Η Εγνατία Οδός των διοδίων και της αδιαφορίας


Παναγιώτης Σαββίδης    

 

        Λακκούβες, κακοτεχνίες, σκοτάδι, ανύπαρκτη σήμανση και … διόδια. Οι καταγγελίες του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών που προκαλούν αίσθηση

 

Τα είπε –κυριολεκτικά– όλα ο αντιπεριφερειάρχης Σερρών Παναγιώτης Σπυρόπουλος μιλώντας πρόσφατα στα τοπικά ΜΜΕ. Και όσοι κινούμαστε συχνά στον κάθετο άξονα Προμαχώνα – Θεσσαλονίκης της Εγνατίας Οδού όχι μόνο συμφωνούμε, αλλά θα μπορούσαμε να προσθέσουμε ακόμη περισσότερα. Γιατί η κατάσταση σε αυτόν τον δρόμο, που θέλει να λέγεται «σύγχρονος»  δεν είναι απλώς προβληματική. Είναι επικίνδυνη και ντροπιαστική για ευρωπαϊκή χώρα και για κύρια οδό που οδηγεί από τα σύνορα στην ενδοχώρα.

 

Όπως είναι γνωστό, η Εγνατία Οδός Α.Ε. εισπράττει καθημερινά εκατομμύρια ευρώ από τα διόδια του Προμαχώνα, του Στρυμονικού και άλλων σταθμών. Τα πληρώνουν -μεταξύ άλλων- οι Σερραίοι πολίτες, οι επαγγελματίες οδηγοί, οι τουρίστες που εισέρχονται στη χώρα από τον Προμαχώνα και κατευθύνονται προς τις παραλίες μας. Και τι παίρνουμε σε αντάλλαγμα;

 

Έναν δρόμο με λακκούβες και κακοτεχνίες, με χόρτα στις νησίδες -έτοιμα να πάρουν φωτιά μ’ ένα τσιγάρο- με φωτισμό ανύπαρκτο σε πολλά σημεία. Για να μη θυμίσω τον κόμβο «φάντασμα» στον Προμαχώνα, μόνο στα χαρτιά, παράπλευρες οδούς που δεν έγιναν ποτέ και σχεδόν 110 χλμ οδικού άξονα χωρίς ούτε έναν Σταθμό Εξυπηρέτησης Αυτοκινητιστών (ΣΕΑ).

Κι όμως, η είσπραξη συνεχίζεται. Πληρώνουμε για να κινδυνεύουμε, για να χάνουμε χρόνο σε ουρές, για να οδηγούμε σε έναν άξονα που σε κάθε διαδρομή μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος. Αυτό δεν είναι αμέλεια, είναι πρόκληση. Το χειρότερο όμως είναι η περιφρόνηση.

 

Ο κ.Σπυρόπουλος τόνισε ότι έχει στείλει επανειλημμένα επιστολές στην διορισμένη -απο το υπ. Υποδομών- διοίκηση της Εγνατίας Οδού Α.Ε. και όλες αγνοήθηκαν. Όταν ένας αιρετός –και μάλιστα προερχόμενος από τον ίδιο πολιτικό χώρο με την κυβέρνηση– δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση, τότε είναι φανερό ότι η αδιαφορία είναι συνειδητή. Και αυτή η αδιαφορία δεν στρέφεται εναντίον του Αντιπεριφερειάρχη, αλλα στρέφεται εναντίον των Σερρών και των Σερραίων.

 

Κάθε σύγκριση με τον αυτοκινητόδρομο στη Βουλγαρία, ακριβώς στην άλλη πλευρά των συνόρων, μόνο θλίψη προκαλεί. Εκεί οι οδηγοί συναντούν έναν σύγχρονο δρόμο, σωστό φωτισμό, σωστή σήμανση, Σ.Ε.Α.

 

Ο κ.Σπυρόπουλος αναφέρθηκε και στο πρόσφατο δυστύχημα με τρεις νεκρούς στην Εγνατία Οδό, στο ύψος των διοδίων του Ιάσμου, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για ανάλογα περιστατικά που μπορούν να συμβούν και στον άξονα Σερρών – Θεσσαλονίκης. Η αιτία, όπως επεσήμανε, είναι η λανθασμένη χωροθέτηση των σταθμών διοδίων, που δημιουργεί ουρές, αιφνιδιασμούς και καταστάσεις άμεσου κινδύνου.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης το είπε ξεκάθαρα : «Η Πολιτεία έχει υποχρέωση να μην αγνοεί τις Σέρρες. Γιατί η Εγνατία Οδός είναι η Πολιτεία». Δεν μιλάμε για μια ιδιωτική εταιρεία που κυνηγάει το κέρδος. Μιλάμε για έναν κρατικό οργανισμό, διορισμένο από την εκάστοτε κυβέρνηση. Αν η Εγνατία Οδός Α.Ε. αγνοεί τις Σέρρες, τότε είναι το ίδιο το κράτος που μας αγνοεί. Κι αυτό δεν μπορεί να μείνει αναπάντητο.

 

Ο κ.Σπυρόπουλος είχε το θάρρος να το πει δημόσια, γνωρίζοντας πως πολλοί στην κυβέρνηση -και όχι μόνο- θα ενοχληθούν. Ωστόσο αυτή είναι η αλήθεια. Κάποιοι μας θεωρούν «δεδομένους». Θυμηθείτε την πρόσφατη μεταφορά μεταναστών από την Κρήτη στις Σέρρες, χωρίς καμία ενημέρωση των τοπικών αρχών. Αντιμετωπιζόμαστε ως μάζα που «σηκώνει» αποφάσεις χωρίς να δικαιούται λόγο ή ανταπόδοση. Αυτή η λογική πρέπει να σταματήσει.

 

Ενημερωτικά η Εγνατία Οδός, ο μεγαλύτερος αυτοκινητόδρομος της χώρας, είναι κομμάτι της «προίκας» που παίρνει το Υπερταμείο μετά την συγχώνευση με το ΤΑΙΠΕΔ. Όπως έγινε γνωστό μαζί παίρνει και όλες τις εκκρεμότητες που παραμένουν ώστε ο οδικός άξονας να περάσει και ουσιαστικά στα χέρια της ΤΕΡΝΑ.

 

Παρότι η σύμβαση για την παραχώρηση είχε υπογραφεί τον Μάρτιο του 2024  η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί καθώς το δημόσιο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη τις υποχρεώσεις του. Στο ενδιάμεσο βέβαια υπήρξε μία αύξηση των διοδίων προαπαιτούμενο κι αυτό της σύμβασης παραχώρησης, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν δύο ακόμη.

 

Η μεγαλύτερη εκκρεμότητα που υπάρχει για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού στην κοινοπραξία της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη γαλλική Egis, αφορά στις σήραγγες, που θα πρέπει να πιστοποιηθούν κάτι που ακόμη δεν έχει γίνει και στην συνέχεια να ακολουθήσει η αδειοδότησή τους από την Διοικητική Αρχή Σηράγγων. Παράλληλα θα καταργηθούν τα δελτία ελεύθερης διέλευσης από τα διόδια που έχουν χορηγηθεί με διάφορες υπουργικές αποφάσεις. Εφόσον ικανοποιηθούν αυτά στα ταμεία του Υπερταμείου θα καταλήξει το ποσό του 1,3 δις για την παραχώρηση της Εγνατίας για τρεις και πλέον δεκαετίες.

 

Και μιας και μιλάμε για τουρισμό, ποιος σοβαρός σχεδιασμός μπορεί να υπάρξει όταν ακόμη και η σήμανση στον Κάθετο Άξονα είναι ανεπαρκής; Χαρακτηριστικό το παράδειγμα στον κόμβο του Ρούπελ. Το μνημείο –διεθνούς βαρύτητας και κορυφαίο σημείο ενδιαφέροντος– υποδεικνύεται με μια απλή πράσινη πινακίδα, σαν να πρόκειται για τυχαίο χωριό, αντί για καφέ σήμανση, όπως ορίζουν οι διεθνείς κανόνες για ιστορικά μνημεία και τουριστικά αξιοθέατα. Ένα ακόμη δείγμα προχειρότητας και αδιαφορίας.

 

Οι Σερραίοι δεν ζητάμε χάρες. Ζητάμε το αυτονόητο. Σεβασμό και έναν δρόμο που να ανταποκρίνεται στα χρήματα που πληρώνουμε καθημερινά. Ζητάμε ασφάλεια για εμάς και τους διερχόμενους επισκέπτες. Γιατί δεν γίνεται να μιλάμε για ανάπτυξη και τουρισμό, όταν ο βασικός οδικός άξονας θυμίζει τριτοκοσμική χώρα. Η Εγνατία Οδός Α.Ε. –διάβαζε κυβέρνηση– οφείλει να δώσει λύσεις. Και να το κάνει άμεσα.

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη