Eurovision 2026 / Πάνω από 1.000 καλλιτέχνες ζητούν μποϊκοτάζ για τη συμμετοχή του Ισραήλ – Υπογράφουν Massive Attack, Brian Eno, Kneecap


Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η συμμετοχή του Ισραήλ στον φετινό διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, με περισσότερους από 1.000 καλλιτέχνες να συνυπογράφουν ανοικτή επιστολή, μέσω της οποίας ζητούν μποϊκοτάζ του διαγωνισμού και αποκλεισμό της ισραηλινής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης – KAN.

 

Μεταξύ όσων υπογράφουν περιλαμβάνονται οι Massive Attack, Kneecap, Brian Eno, Sigur Rós, Nadine Shah, Mogwai και Hot Chip.

Το αίτημα προς την EBU

 

Η επιστολή απευθύνεται στην Ευρωπαϊκή Ραδιοτηλεοπτική Ένωση (EBU) και ζητά να αποκλειστεί η KAN από τον διαγωνισμό.

 

Οι υπογράφοντες υποστηρίζουν ότι για τρίτη διαδοχική χρονιά το Ισραήλ συμμετέχει κανονικά, παρά τον πόλεμο στη Γάζα, ενώ η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.

 

Σε χαρακτηριστικό απόσπασμα αναφέρεται: «Αρνούμαστε να παραμείνουμε σιωπηλοί όταν η βία του Ισραήλ συνοδεύει και φιμώνει τις παλαιστινιακές ζωές».

«Η Eurovision έχει γεωπολιτική σημασία»

 

Εκπρόσωπος της πρωτοβουλίας No Music For Genocide δήλωσε ότι καλλιτέχνες και πολίτες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται ενάντια στη συνενοχή κάθε κλάδου απέναντι στα γεγονότα στη Παλαιστίνη.

 

Όπως σημειώνεται, πολλοί στον χώρο της μουσικής αντιμετωπίζουν τον διαγωνισμό επιφανειακά, όμως – κατά τους διοργανωτές – οι ίδιοι οι ηγέτες του Ισραήλ έχουν αναγνωρίσει τη γεωπολιτική σημασία της Eurovision Song Contest.

 

Αναφορές σε αποχωρήσεις χωρών

 

Η πρωτοβουλία επαίνεσε επίσης πέντε χώρες που, σύμφωνα με την ανακοίνωση, αποσύρθηκαν από τη φετινή διοργάνωση, την Ισπανία, την Ιρλανδία, την Σλοβενία, την Ολλανδία και την Ισλανδία.

 

Παράλληλα, γίνεται αναφορά και σε συμμετέχοντες εθνικών τελικών που δεσμεύτηκαν να μην πάρουν μέρος στη διοργάνωση.

Η θέση των Kneecap

 

Το συγκρότημα Kneecap δήλωσε: «Η Ρωσία αποκλείστηκε από τη Eurovision το 2022. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το Ισραήλ γίνεται δεκτό στη σκηνή. Αυτό δεν είναι ουδετερότητα. Είναι επιλογή».

 

Η στάση της EBU

 

Η EBU έχει υπερασπιστεί επανειλημμένα την απόφασή της να επιτρέψει τη συμμετοχή του Ισραήλ, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί διπλών μέτρων και σταθμών.

 

Υπενθυμίζεται ότι το 2022 η οργάνωση απέκλεισε τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία και ο αποκλεισμός παραμένει σε ισχύ.

Η φετινή διοργάνωση

 

Η Eurovision Song Contest 2026, η 70ή στην ιστορία του θεσμού, θα διεξαχθεί στη Βιέννη, με τον μεγάλο τελικό προγραμματισμένο για τις 16 Μαΐου 2026.

 

Πρόκειται για το μεγαλύτερο τηλεοπτικό μουσικό γεγονός παγκοσμίως, με περίπου 166 εκατομμύρια τηλεθεατές την περασμένη χρονιά.

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη