Δημοτική Βιβλιοθήκη Σιδηροκάστρου / «ΤΟ ΛΑ’Ι’ΚΟ ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ»


Το απόγευμα της Τρίτης 2/6/26, πραγματοποιήσαμε με το Τμήμα Βοηθών Παιδαγωγών Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας του ΣΑΕΚ Σιδηροκάστρου και την εκπαιδεύτριά τους κ. Δήμητρα Κατσάνη, δράση με θέμα «Το λαϊκό παραμύθι στην προσχολική ηλικία», στα πλαίσια του μαθήματος «Βασικές Αρχές Πρώιμης Παιδικής Ηλικίας και Οργάνωση και Πλαισίωση της Καθημερινότητας στον Βρεφονηπιακό Σταθμό».

Την παρουσίαση έκαναν η κ. Ζωή Γιαννελέρ, φαρμακοποιός, lifecoach και αφηγήτρια παραμυθιών και η κ. Λαζάρου Φωτεινή, υπάλληλος του ΕΦΚΑ Σερρών και επίσης αφηγήτρια παραμυθιών.

Μίλησαν για το παραμύθι λοιπόν, εξηγώντας πως είναι η λογοτεχνία του λαού μας και κομμάτι της λαϊκής μας παράδοσης. Τι σημαίνει η λέξη, αφού προέρχεται από το αρχαιοελληνικό ρήμα «παραμυθούμαι» δηλαδή συμβουλεύω, παρακινώ, παρηγορώ, ανακουφίζω. Αναφέρθηκαν οι κατηγορίες των λαϊκών παραμυθιών και πως αυτά μεταδίδουν τη γνώση αιώνων με απλά λόγια εντείνοντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα των παιδιών - και όχι μόνο - και τα βοηθούν στην κατανόηση και επεξεργασία συναισθημάτων, σκέψεων, δύσκολων γεγονότων και σχέσεων.

Στη συνέχεια, αφηγήθηκαν με το δικό τους παραστατικό τρόπο ένα «κλιμακωτό» παραμύθι

παρακινώντας και τους μαθητές να συμμετέχουν ενεργά σε όλο αυτό.

Άλλωστε ποιος δεν ταυτίζεται με την εικόνα της γιαγιάς να (μας) αφηγείται παραμύθια αρχίζοντας με τη φράση «Μια φορά κι έναν καιρό…» και τελειώνοντας με το «Και… ζήσαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», ζωντανεύοντας ιστορίες που μιλούν τη γλώσσα του λαού, με ήρωες απλούς μα γενναίους, με δράκους, ξωτικά, βασιλιάδες και όμορφες κοπέλες;

Γιατί εντέλει το λαϊκό παραμύθι αποτελεί τη γέφυρα του χτες, του σήμερα και του αύριο.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Δήμητρα Κατσάνη για την πρωτοβουλία, τις αφηγήτριες κ. Γιαννελέρ Ζωή και κ. Λαζάρου Φωτεινή για την άμεση ανταπόκριση στο κάλεσμα και φυσικά τους μαθητές για την ενεργή συμμετοχή τους!

 









 



 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη