Περιστέρι / Βγάζουν σε πλειστηριασμό σπίτι ηλικιωμένης για 7.000 ευρώ


Μόνικα Αρτινού

Στο επίκεντρο έντονων αντιδράσεων βρίσκεται η υπόθεση μιας ηλικιωμένης χαμηλοσυνταξιούχου από το Περιστέρι, η οποία κινδυνεύει να χάσει την πρώτη κατοικία της λόγω οφειλής μόλις 7.000 ευρώ.

 

Η Επιτροπή κατά των Πλειστηριασμών Περιστερίου καταγγέλλει ότι η εταιρεία διαχείρισης δανείων Qquant προχωρά σε διαδικασία πλειστηριασμού, παρά το γεγονός ότι η γυναίκα, η οποία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας και ζει με πολύ χαμηλή σύνταξη, έχει ήδη ρυθμίσει τις υπόλοιπες οφειλές της και επιδιώκει μια βιώσιμη συμφωνία αποπληρωμής.

 

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η διαχειρίστρια εταιρεία ακολούθησε την πάγια τακτική: κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων άλλαζε διαρκώς τους όρους της ρύθμισης, αυξάνοντας χωρίς αιτιολόγηση την απαιτούμενη προκαταβολή από 1.200 σε 3.500 ευρώ μέσα σε λίγες ημέρες.

 

Συγχρόνως, οπως επίσης γίνεται συστηματικά  δικηγορική εταιρεία που ενεργεί για λογαριασμό της Qquant εκφοβίζει και ειρωνεύεται τους ανθρώπους που χάνουν το σπίτι τους. Οι συλλογικότητες κάνουν λόγο για πρακτικές που καθιστούν αδύνατη την επίτευξη συμφωνίας ακόμη και όταν ο οφειλέτης επιθυμεί να εξοφλήσει το χρέος του.

 

Οι περισσότερες  εταιρείες αξιοποιούν εξαντλητικές πρακτικές στις διαπραγματεύσεις, αυξάνοντας διαρκώς τις οικονομικές απαιτήσεις και καθιστώντας δυσκολότερη την προστασία της πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών.

 

Η υπόθεση αναδεικνύειτο ευρύτερο πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων στη Δυτική Αττική. Εκατοντάδες νοικοκυριά παραμένουν εγκλωβισμένα σε στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια που είχαν χορηγηθεί πριν από την οικονομική κρίση και σήμερα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν, εξαιτίας των χαμηλών εισοδημάτων και της ακρίβειας.

 

 

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της Επιτροπής, οι μαζικές κινητοποιήσεις κατοίκων έχουν οδηγήσει στο παρελθόν στην αναστολή πλειστηριασμών και στην επίτευξη ευνοϊκότερων ρυθμίσεων.

 

Χαρακτηριστική θεωρείται η περίπτωση μονογονεϊκής οικογένειας στη Νέα Ζωή Περιστερίου, όπου, ύστερα από κοινωνικές αντιδράσεις, εταιρεία του ομίλου DoValue υπαναχώρησε από τον πλειστηριασμό και πρότεινε λύση επαναγοράς του ακινήτου, επιτρέποντας στην οικογένεια να παραμείνει στο σπίτι της.

 

Στο πλευρό της ηλικιωμένης τάσσονται συλλογικότητες γυναικών, εκπαιδευτικών, επαγγελματιών και συνταξιούχων της περιοχής, οι οποίες ζητούν την άμεση διακοπή της διαδικασίας πλειστηριασμού, την αποδοχή μιας ρεαλιστικής ρύθμισης με «κούρεμα» της οφειλής και συνάντηση με την Qquant για τον καθορισμό δίκαιων όρων αποπληρωμής.

 

Από την πλευρά της, η Qquant ανέφερε στην «Εφημερίδα των Συντακτών»  που δημοσιεύει αναλυτικό ρεπορτάζ ότι δεν είχε γνώση της συγκεκριμένης καταγγελίας και πως θα διερευνήσει εσωτερικά την υπόθεση πριν τοποθετηθεί επισήμως. Η δικηγορική εταιρεία που φέρεται να εκπροσωπεί τη servicer δεν έδωσε συγκεκριμένη απάντηση στις καταγγελίες περί απειλών.

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη