Φωτεινή Αραμπατζή: Αποκλειστικά για ελέγχους τα τέλη που εισπράττει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ από κτηνοτρόφους - τυροκόμους


Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, επισκέφτηκε  τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και είχε συνάντηση εργασίας με το νέο Διοικητικό Συμβούλιο υπό τον Πρόεδρο, κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο, κ. Παναγιώτη Χατζηνικολάου.


Η κ. Αραμπατζή ενημερώθηκε ότι το νέο ΔΣ του ΕΛΓΟ προχώρησε στην επιβολή προστίμων σε 31 εταιρείες, που δεν είχαν υποβάλει ισοζύγια γάλακτος το διάστημα Μαρτίου - Ιουνίου 2019 και στην ομιλία της ζήτησε από την διοίκηση του οργανισμού να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό οι κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης στον τομέα της ζωϊκής παραγωγής:

-το σύνολο των τελών που εισπράττει ο ΕΛΓΟ να διατίθενται αποκλειστικά για τη διενέργεια ελέγχων,

-τα αποτελέσματα των ελέγχων και το ισοζύγιο γάλακτος να δημοσιοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον ιστότοπο του οργανισμού,

-να προχωρήσει η ενιαιοποίηση των βάσεων δεδομένων σε μια πλατφόρμα, η οποία να είναι διασυνδεδεμένη και με το taxisnet προκειμένου να διασταυρώνονται τα δηλωθέντα και να δημιουργηθεί σύστημα καταγραφής των υποτρόπων

-να είναι συνεχής η εκπαίδευση των ελεγκτών ώστε να μπορούν να ανταποκρίνονται στις ολοένα αυξημένες απαιτήσεις του έργου τους.

Παράλληλα, διαπιστώθηκε η ταύτιση απόψεων ως προς την συμπερίληψη των αυγοπαραγωγών στο σύστημα «ΑΡΤΕΜΙΣ» και στα σχετικά ισοζύγια για την προστασία της ελληνικής παραγωγής και των καταναλωτών από αθέμιτες πρακτικές.

Η κ. Αραμπατζή δεσμεύτηκε να εξεταστούν με τα συναρμόδια Υπουργεία προτάσεις για την αύξηση του προσωπικού του ΕΛΓΟ καθώς, άλλωστε, υπάρχει η οικονομική δυνατότητα κάλυψης των δαπανών μισθοδοσίας από τις εισφορές κτηνοτρόφων και επιχειρήσεων, θέμα στο οποίο έδωσε ιδιαίτερη έμφαση η διοίκηση του οργανισμού επισημαίνοντας πως η υποστελέχωσή του επηρεάζει αρνητικά το ελεγκτικό του έργο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των εργαζομένων του.



Και πρακτική εκπαίδευση νέων αγροτών

Στον τομέα της κατάρτισης των νέων αγροτών, η Σερραία Υφυπουργός πρότεινε την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Οργανισμού προκειμένου να υπάρξει η διασύνδεση της εκπαίδευσης στην πράξη σε χωράφια και σταβλικές εγκαταστάσεις.

Από την πλευρά της η νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ ανέφερε ότι παρέλαβε την υποχρέωση εκπαίδευσης των 14.967 νέων αγροτών και τα 771 προγράμματα, που πρέπει να «τρέξουν». Σήμερα υλοποιούνται 20 προγράμματα και εντός των ημερών δρομολογούνται ακόμη 47.



Μετά τη συνάντηση η κ. Φωτεινή Αραμπατζή δήλωσε:

«Είχα την ευκαιρία σήμερα να επισκεφτώ τη νέα διοίκηση του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και να κάνουμε μια εξαιρετικά ουσιαστική συζήτηση στοχοθεσίας με βάση τα αντικείμενα που καλείται να αντιμετωπίσει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Φυσικά τη συζήτηση μονοπώλησε η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων, που όπως γνωρίζετε είναι διακηρυγμένη πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με εργαλεία την εντατικοποίηση και τη δημοσιοποίηση των ελέγχων, την αυστηριοποίηση του κυρωτικού πλαισίου σε ό,τι αφορά τους παραβάτες, ειδικά δε τους παραβάτες οι οποίοι ελληνοποιούν προϊόντα παραβιάζοντας το πλαίσιο, που διέπει τα Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Έγινε σε βάθος συζήτηση για τις δυνατότητες ενδυνάμωσης του ελεγκτικού μηχανισμού με πρόσληψη προσωπικού, καθώς υπάρχουν οι δυνατότητες από τις εισφορές των τυροκόμων και των κτηνοτρόφων υπέρ ΕΛΓΟ. Διαπίστωσα επίσης με χαρά ότι υπάρχει ταύτιση απόψεων ως προς την συμπερίληψη των αυγοπαραγωγών στο σύστημα “ΑΡΤΕΜΙΣ” και στα σχετικά ισοζύγια, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα των παραγωγών του είδους. Και τέλος, συζητήσαμε για την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΕΛΓΟ προς όφελος των εκπαιδευόμενων αγροτών μας».



Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη