Άνοιγμα εκκλησιών: Πώς θα γίνονται γάμοι και βαπτίσεις

Συγκεκριμένα μέτρα θα ληφθούν κατά το άνοιγμα των εκκλησιών για λειτουργίες, από τις 17 Μαϊου, όπως αποφάσισε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος κατά τη σημερινή της συνεδρίαση υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου.
Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος εξέφρασε την ενόχλησή της για όσα λέγονται σχετικά με τη Θεία Ευχαριστία, ενώ τάχθηκε και κατά της εισαγωγής του μαθήματος της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.

«Η ΔΙΣ, λαβούσα υπόψιν της την από 28ης Απριλίου 2020 εξαγγελία της Πολιτείας περί της συμμετοχής των πιστών στις Θείες Λειτουργίες και στις Ιερές Ακολουθίες εντός των ιερών Ναών, από της Κυριακής 17ης Μαΐου 2020, καθόρισε τις προϋποθέσεις για τη λειτουργία των ιερών Ναών με τη συμμετοχή των πιστών και απεφάσισε να αποστείλει σχετικό διευκρινιστικό Εγκύκλιο Σημείωμα προς τους Σεβ. Μητροπολίτες για τον καθορισμό των συγκεκριμένων μέτρων, όπως έχουν ορισθεί από τους αρμοδίους φορείς» σημειώνεται στο ανακοινωθέν της ΔΙΣ.


Τα μέτρα για το άνοιγμα των εκκλησιών

Τα μέτρα που θα ληφθούν με το άνοιγμα των εκκλησιών από τις 17 Μαΐου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Στέφανος, μετά το πέρας της συνεδρίασης της ΔΙΣ.

«Μιλήσαμε για την ασφάλεια της υγείας των ανθρώπων και δεχτήκαμε τα μέτρα» δήλωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπει και η επίμαχη ΚΥΑ.

Συγκεκριμένα:

    Στην είσοδο των ναών θα υπάρχει ένα σύστημα ελεγχόμενης αναμονής πιστών.
    Απαραίτητη είναι η τήρηση αποστάσεων 1,5 μ.
    Μέγιστος αριθμός πιστών θα είναι τα 50 άτομα.

«Το πρόσωπο που θα ελέγχει στην είσοδο θα φοράει μάσκα και γάντια. Ανοιχτά θα είναι τα μεγάφωνα τις ώρες της Θείας Λειτουργίας. Θα τελούνται περισσότερες Θείες Λειτουργίες όπου υπάρχει η δυνατότητα. Οι ευπαθείς ομάδες να αποφύγουν την έξοδο από το σπίτι. Στην είσοδο των ναών θα υπάρχουν αντισηπτικά. Ο φυσικός εξαερισμός τους είναι υποχρεωτικός. Θα γίνεται συχνή και σχολαστική καθαριότητα. Τα συσσίτια θα εξακολουθούν να λειτουργούν με διανομή δεμάτων. Οι πιστοί με προσωπική ευθύνη και μέριμνα συστήνεται να φοράνε μάσκα. Αποστάσεις μεταξύ πιστών κατά την προσέλευση της θείας μετάληψης. Οι λιτανείες και οι μεταφορές ιερών λειψάνων αναστέλλονται μέχρι τις 5 Ιουνίου.



Τα Ιερά Μυστήρια θα τελούνται εντός του ναού. Δεν θα γίνονται μυστήρια σε ιδιωτικούς ναούς» πρόσθεσε.

Οργή για τη διακωμώδηση της Θείας Κοινωνίας

Αναφορικά με τα όσα λέγονται για τη Θεία Κοινωνία, η Ιερά Σύνοδος «εκφράζει την πικρία, την λύπη και την εκ διαμέτρου αντίθεσή της προς όσα αναγράφονται, αναμεταδίδονται και παρουσιάζονται μέσω του διαδικτύου κατά καιρόν σε σχέση με την διακωμώδηση και τον διασυρμό των Ιερών Μυστηρίων της Αγίας Ορθοδόξου Χριστιανικής μας Εκκλησίας, και ιδιαιτέρως της Θείας Ευχαριστίας, από κάποιους οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από συνειδητή απιστία δεν σέβονται και προσβάλλουν βάναυσα τα ιερά και τα όσια, τα δόγματα και τους ιερούς κανόνες της πίστεώς μας».

Πώς θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις, δια στόματος Χαρδαλιά

Από την Κυριακή 17 Μαΐου επιτρέπονται και πάλι λειτουργίες αλλά και μυστήρια, γάμοι και βαφτίσεις στους χώρους λατρείας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη σημερινή ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τον κορωνοϊό.

Ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ. Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30. Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας που θα πρέπει να τηρούνται θα αφορούν μεταξύ άλλων τη σύσταση για τη χρήση μάσκας, την υποχρεωτική χρήση αντισηπτικού για την υγιεινή των χεριών και συχνό καθαρισμό επιφανειών, και θα αναφέρονται αναλυτικά στην ΚΥΑ  των υπουργών Παιδείας και Θρησκευμάτων και Υγείας που αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.




Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη