Όποιος δεν έχει παραβρεθεί σε παραγωγή τσίπουρου σε παραδοσιακό καζάνι, δεν ξέρει τι θα πει «μυσταγωγία».
Από τον Οκτώβριο ξεκινούν να παίρνουν «φωτιά» τα καζάνια και στα τέλη Δεκεμβρίου σβήνουν.
Ολα ξεκινούν τον Σεπτέμβριο απο τα στάφυλα τα οποία μαζεύονται και μπαίνουν στο καζάνι, για να πάρουν την πρώτη βράση και η θερμοκρασία είναι περίπου 85 βαθμοί. Ωστόσο το απόσταγμα καταλήγει στους 18 βαθμούς.
Τα σταφύλια αδειάζονται στο καζάνι , σφραγίζονται και ακολουθεί η απόσταξη, ενω ο παραγωγός συνθέτει τη συνταγή του, προσθέτοντας τα υλικά που επιθυμεί, όπως το γλυκάνισο. Κάθε καζανιά κρατά περίπου 3 ώρες.
Εδω και 31 χρόνια ο Παύλος Τσακυρίδης βράζει το τσίπουρο του στο παραδοσιακό καζάνι του "'Αμβυκα" του Αλαμάνη, στο Νέο Πετρίτσι.
Δεν μένει να ευχηθούμε καλόπιοτο και του χρόνου με υγεία
Tags
Τοπικά