Η «καρδιά» της πασχαλινής παράδοσης και του πολιτισμού χτυπά και φέτος στις Σέρρες, την Πέμπτη 16 Απριλίου 2026 και ώρα 19:30, με αφετηρία την πλατεία Κρονίου και κατάληξη μπροστά στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών, όπου για 7η χρονιά θα χορευτεί ένα από τα ωραιότερα δρώμενα της Ηπείρου, ο Κορυφαίος Πασχαλινός Παραδοσιακός Χορός «ΚαγκελάρηςΠαπαδατών», με τη δυναμική και τη ρωμαλέα κορύφωσή του, όπως τον συναντάμε στις Παπαδάτες Ν. Πρέβεζας.
✅Συνδιοργάνωση: Δήμος Σερρών – Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.
Ένα έθιμο που ξεκινά την Κυριακή του Πάσχα και κορυφώνεται την Παρασκευή της Διακαινησίμου, φέρνοντας κοντά ανθρώπους κάθε ηλικίας, σε έναν κύκλο ενότητας, χαράς και παράδοσης.
«Συνεχίζουμε με το ίδιο πάθος για την παράδοση και την ίδια αγάπη για τους χορούς που μας ενώνουν, ετοιμάζοντας έναν ακόμη μεγάλο, αυθεντικό χορευτικό κύκλο!
Μεγάλη τιμή για τον σύλλογό μας και την πόλη μας, αποτελεί η συμμετοχή τόσων αγαπημένων συλλόγων. Σας ευχαριστούμε από καρδιάς που σμίγετε μαζί μας, κρατώντας ζωντανά τα ήθη και τα έθιμά μας» αναφέρεται στην ανακοίνωση του Συλλόγου.
🔶 Συμμετέχουν:
🔺 Χορευτικός Λαογραφικός Όμιλος Ηλιούπολης Αττικής
🔺 Πολιτιστικός Σύλλογος Μικρόπολης Δράμας
🔺 Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου Χαλκιδικής
🔺 Χορευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης “Η Ήπειρος”
🔺 Αδελφότητα Μικρασιατών «Ο Άγιος Πολύκαρπος»
🔺 Λαογραφικός Όμιλος Βλάχων & Φίλων “Λαϊλιάς”
🔺 Ποντιακός-Λαογραφικός Σύλλογος Λευκώνα «ο Πόντος»
🔺 Σύλλογος Ποντίων Επταμύλων «οι Ακρίτες»
🔺 Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντισμένου
🔺 «Στρυμών» – Πολιτιστικός και Αθλητικός Σύλλογος Στρυμονικού
🔺 Χορευτική Ομάδα Συλλόγου Γυναικών Προβατά
📌 Στη μουσική επένδυση του προγράμματος-μετά τον Καγκελάρη-στη Γέφυρα Πολιτισμού, είναι οι
Εμπειροτέχνες Μουσικό σχήμα:
Νίκος Ζάρκος: κλαρίνο, σαξόφωνο, τραγούδι.
Σάκης Γιώργου: λαούτο, τρομπέτα, κρουστά.
Γιώργος Δελληγιάννης: βιολί.
Γιώργος Καραγεωργίου: κρουστά, τραγούδι.
Χαρίτων Βαγενάς: γκάιντα.
Ταντσίνης Γιώργος: Μακεδονική λύρα.
Μαρία Κιάκου: νταχαρέ, τραγούδι.
Ναλτζίδης Κυριάκος: ποντιακή λύρα, τραγούδι.
Φωτιάδης Γιώργος: νταούλι.
Μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης θα ακολουθήσει παραδοσιακό γλέντι για όλους!
«Προσκαλούμε όλους τους συμπολίτες μας, φίλους και λάτρεις της παράδοσης να γίνουν μέρος του κύκλου να χορέψουμε, να τραγουδήσουμε και να γιορτάσουμε όλοι μαζί, όπως παλιά!
Ο «Πύρρος – Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών» πραγματοποιεί την εκδήλωση στις Σέρρες από το 2011, συνεχίζοντας με συνέπεια την τέλεση της χορευτικής διαδικασίας αυτού του σπουδαίου εθίμου.
Ραντεβού όλοι μαζί την Πέμπτη 16 Απριλίου και ώρα 19:30 μπροστά στον πεζόδρομο της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών για να τιμήσουμε την παράδοση» καταλήγει η ανακοίνωση του Συλλόγου.
