το πώς αναμένει να αντιδράσει η Ευρώπη τόνισε: «Βλέπουμε κάποιες χώρες να υποστηρίζουν επιθετικές πολιτικές απέναντι στον Τραμπ, ενώ άλλες προτείνουν συγκράτηση ώστε να αποφευχθούν περαιτέρω επιπλοκές. Το τοπίο είναι αβέβαιο και αναμένουμε τις επόμενες κινήσεις, είτε αυτές αφορούν αντίμετρα είτε διαπραγματεύσεις για άρση κάποιων δασμών».

 

Ο ίδιος τόνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας ελληνικών προϊόντων, με τις εξαγωγές να αγγίζουν τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το εμπορικό πλεόνασμα να ανέρχεται σε 240 εκατομμύρια ευρώ.

 

«Το 30% των ελληνικών εξαγωγών προς τις ΗΠΑ αφορά αγροδιατροφικά προϊόντα, το 23% πετρελαιοειδή και το 41% βιομηχανικά προϊόντα. Ιδιαίτερα, το ελληνικό κρασί, οι ελιές και τα ροδάκινα έχουν καταφέρει να εδραιωθούν στην αμερικανική αγορά», είπε επίσης.

 

Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε επίσης στο ρόλο της ελληνικής κοινότητας, υπογραμμίζοντας ότι είναι ο κύριος αγοραστής κυρίως καταναλωτικών προϊόντων. «Η Ομογένεια, με τη λογική του συναισθήματος, δε θα σταματήσει να αγοράζει ελληνικά προϊόντα» είπε προσθέτοντας ότι, δυστυχώς, οι Έλληνες εξαγωγείς δεν έχουν καταφέρει ακόμη να διεισδύσουν σε μεγάλες αλυσίδες λιανικής, γεγονός που περιορίζει την ανάπτυξη των εξαγωγών.

 

Όσον αφορά το κόστος των δασμών, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων σχολίασε πως «οι νέοι δασμοί θα επιφέρουν αυξήσεις τιμών». Οι Έλληνες εξαγωγείς εκτίμησε ότι πιθανόν θα μειώσουν το περιθώριο κέρδους τους για να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων.

 

Παράλληλα, τόνισε ότι «η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου δεν είναι τόσο αρνητική όσο στο παρελθόν, γεγονός που μπορεί να μετριάσει τις απώλειες».

 

Αναφερόμενος επίσης στην ευρύτερη εικόνα του ελληνικού εξαγωγικού τομέα, σχολίασε: «Παρά τις προκλήσεις, οι ελληνικές εξαγωγές έχουν παρουσιάσει αύξηση σχεδόν 10%, ακόμη και χωρίς τα πετρελαιοειδή. Αυτό αποδεικνύει τη δυναμική του τομέα, που συνεχίζει να αναπτύσσεται, ακόμα και όταν οι τιμές, όπως του ελαιολάδου, πέφτουν».

 

Ο κ. Καλαμπόκης αναφέρθηκε στο ελληνικό γιαούρτι που όπως είπε κατακτά την αμερικανική αγορά καθώς και στο κρασί, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα κρασιά Σαντορίνης που σύμφωνα με τον ίδιο, παρότι είναι τα ακριβότερα, «είναι ένα μέσο κοινωνικοποίησης και ένα μέσο διαφήμισης των ελληνικών προϊόντων».

 

 

Δασμοί Τραμπ: Οι ελαιοπαραγωγοί χτυπούν καμπανάκι κινδύνου

 

Ως μια κακή ημέρα για την παγκόσμια οικονομία και το παγκόσμιο εμπόριο, ειδικά για όσους εξάγουν στην αγορά των ΗΠΑ, χαρακτήρισε τη σημερινή ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), Κώστας Ζούκας, μιλώντας το πρωί της Πέμπτης (03/04) στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ.

 

«Η επιτραπέζια ελιά αποτελεί το πρώτο σε αξία εξαγωγών αγροτικό προϊόν στις ΗΠΑ. Το 2024, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καταγράψαμε μια χρονιά – ρεκόρ σε εξαγωγές με αξία που έφτασε τα 214 εκατομμύρια. Κάτι λιγότερο από το 30% του συνόλου εξαγωγών των ελληνικών επιτραπέζιων ελιών εξάγονται στην αμερικανική αγορά», όπως ανέφερε ο κ. Ζούκας.

 

«Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name, έχουμε κερδίσει τις προτιμήσεις των Αμερικανών καταναλωτών, ωστόσο αναμφίβολα η επιβολή ενός οριζόντιου δασμού 20% για όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η ελιά, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα στις εξαγωγές, που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθός του. Σίγουρα όμως θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό».

 

«Είχαμε μια μικρή αισιοδοξία ότι επειδή δεν υπάρχει εγχώρια παραγωγή επιτραπέζιας ελιάς στην Αμερική, εκτός από την Καλιφόρνια, τελικά ίσως οι ελιές μαζί με κάποια άλλα αγροτικά προϊόντα να εξαιρούνταν από τη λαίλαπα των δασμών. Δυστυχώς, δεν επιβεβαιώθηκε αυτή μας η αισιοδοξία», κατέληξε ο κ. Ζούκας και εξέφρασε την επιθυμία να γίνει σχετική συζήτηση με τη νέα πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Κίμπερλι Γκιλφόιλ, με την άφιξή της στη χώρα.

 

Κορκίδης για δασμούς Τραμπ: Σε πρώτη ανάγνωση οι αλλαγές δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές

 

Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, Βασίλης Κορκίδης, αναφέρει σχετικά με τις εξελίξεις πως «ο αντίκτυπος στις ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά κυρίως στις ευρωπαϊκές ΜμΕ, από τις «υβριδικές επιπτώσεις», τόσο του οριζόντιου «οικουμενικού δασμού» σε όλες τις χώρες, όσο και των εξειδικευμένων δασμών σε 25 χώρες, από 10% έως και 49%, θα εξαρτηθεί από την ένταση και την διάρκεια επιβολής τους».

 

«Οι ανταποδοτικοί δασμοί ύψους 20% που επιβλήθηκαν από τις ΗΠΑ στην ΕΕ δημιουργούν εμπορικά εμπόδια που διαταράσσουν, αλλού λιγότερο και αλλού περισσότερο, τις αγορές των 27 ευρωπαϊκών χωρών και αναστατώνουν τις υφιστάμενες αλυσίδες εφοδιασμού. Οι εμπειρογνώμονες εκτιμούν πως για κάθε 10 ποσοστιαίες μονάδες δασμών, η παγκόσμια παραγωγή θα μειωθεί 0,3%, ο παγκόσμιος πληθωρισμός θα αυξηθεί 0,4% και γενικότερα το βαρύ τίμημα στην παγκόσμια οικονομία θα ξεπεράσει τα 1,4 τρις δολάρια», αναφέρει σε άλλο σημείο.

 

«Οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 2,4 δις ευρώ εκ των οποίων τα 450 εκ. αφορούν στις εξαγωγές ποιοτικών ελληνικών τροφίμων, με εμβληματικό brand name και σταθερούς υπερατλαντικούς καταναλωτές, τους ομογενείς μας, τους οποίους οι δασμοί δεν θα σταματήσουν να αγοράζουν ελληνικά κρασιά, τυριά, ροδάκινα, ελιές και λάδι. Στις έμμεσες επιπτώσεις εντάσσονται οι εξαγωγές ελληνικών εξορυκτικών μετάλλων, χωρίς όμως σημαντικές συνέπειες.

 

»Σε πρώτη ανάγνωση οι αλλαγές των εμπορικών συνθηκών δεν θέτουν σε άμεσο κίνδυνο τις ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ, αλλά οι ανησυχίες στρέφονται περισσότερο στην επίδραση των δασμών στο οικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης, που εκτιμάται πως μπορεί να μειώσουν την ανάπτυξη της περίπου 0,2%. Το ΑΕΠ των 27 χωρών της ΕΕ για το 2024, σύμφωνα με το ΔΝΤ, ανήλθε στα 18,8 τρις δολάρια, άρα οι ετήσιες επιπτώσεις των δασμών αρχικά υπολογίζονται στα 380 δις δολάρια», υπογραμμίζει επίσης.

 

«Δεν υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης της αμερικανικής αγοράς», επισημαίνει σε σημερινή της ανακοίνωση η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας και υπογραμμίζει ότι «οι Η.Π.Α. είναι από τους σημαντικότερους πελάτες για τις εξαγωγές μας, αφού στην αγορά αυτή κατευθύνεται το 20% των προϊόντων μας, αξίας 100 εκατ. ευρώ».

 

Εκφράζοντας την έντονη ανησυχία της για τις τρέχουσες εξελίξεις η ΕΚΕ σημειώνει ότι οι συνολικές εξαγωγές του κλάδου ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και «εξάγουμε σε όλες τις πιθανές χώρες του κόσμου».

 

Η Ελλάδα, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή της η Ένωση, βρίσκεται στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που εξάγουν τα μεταποιημένα ροδάκινά τους στις ΗΠΑ και προσθέτει ότι «η ισχυρή αυτή θέση δε μας χαρίστηκε αλλά είναι προϊόν στρατηγικής, καινοτομίας, επενδύσεων και πολύ κόπου».

 

Υπενθυμίζεται ότι η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε διαμορφωθεί στα 80 εκατ. ευρώ το 2023, έναντι 62 εκατ. ευρώ το 2022 και η τάση καταγραφόταν δυναμικά αυξητική, που όμως ανακόπτεται λόγω της επιβολής των δασμών που ανακοινώθηκαν.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας καλεί την ελληνική κυβέρνηση και την ΕΕ να εντείνουν τις ενέργειές τους και να προχωρήσει άμεσα η κύρωση και έναρξη ισχύος των υπό έγκριση συμφωνιών με το Μεξικό και τις χώρες MERCOSUR (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη), που προβλέπει τη σταδιακή υποχώρηση των δασμών κατά 5% ετησίως μέχρι και τον μηδενισμό τους.

 

«Η εξέλιξη αυτή, θα δώσει ζωτικό χώρο στις ελληνικές εξαγωγές μεταποιημένων φρούτων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΚΕ.

Τσιάρας: Θα προσπαθήσουμε τα ελληνικά προϊόντα να τύχουν διαφορετικής μεταχείρισης

 

«Η δική μας προσπάθεια θα είναι προς την κατεύθυνση τα ελληνικά αγροτικά προϊόντα με τη μοναδικότητα που τα χαρακτηρίζει, να μπορούν να τύχουν μίας διαφορετικής μεταχείρισης», ανέφερε από την πλευρά του στον ΣΚΑΪ και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας.

 

Ο υπουργός διευκρίνισε, ωστόσο, ότι προς το παρόν κανείς δεν γνωρίζει εάν η ηγεσία των ΗΠΑ είναι διατεθειμένη να μπει σε τέτοιου είδους εξαιρέσεις.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη