Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) και ειδικότερα η Περιφερειακή Διεύθυνση Πελοποννήσου, στο πλαίσιο του Προγράμματος Επίσημος Έλεγχος για την Παρακολούθηση των Επιπέδων Προσθέτων Τροφίμων και Αρωματικών Ουσιών σε Τρόφιμα, προέβη σε δειγματοληψία τροφίμου με τα στοιχεία: «ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ – 2%» με ημερομηνία ανάλωσης έως τις 01/01/26, συσκευασίας καθαρού βάρους 200g, το οποίο παράγεται και συσκευάζεται στην Ελλάδα από την ΜΑΝΔΡΕΚΑΣ Α.Ε. που εδρεύει στο 80ο χλμ Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου.
Το προϊόν εξετάστηκε από το Α’
Τμήμα, της Χημικής Υπηρεσίας Πειραιά, του Γενικού Χημείου του Κράτους της
Α.Α.Δ.Ε. όπου διαπιστώθηκε να περιέχει ναταμυκίνη, πρόσθετο του οποίου η χρήση
δεν επιτρέπεται για τη συγκεκριμένη κατηγορία τροφίμου.
Ο Ε.Φ.Ε.Τ. απαίτησε την άμεση
ανάκληση του συνόλου της συγκεκριμένης παρτίδας του εν λόγω προϊόντος και ήδη
βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι.
Καλούνται οι καταναλωτές που
έχουν προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν (φωτογραφία κάτωθι), να μην το
καταναλώσουν.
Τι είναι η ναταμυκίνη
Η ναταμυκίνη (E235) είναι ένα
φυσικό αντιμυκητιασικό πρόσθετο που χρησιμοποιείται για την αποτροπή ανάπτυξης
μούχλας και άλλων αλλοίωσεων σε ορισμένα τρόφιμα, όπως ορισμένα τυριά και
αλλαντικά, ωστόσο δεν επιτρέπεται η χρήση της στο γιαούρτι.
Η χρήση της επιτρέπεται μόνο σε
συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων και αποκλειστικά στην επιφάνειά τους.
