Νορβηγία / Εντοπίστηκε ο ιός της γρίπης των πτηνών σε πολική αρκούδα και σε θαλάσσιο ίππο


Η παραλλαγή του ιού της γρίπης των πτηνών εντοπίστηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από μια αρσενική πολική αρκούδα περίπου ενός έτους και έναν θαλάσσιο ίππο που βρέθηκαν νεκροί στα μέσα Μαΐου στο παγωμένο αρχιπέλαγος του Σβάλμπαρντ, περίπου 1.000 χιλιόμετρα από τον Βόρειο Πόλο, ανακοίνωσε το Νορβηγικό Κτηνιατρικό Ινστιτούτο.

 

«Τα αποτελέσματα αποτελούν μέρος μιας τάσης κατά την οποία οι ιδιαίτερα παθογόνοι ιοί της γρίπης των πτηνών εντοπίζονται ολοένα και περισσότερο σε θηλαστικά στην Ευρώπη», δήλωσε η Ρανγκιλντ Τόνενσεν, συντονίστρια για τη γρίπη των πτηνών στο Κτηνιατρικό Ινστιτούτο, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου.

 

«Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια, ο ιός έχει εξαπλωθεί σε νέες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Αρκτικής, όπου μπορεί να έχει συνέπειες για ευάλωτους πληθυσμούς και οικοσυστήματα», πρόσθεσε.

Πιθανή αιτία θανάτου ο ιός

 

Ο κυβερνήτης του Σβάλμπαρντ δήλωσε ξεχωριστά ότι η παρουσία του ιού σε δείγματα εγκεφάλου και από τα δύο ζώα «συνάδει με την υπόθεση ότι ήταν πολύ πιθανό η αιτία» του θανάτου τους.

 

Ένας θαλάσσιος ίππος που πέθανε από γρίπη των πτηνών είχε ήδη εντοπιστεί στο Σβάλμπαρντ το 2023, ενώ ο ιός είχε καταγραφεί την ίδια χρονιά και σε πολική αρκούδα που πέθανε στην Αλάσκα.

 

Εκατομμύρια ζώα έχουν πεθάνει ή θανατωθεί

 

Από τον Ιανουάριο του 2025 έως τον Μάρτιο του 2026, 140 εκατομμύρια ζώα πέθαναν ή θανατώθηκαν εξαιτίας της γρίπης των πτηνών σε σχεδόν 70 χώρες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (WOAH).

 

Ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά χαμηλότερος από την κορύφωση που καταγράφηκε την περίοδο 2021–2022, ωστόσο από τότε ο ιός έχει εξαπλωθεί ευρέως και σε είδη πέρα από τα πτηνά, αυξάνοντας τον κίνδυνο μετάδοσης στους ανθρώπους.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη