Κοροναϊός: 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί πριν το 2022

Σχεδόν ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους παγκοσμίως ενδέχεται να μην έχει εμβολιαστεί εναντίον του νέου κορονοϊού πριν από το 2022 τουλάχιστον, διότι οι πλουσιότερες χώρες, στις οποίες αναλογεί λιγότερο από το 15% του πληθυσμού του πλανήτη, έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, τόνισαν ερευνητές την  Τρίτη.

 

Τα κράτη με χαμηλότερα και μέσα εισοδήματα, όπου ζει το υπόλοιπο 85% του πληθυσμού της υφηλίου, θα πρέπει να αρκεστούν στην εναπομείνασα ποσότητα, αναφέρει μελέτη που εκπόνησαν ερευνητές της σχολής δημόσιας υγείας Μπλούμπεργκ του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς των ΗΠΑ.

 

Για να υπάρξει αποτελεσματική αντίδραση στην πανδημία, απαιτείται οι πλουσιότερες χώρες να «μοιραστούν» τα εμβόλια, να διασφαλίσουν τη «δίκαιη κατανομή των εμβολίων σε όλο τον κόσμο», υπογράμμισαν οι ερευνητές.

 

«Η αβεβαιότητα για την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια οφείλεται όχι μόνο στο ότι οι κλινικές δοκιμές συνεχίζονται ακόμη, αλλά και στο ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες που παράγουν τα εμβόλια δεν δείχνουν περισσότερη διαφάνεια» ως προς τις συμφωνίες που κλείνουν, συνεχίζει το κείμενο των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

 

Ως τη 15η Νοεμβρίου, τα κράτη με τα υψηλότερα εισοδήματα είχαν ήδη κάνει προπαραγγελίες 7,5 δισεκατομμυρίων δόσεων εμβολίων που παράγουν 13 φαρμακευτικές βιομηχανίες, σύμφωνα με τη μελέτη.

 

Ανάμεσα στις χώρες αυτές είναι η Ιαπωνία, η Αυστραλία και ο Καναδάς - οι τρεις τους έχουν κάνει προπαραγγελίες για πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις, μολονότι καταγράφουν ποσοστό μικρότερο από το 1% των ενεργών κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, επισήμαναν οι ερευνητές.

 

 

 

Ακόμη κι αν οι μεγαλύτερες βιομηχανίες που κατασκευάζουν εμβόλια φθάσουν στο μέγιστο των παραγωγικών τους δυνατοτήτων, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού ενδέχεται να μην έχει ανοσοποιηθεί προτού περάσει τουλάχιστον ένας χρόνος, αν όχι μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προειδοποιούν οι ερευνητές.

 

Η οργάνωση People's Vaccine Alliance έκρινε την περασμένη εβδομάδα ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες θα όφειλαν να μοιραστούν την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παραχθούν περισσότερες δόσεις εμβολίων.

 

Οι ερευνητές του Τζονς Χόπκινς θύμισαν πως ο μηχανισμός COVAX, το παγκόσμιο πρόγραμμα εμβολιασμού εναντίον του SARS-CoV-2 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, μπορεί να διαδραματίσει καίριο ρόλο, εγγυώμενος δικαιότερη πρόσβαση στα εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά ως αυτό το στάδιο έχει εξασφαλίσει 500 εκατομμύρια δόσεις, αριθμό υποτετραπλάσιο από τον στόχο του, που είναι να διανείμει τουλάχιστον 2 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων μέχρι το τέλος του 2021.

 

Το πρόγραμμα, που αναγγέλθηκε τον Απρίλιο, έχει σκοπό να συγκεντρωθούν κεφάλαια από τις πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς προκειμένου να επιταχυνθεί η ανάπτυξη και η παραγωγή εμβολίων εναντίον του νέου κορονοϊού και να εξασφαλιστεί η διανομή τους με δίκαιο τρόπο σε όλο τον κόσμο.

 

Ως εδώ, έχει συγκεντρώσει τη μισή χρηματοδότηση που χρειάζεται, ενώ οι ΗΠΑ και η Ρωσία -χώρες κλειδιά στην ανάπτυξη και την παραγωγή εμβολίων - δεν έχουν ενταχθεί σ’ αυτό, επισημαίνεται στη μελέτη των ερευνητών του Τζονς Χόπκινς.

 

           

           

Πρόταση Εισαγγελέα: Και στημένα και συμμορία, αλλά αθώοι Μαρινάκης και οι άλλοι επτά κατηγορούμενοι

 

Αίσθηση και ερωτήματα προέκυψαν μετά την αγόρευση και την πρόταση του εισαγγελέα Χαράλαμπου Λακαφώση, αναφορικά με την υπόθεση των στημένων αγώνων και την σύσταση συμμορίας που απασχολεί την ποινική (μετά την αθλητική) δικαιοσύνη από το 2012.

 

Και αυτό γιατί ενώ δέχεται την παρέμβαση για αλλοίωση αγώνων, λόγω παραγραφής ουδείς εκ των κατηγορούμενων θα έχει νομικές συνέπειες.

 

Επίσης προκύπτει μεγάλο θέμα για την περίπτωση του διαιτητή Δημητρόπουλου, αφού ο εισαγγελέας προτείνει την ενοχή του για σκόπιμη αλλοίωση του παιχνιδιού Παναχαϊκής - Ολυμπιακού για το κύπελλο το 2012, αλλά δεν αναφέρει για λογαριασμό τίνος ενήργησε.

 

Ο εισαγγελέας της έδρας σήμερα στο Β' τριμελές εφετείο κακουργημάτων, στην πρόταση του χαρακτήρισε χειραγωγημένο το Ολυμπιακός-Βέροια, (3-0) το 2013, προτείνοντας την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη.

 

Ο Χαράλαμπος Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή παραγόντων της ομάδας της Ημαθίας, Γιώργου Αρβανιτλιδης (μεγαλομέτοχος) και του Γιώργου Λαναρή (παράγοντα), καθώς επίσης των ποδοσφαιριστών Μπάρμπα και Παυλίδη.

 

Ο εισαγγελέας έκανε λόγο για χειραγώγηση του αγώνα από την πλευρά των παραπάνω ατόμων για καθαρά στοιχηματικούς λόγους, αναφέροντας για τους ποδοσφαιριστές πως είχαν «προκλητικά απαθή» στάση σε δύο τέρματα που δέχθηκε η ομάδα τους, το πρώτο και το τρίτο.

 

Στην αγόρευσή του ο Χαράλαμπος Λακαφώσης πρότεινε την αθώωση του Βαγγέλη Μαρινάκη για τις κατηγορίες που του είχαν απευθυνθεί, όπως και των άλλων επτά ατόμων – κατηγορούμενων για τη «συμμορία», λόγω της παραγραφής τους αδικήματος καθώς η δράση ατόνησε τον Δεκέμβριου του 2012, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

 

 

Τα επτά άτομα είναι τα: Γιώργος Σαρρής (πρώην πρόεδρος ΕΠΟ), Θόδωρος Κουρίδης, Αριστείδης Σταθοπουλος, Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Νίκος Προύντζος (πρώην παράγοντες ΕΠΟ), Γιώργος Δούρος (πρώην πρόεδρος ΚΕΔ), Θανάσης Μπριάκος (πρώην μέλος της ΚΕΔ).

 

Εκτός αυτών ο Χαράλαμπος Λακαφώσης πρότεινε την ενοχή του διαιτητή του αγώνα Κυπέλλου του 2012 της Παναχαϊκης και του Ολυμπιακου, Αλέξανδρου Δημητρόπουλου για σκόπιμη αλλοίωση του ματς.

 

Σχετικά με την αναμέτρηση του ματς της Σούπερ Λίγκας ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τον Ατρόμητο, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την αθώωση των Μαρινάκη, Σπανού, Αγγελόπουλου, Σα Πίντο από τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν, χαρακτηρίζοντας –στην αγόρευσή του- την κατάθεση του Τάκη Φύσσα ως ‘’αβάσιμη΄΄.

 

Τέλος, ο εισαγγελεάς αναγνώρισε το αδίκημα της απόπειρας (με αθέμιτη παρέμβαση) για αλλοίωση των πλέι-οφ της Football League του 2012 για να ανέβει ο Πλατανιάς και πρότεινε την αθώωση των Μαρινάκη, Σαρρή, Κουρίδη λόγω παραγραφής.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη