Ν. Πετρίτσι : Τα τσίπουρα του Παύλου Τσακυρίδη


Μία  πραγματική ιεροτελεστία, που κρατά και αντέχει αιώνες τώρα. Δίνει την αφορμή να στηθούν τρικούβερτα γλέντια.

 Όποιος δεν έχει παραβρεθεί σε  παραγωγή τσίπουρου σε παραδοσιακό καζάνι, δεν ξέρει τι θα πει «μυσταγωγία».

Από τον Οκτώβριο ξεκινούν να παίρνουν «φωτιά» τα καζάνια και στα τέλη  Δεκεμβρίου σβήνουν.
Ολα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο απο τα στάφυλα τα οποία μαζεύονται και  μπαίνουν στο καζάνι, για να πάρουν την πρώτη βράση και η θερμοκρασία είναι περίπου 85 βαθμοί. Ωστόσο το απόσταγμα καταλήγει στους 18 βαθμούς.
Τα σταφύλια αδειάζονται στο καζάνι , σφραγίζονται και ακολουθεί η απόσταξη, ενω ο παραγωγός συνθέτει τη συνταγή του, προσθέτοντας τα υλικά που επιθυμεί, όπως το γλυκάνισο. Κάθε καζανιά κρατά περίπου 3 ώρες.
Το τσίπουρο οταν «συνοδεύεται» από καλό φαγητό κι ακόμη καλύτερη παρέα, δεν είναι να απορεί κανείς πως τόσοι και τόσοι περιμένουν την εποχή των καζανιών.
Εδω και 31 χρόνια ο Παύλος Τσακυρίδης βράζει το τσίπουρο του στο παραδοσιακό καζάνι του "'Αμβυκα" του Αλαμάνη, στο Νέο Πετρίτσι.  
Ολα αυτά τα χρόνια στήνεται ενα τρικούβερτο γλέντι με συγγενείς και φίλους,  για να... τιμήσουν την νέα σοδειά του τσίπουρου. Ετσι και φέτος (Σάββατο 7.12.19) το γλέντι, με παραδοσιακά όργανα, χορό  και κρεατικά στα κάρβουνα,  διαρκεί όλο το βράδυ έως ότου ολοκληρωθεί διαδικασία.
Δεν μένει να ευχηθούμε καλόπιοτο και του χρόνου με υγεία































































Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη