Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα / Απαγωγή και βασανισμός Ρώσων απατεώνων για τεράστια κρυπτοπεριουσία


Aνακριτές στη Μόσχα ερευνούν την υπόθεση της φρικτής δολοφονίας ενός ζευγαριού Ρώσων απατεώνων κρυπτονομισμάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε μια υπόθεση που έχει συγκλονίσει το διεθνές αστυνομικό δελτίο, όπως αναφέρει η εφημερίδα The MoscowTimes.

 

Το ζευγάρι, ο Ρόμαν Νόβακ – καταδικασμένος απατεώνας κρυπτονομισμάτων – και η σύζυγός του Άννα, που ζούσαν στο Ντουμπάι, εξαφανίστηκε στις 2 Οκτωβρίου, όταν ο οδηγός τους τούς άφησε στη Χάτα, κοντά στα σύνορα με το Ομάν, για μία δήθεν συνάντηση με «επενδυτές». Από εκεί επιβιβάστηκαν σε άλλο όχημα και χάθηκαν τα ίχνη τους.

 

Τα κινητά τους εντοπίστηκαν για τελευταία φορά στα άνυδρα όρη Χατζάρ, επίσης στα σύνορα με το Ομάν. Μετά από μεγάλη επιχείρηση σε τεράστια έκταση, η αστυνομία ανακάλυψε τα λείψανά τους.

 

Σύμφωνα με τους Ρώσους επιθεωρητές, το ζευγάρι βασανίστηκε ο ένας μπροστά στον άλλον μέχρι θανάτου, καθώς οι απαγωγείς απαιτούσαν κωδικούς πρόσβασης στα ψηφιακά πορτοφόλια, με στόχο την αρπαγή κρυπτονομισμάτων αξίας 430 εκατ. ευρώ.

 

Όταν τελικά πήραν τους κωδικούς, οι δράστες διαπίστωσαν ότι τα ψηφιακά πορτοφόλια ήταν άδεια.

 

Τότε, σύμφωνα με τα στοιχεία, τοποθέτησαν τα πτώματα σε πολυαιθυλενικές σακούλες και χρησιμοποίησαν βιομηχανικά διαλυτικά για να εξαφανίσουν ίχνη DNA.

 

Το κίνητρο: Η εφαρμογή Fintopio

 

Ο Νόβακ είχε μετακομίσει στα ΗΑΕ μετά την αποφυλάκισή του από ποινή 6 ετών στη Ρωσία για εκτεταμένη απάτη.

 

Εκεί ίδρυσε την εφαρμογή Fintopio, μέσω της οποίας συγκέντρωσε επενδύσεις 380 εκατ. βρετανικών λιρών – ποσό που πιστεύεται ότι στόχευαν οι απαγωγείς.

 

Η υπόθεση άρχισε να ξετυλίγεται όταν συγγενείς δήλωσαν την εξαφάνιση του ζευγαριού στις Αρχές του Ντουμπάι.

 

Οι πρώτες συλλήψεις – ομολόγησαν δύο από τους τρεις υπόπτους

 

Τρεις Ρώσοι πολίτες συνελήφθησαν στην Αγία Πετρούπολη μετά την επιστροφή τους από τα Εμιράτα, οι ΚωνσταντίνΣακτ, ΓιούριΣαρίποφ και Βλαντιμίρ Νταλέκιν.

 

Οι Σαρίποφ και Νταλέκιν ομολόγησαν, ενώ ο Σακτ αρνείται τις κατηγορίες. Και οι τρεις τελούν υπό κράτηση έως τις 28 Δεκεμβρίου, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται τόσο στη Ρωσία όσο και στα ΗΑΕ.

 

Σύμφωνα με τη ΣβετλάναΠετρένκο της Ρωσικής Ανακριτικής Επιτροπής, υπάρχουν ενδείξεις για συνεργούς, οι οποίοι νοίκιασαν αυτοκίνητα και χώρους όπου κρατήθηκαν τα θύματα.

 

Μετά τις δολοφονίες, οι δράστες πέταξαν μαχαίρια και προσωπικά αντικείμενα σε διαφορετικά εμιράτα για να παραπλανήσουν τις αρχές.

Το απέλπιδο μήνυμα του Novak

 

Προτού χαθεί κάθε επαφή, ο Νόβακ έστειλε μήνυμα σε επαφές του: «Είμαι κολλημένος στα βουνά στα σύνορα με το Ομάν. Χρειάζομαι επειγόντως 152.000 λίρες».

Λίγο αργότερα, τα τηλέφωνα σίγησαν οριστικά.

 

Σήματα κινητών εντοπίστηκαν διαδοχικά σε Χάτα, Ομάν και Κέιπ Τάουν, γεγονός που κάνει τους ανακριτές να πιστεύουν ότι οι απαγωγείς προσπάθησαν να δημιουργήσουν παραπλανητικό ίχνος.

Η υπόθεση εξελίσσεται

 

Οι Αρχές εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες συλλήψεις, καθώς πρόκειται για μία από τις πιο σοκαριστικές εγκληματικές υποθέσεις Ρώσων πολιτών στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια.

 

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη