Διαλέγω τους ίδιους δημοσιογράφους που διαλέγει η λογοκρισία!

Βανέσσα Κατσαρδή

Καμία έκπληξη με το ότι υπέστη πάλι λογοκρισία κάποιος δημοσιογράφος. Τα πολλά τελευταία χρόνια έχει γίνει πια ένα συνηθισμένο φαινόμενο.

Οποιος δεν μας αρέσει κόβεται! Αν δεν μας αρέσει η εφημερίδα, της αφαιρούμε τη χρηματοδότηση από τις κρατικές και όχι μόνο διαφημίσεις. Αν δεν μας αρέσουν αυτά που γράφει ο δημοσιογράφος, κόβεται ο δημοσιογράφος. Αν δεν μπορούμε να κόψουμε τον δημοσιογράφο, κόβουμε την εκπομπή του.

 

Αν δεν μας αρέσει η ταινία που συγχρηματοδοτούμε με άλλα ευρωπαϊκά κανάλια, κόβουμε τη χρηματοδότηση. Οταν πάλι δεν μπορούμε να κόψουμε 10 βραβευμένες εκπομπές ταυτόχρονα, ρίχνουμε μαύρο και φτιάχνουμε άλλο δικό μας με τις εκπομπές που θέλουμε. Καμία έκπληξη λοιπόν.

 

Αυτό που δεν σταματά ποτέ να με εκπλήσσει είναι σε ποιον γίνεται η λογοκρισία. Αφορά κατά κανόνα εξαιρετικά πετυχημένους ανθρώπους στη δουλειά τους, με διεθνή αναγνώριση, με σειρά βραβείων και διακρίσεων. Αφορά εκπομπές με τεκμηριωμένα ρεπορτάζ χωρίς κραυγές και κίτρινες αντιπαραθέσεις. Το 2008 κόπηκε η εκπομπή της ΕΡΤ «Ρεπορτάζ χωρίς σύνορα» του Στέλιου Κούλογλου, με αφορμή μία εκπομπή για τη γενιά των 700 ευρώ1. H εκπομπή είχε την υψηλότερη τηλεθέαση στην τότε ΕΤ-1, είχε πάρει διεθνείς διακρίσεις και ήταν και αποδοτική καθότι είχε αρκετά διαφημιστικά. Από αυτή τη λογοκρισία γεννήθηκε το tvxs.gr.

 

To 2013 έκλεισε η Ελληνική Ραδιοφωνία – Τηλεόραση, ΕΡΤ, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

 

Μετά την επανασύστασή της, συνεργάστηκε με κάποιους εξαιρετικούς δημοσιογράφους. Θα αναφέρω τρεις, σίγουρα αδικώντας πολλούς ανθρώπους. Τον Κώστα Αργυρό, τον Γιώργο Αυγερόπουλο και τον Πάνο Χαρίτο. Και οι τρεις με διεθνή αναγνώριση, με βραβεία, με δόξες και προβολή της χώρας μας στο εξωτερικό. Οι δύο τελευταίοι έχουν υπάρξει και πολεμικοί ανταποκριτές. Οι άριστοι της δημοσιογραφίας θα έλεγε κανείς. Ηθος, πάθος, δημιουργικότητα, διορατικότητα και μαχητικότητα.

 

Και ναι, αυτούς τους έχουν όλους λογοκρίνει. Το κριτήριο δεν είναι η ποιότητα, η πρωτοτυπία, η έρευνα, η εξωστρέφεια, η αριστεία, η καλλιτεχνική αξία, η ανταποδοτικότητα, η καλλιέργεια του κοινού τουλάχιστον! Οχι, το κριτήριο είναι ότι παίζουν αυτά που ενοχλούν. Αυτά που θα έπρεπε να είναι κριτήρια επιβράβευσης είναι κριτήρια λογοκρισίας. Τελικά δεν αρέσουν οι δημοσιογράφοι και οι εκπομπές που σε κάνουν να σκέφτεσαι.

 

Η εκπομπή του πολυβραβευμένου Κώστα Αργυρού «Πολίτες της Ευρώπης» (παλιά 28 Europe) ήταν η πρώτη που υπέστη λογοκρισία μετά τις εκλογές του 2019, παρ’ ότι είχε διασφαλίσει προέγκριση2. Ποιος άραγε να πιστέψει ότι μια κυβέρνηση που θέλει να γίνουμε «κανονική ευρωπαϊκή χώρα» δεν θα θέλει μια τέτοια εξαιρετική εκπομπή στη δημόσια τηλεόραση; Στοίχημα ότι δεν την ήξεραν καν

 

 

Η ταινία AGORA II του πολυβραβευμένου και γνωστού για την υπέροχη σειρά ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Εξάντας», Γιώργου Αυγερόπουλου, δεν χρηματοδοτήθηκε τελικά από την ΕΡΤ3, ενώ συμμετείχαν στην παραγωγή το γερμανικό WDR και το γαλλικό ARTE, και αυτό με ανάκληση απόφασης της προηγούμενης διοίκησης στο τέλος του Ιουλίου 2019. Η ταινία τελικά απέσπασε πολλές διεθνείς διακρίσεις4.

 

Τελευταία μάθαμε ότι και η σύμβαση για την εκπομπή του Πάνου Χαρίτου «Roads» δεν ανανεώθηκε5. Εκπομπή που χρειάζεται έρευνα, κόπο και τόλμη για να βγει. Δημοσιογραφία της μεγάλης ανηφόρας, όχι του ρεπορτάζ με non-paper από κόμματα. Ποιος ενδιαφέρεται εξάλλου για θέματα όπως το τι γίνεται στον Λίβανο μετά την έκρηξη πέρσι το καλοκαίρι;

 

Απορώ μετά από αυτά ποιος εκπλήσσεται από τη λογοκρισία που υπέστη η Ελενα Ακρίτα. Αν μάλιστα η κ. Ακρίτα έχει υπάρξει επιτυχημένη αρθρογράφος, σεναριογράφος και συγγραφέας, τόσο περισσότερο ταιριάζει στο προφίλ των ανθρώπων που λογοκρίνονται. Και να σκεφτεί κανείς ότι πριν από μία δεκαετία στη δημόσια τηλεόραση κόπηκε και το διεισδυτικό «Κουτί της Πανδώρας» 6 του επίσης βραβευμένου και πολεμικού ανταποκριτή Κώστα Βαξεβάνη…

 

Ετσι ήταν ανέκαθεν η λογοκρισία, εξαιρετικά επιλεκτική.

 

[1] https://enfo.gr/ar129

[2] «Εφ.Συν.»: Εντυπη Εκδοση, Δημήτρης Κανελλόπουλος «Δεν Μένουμε Ευρώπη και ας ΜένουμεΕυρώπηδες»

[3] https://www.efsyn.gr/tehnes/media/220247_zoylas-i-aygeropoylos-ti-dialegete

[4] https://www.smallplanet.gr/en/films/agora-ii-chained/

[5] https://www.efsyn.gr/node/272960

[6] https://www.news247.gr/agria-kontra-vaxevani-venizeloy.6126202.html

 

*Η Βανέσσα Κατσαρδή είναι Επίκουρη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

 

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη