Σέρρες : «Νίκος Βαρμάζης «Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)»


Με θέμα : Νίκος Βαρμάζης  «Δημήτρης Ν. Μαρωνίτης (1929-2016)», συνεχίζονται τα Μαθήματα Κλασσικής Παιδείας την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου , στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη  στις 7 το βράδυ.
Θα μιλήσει ο φιλόλογος κ. Γιώργος Δεληγιώργης και  ο συγγραφέας του βιβλίου Νίκος Δ. Βαρμάζης – Φιλόλογος, Συγγραφέας.  Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Σερρών, το Μαξίμειο Πνευματικό Κέντρο, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σερρών, ο Σύλλογος Φίλων Δημόσιας Βιβλιοθήκης Σερρών οι Εκδόσεις Γράφημα και το Βιβλιοπωλείο «Επικαιρότητα».


Στο βιβλίο του αυτό ο Νίκος  Βαρμαζης, κλαδικός φιλόλογος και επίκουρος καθηγητής του τμήματος φιλοσοφίας και παιδαγωγικής του Α.Π.Θ., συνθέτει τη βιογραφία ενός κορυφαίου φιλολόγου και χαρισματικού δασκάλου του Δημήτρη Μαρωνίτη .
«ο εμπαθής δάσκαλος», «ο πολύτροπος φιλόλογος», «ο ανένδοτος διανοούμενος», «ο ισοβίτης της γλώσσας» είναι τα τέσσερα επίθετα, χαρακτηρισμοί που αποδίδονται στον Μαρωνίτη ,προβάλλονται στην πορεία του.
Με το πόνημα αυτό του Ν. Βαρμάζη τιμάται η πολυσχιδής προσωπικότητα του Μαρωνίτη , αυτού του «αριστοκράτη του πνεύματος και μαχητή της Δημοκρατίας»  που δεν φοβήθηκε ποτέ ούτε κρύφτηκε κατά την περίοδο της απριλιανής χούντας , αλλά αντέδρασε και υπέστη πολλά .
Τιμάται και ως ένας ιδιοφυής μεταφραστής και κυρίως  «Ομηριστής», ένας σπουδαίος κλασικός φιλόλογος , αλλά και νεοελληνιστής , ως κριτικός και της νεότερης  ποίησης .
Αυτό όμως που τον χαρακτήριζε κυρίως ήταν ο μοναδικός και άψογος λόγος του, γραπτός και προφορικός, επιστημονικός και δημόσιος.
Με παρρησία και εντιμότητα γραφεί στο «βήμα» επί σαράντα πέντε χρόνια επιφυλλίδες , δοκίμια εντυπωσιακής σκέψης.
Ο Ν. Βαρμάζης καταφέρνει να συνθέσει τη βιογραφία αυτού του ξεχωριστού επιστήμονα , δασκάλου και ανθρώπου με απόλυτη επιτυχία , ώστε το έργο του αυτό να συγκινεί τον αναγνώστη και να τον διδάσκει.
Ο Γιώργος Δεληγεώργης εξαίρετος φιλόλογος με σπουδαία προσφορά στη Δημόσια εκπαίδευση, είναι εδώ και σταθερός συνεργάτης και βασικός συντελεστής του Πνευματικού μας Συμποσίου (Μαθήματα Κλασικής Παιδείας»





Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη