Μια πρωτοποριακή δικαστική απόφαση στη Μαδρίτη έχει διατάξει το κλείσιμο δέκα τουριστικών διαμερισμάτων σε ένα κτίριο στο κέντρο της πόλης, μετά από προσφυγή μιας οικογένειας που υπέστη σοβαρή ψυχολογική βλάβη από την «παράνομη και ανθυγιεινή» συμπεριφορά των τουριστών.
Η απόφαση αυτή αποτελεί ορόσημο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλεί ο υπερτουρισμός στις αστικές περιοχές, όπως σημειώνει ο Guardian.
Η οικογένεια, η οποία διαμένει σε ένα συγκρότημα 60 διαμερισμάτων κοντά στην PlazaMayor της Μαδρίτης, βρέθηκε περικυκλωμένη από τουριστικά καταλύματα, καθώς το 75% του κτιρίου λειτουργούσε ως βραχυχρόνια μίσθωση. Η καθημερινότητά τους είχε μετατραπεί σε εφιάλτη, με ένα διαμέρισμα πάνω από το δικό τους και ένα από κάτω να λειτουργούν ως τουριστικά καταλύματα, ενώ περισσότερα βρίσκονταν κοντά στα υπνοδωμάτιά τους.
Η κατάσταση είχε φτάσει σε τέτοιο σημείο που η οικογένεια αναγκάστηκε να προσλάβει δικηγόρο, τον MiguelÁngelRubio, μετά από αποτυχημένες προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος μέσω του δημοτικού συμβουλίου και των ιδιοκτητών. Η αστυνομία είχε ήδη επιβάλει πρόστιμο 16.000 ευρώ στους ιδιοκτήτες, αλλά αυτό αποδείχθηκε αναποτελεσματικό, καθώς οι εταιρείες που διαχειρίζονται τα διαμερίσματα μπορούσαν να κερδίσουν πάνω από 150.000 ευρώ σε ένα μόνο Σαββατοκύριακο.
Η δικαστής, στην απόφασή της, τεκμηρίωσε εκτενώς τις καταστάσεις που βίωσε η οικογένεια. Οι αποδείξεις περιελάμβαναν συνεχείς θορύβους, καταστροφές σε κοινόχρηστους χώρους, συσσώρευση αποσκευών στο λόμπι, παρεμπόδιση της κίνησης των κατοίκων από καρότσια καθαρισμού, και ακόμη πιο ανησυχητικά περιστατικά όπως σεξουαλικές πράξεις σε κοινόχρηστους χώρους και εμετούς στις αυλές.
Η κατάσταση είχε επιδεινωθεί σε τέτοιο βαθμό που χρειάστηκε να προσληφθεί φύλακας ασφαλείας. Οι επανειλημμένες επισκέψεις της αστυνομίας και οι καταστροφές σε γραμματοκιβώτια και ανελκυστήρες ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι κάτοικοι σε καθημερινή βάση.
Η δικαστική απόφαση απέρριψε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς των ιδιοκτητών ότι επρόκειτο για συνηθισμένες ενοχλήσεις της καθημερινής ζωής. Αντίθετα, χαρακτήρισε τις πράξεις ως “όχι απλώς ενοχλητικές αλλά ανθυγιεινές, απρεπείς και παράνομες”, επιδικάζοντας αποζημίωση σχεδόν 39.000 ευρώ στην οικογένεια.
Η υπόθεση αυτή αναδεικνύει ένα ευρύτερο πρόβλημα στην Ισπανία, όπου ο υπερτουρισμός έχει οξύνει την κρίση στέγασης. Τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 80% την τελευταία δεκαετία, ξεπερνώντας κατά πολύ τις αυξήσεις των μισθών. Σύμφωνα με έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας, σχεδόν οι μισοί ενοικιαστές ξοδεύουν το 40% του εισοδήματός τους σε ενοίκιο και λογαριασμούς κοινής ωφέλειας, σε σύγκριση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 27%.
Η απόφαση έχει προκαλέσει έντονο ενδιαφέρον, με τον δικηγόρο Rubio να δέχεται πληθώρα κλήσεων από άτομα που αντιμετωπίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση της Ισπανίας έχει ήδη διατάξει την Airbnb να αφαιρέσει πάνω από 65.000 παράνομες καταχωρίσεις, ενώ πρόσφατη μελέτη του υπουργείου Καταναλωτών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποκάλυψε ότι περισσότερα από 15.200 τουριστικά διαμερίσματα στη Μαδρίτη λειτουργούν χωρίς τις απαραίτητες άδειες.
Η περίπτωση αυτή αποτελεί σημαντικό προηγούμενο για την προστασία των δικαιωμάτων των μόνιμων κατοίκων και ενδέχεται να επηρεάσει μελλοντικές αποφάσεις σχετικά με τη διαχείριση των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε αστικά κέντρα. Η απόφαση υπογραμμίζει την ανάγκη για καλύτερη ισορροπία μεταξύ τουριστικής ανάπτυξης και ποιότητας ζωής των κατοίκων.
