Zodiac: Αποκρυπτογράφησαν μήνυμα του διαβόητου δολοφόνου 50 χρόνια μετά

Μάρθα Κίσκιλα

Xρειάστηκε να περάσουν 51 ολόκληρα χρόνια για να καταφέρουν να «σπάσουν» τον «κώδικα» ενός κρυπτογραφημένου μηνύματος που είχε στείλει ο διαβόητος δολοφόνος Zodiac.

Η περίφημη «κρυπτογράφηση 340», ένα συνονθύλευμα από γράμματα, αριθμούς και σύμβολα, που στάλθηκε σε μια επιστολή στο The Chronicle τον Νοέμβριο του 1969, προβληματίζει τις αρχές εδώ και πέντε δεκαετίες. Οι ερευνητές ήλπιζαν ότι ο Zodiac, που σκότωσε πέντε άτομα στο Bay Area το 1968 και το 1969, θα αποκάλυπτε το όνομά του σε ένα από τα πολλά κρυπτογραφημένα μηνύματα του, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη στην κρυπτογράφηση 340.

 

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα που έσπασε τον κώδικα David Oranchak, ο serial killer, που δεν συνελήφθη ποτέ, χλεύαζε στο μήνυμά του τους αστυνομικούς που προσπαθούσαν να τον πιάσουν και τους διαβεβαίωνε ότι δεν φοβόταν τη θανατική ποινή, αν ποτέ τα κατάφερναν. «Ελπίζω να διασκεδάζετε τρομερά προσπαθώντας να με πιάσετε. Δεν φοβάμαι τον θάλαμο αερίων επειδή θα με στείλει στον παράδεισο μια ώρα αρχύτερα. Πλέον έχω αρκετούς δούλους να δουλεύουν για εμένα» γράφει το μήνυμα του.

 

Ο Oranchak, ένας 46χρονος σχεδιαστής ιστοσελίδων που ζει στη Βιρτζίνια, εργάζεται πάνω στους κωδικούς του Zodiac από το 2006. «Αυτό είναι συναρπαστικό. Το περασμένο σαββατοκύριακο, μια ομάδα στην οποία είμαι μέλος έλυσε το "340" και υπέβαλε τη λύση στο FBI, που κατόπιν την επαλήθευσε. Δεν σας κάνω πλάκα. Είναι απολύτως αλήθεια», δήλωσε σε συνέντευξή του την Παρασκευή.

 

Ο Κάμερον Πόλαν, εκπρόσωπος του γραφείου του FBI στο Σαν Φρανσίσκο, το επιβεβαίωσε την περασμένη Παρασκευή. «Το FBI γνωρίζει ότι μια κρυπτογράφηση που αποδίδεται στο Zodiac επιλύθηκε πρόσφατα. Η υπόθεση του Zodiac παραμένει μια συνεχής έρευνα για το τμήμα FBI του San Francisco και τους τοπικούς συνεργάτες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ο Zodiac τρομοκρατούσε πολλές κοινότητες σε όλη τη Βόρεια Καλιφόρνια και παρόλο που έχουν περάσει δεκαετίες, συνεχίζουμε να αναζητούμε δικαιοσύνη για τα θύματα αυτών των βάναυσων εγκλημάτων», συνέχισε.

 

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που κατάφεραν να σπάσουν μια κρυπτογράφηση του Zodiac. Η πρώτη, μια μεγάλη κρυπτογράφηση που έστειλε στις εφημερίδες The Chronicle, San Francisco Examiner και Vallejo Times-Herald το 1969, «έσπασε» από έναν δάσκαλο του Salinas και τη σύζυγό του. Η περίφημη «κρυπτογράφηση 408» έλεγε: «Μου αρέσει να σκοτώνω γιατί είναι πολύ διασκεδαστικό».

 

Για να σπάσει η κρυπτογράφηση 340 - που ονομάζεται έτσι επειδή περιέχει 340 χαρακτήρες - ο Oranchak συνεργάστηκε με δύο συναδέλφους, τον Sam Blake, μαθηματικό στην Αυστραλία και τον Jarl Van Eykcke από το Βέλγιο. «Δεν θα μπορούσα να το κάνω χωρίς αυτούς», είπε ο Oranchak. Τα ευρήματα του Oranchak άρχισαν να διαρρέουν από φόρουμ ερασιτεχνών που ασχολούνταν με τον Zodiac, όπως το zodiackillersite.com, τις τελευταίες ημέρες, προκαλώντας ενθουσιασμό στους λάτρεις του μυστηρίου και του εγκλήματος.

 

Στις περισσότερες κρυπτογραφήσεις, όπως στη 408, η λύση συνίσταται κυρίως στο να καταλάβουμε ποια γράμματα αντιπροσωπεύονται από ορισμένα σύμβολα. Στην 340, αποδείχθηκε ότι η ευθυγράμμιση των λέξεων «τρέχει» διαγώνια στη σελίδα και περιστασιακά μετατοπίζονται πάνω από μια στήλη.

 

Το αστυνομικό τμήμα του Σαν Φρανσίσκο, όπως και το FBI, δεν δεν έδωσαν περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με το θέμα, πέρα ​​από το να αναγνωρίσουν ότι ο κώδικας είχε σπάσει. Το τελευταίο θύμα του Zodiac, ο οδηγός ταξί Paul Stine, σκοτώθηκε από τον Zodiac τον Οκτώβριο του 1969 στο Σαν Φρανσίσκο. Και όπως κάθε ανθρωποκτονία, παραμένει μια ανοιχτή υπόθεση μέχρι να λυθεί.

 

Ωστόσο, ο πρώην επιθεωρητής ανθρωποκτονιών της πόλης Gianrico Pierucci, ο οποίος επέβλεψε την υπόθεση Zodiac για αρκετά χρόνια πριν αποσυρθεί το 2017, δήλωσε ότι η νέα λύση πιθανώς δεν προωθεί πολύ την έρευνα. Η δυσκολία του κώδικα υποδηλώνει ότι ο δολοφόνος ήταν έξυπνος, αλλά η αναφορά για τους σκλάβους και η λανθασμένη λέξη «παράδεισος» υπήρχαν ήδη σε άλλα γραπτά του Zodiac.

 

Ο Zodiac έστειλε δύο άλλες κρυπτογραφήσεις σε εφημερίδες που έχουν απομείνει για αποκωδικοποίηση. Και σε τουλάχιστον μία από τις επικοινωνίες του, ο δολοφόνος είπε ότι το όνομά του ήταν σε ένα από τα κρυπτογραφημένα μηνύματα.

 

Το «επικρατέστερο» όνομα που έχει συνδεθεί με τον Ζodiac είναι ο καταδικασμένος κακοποιός και βετεράνος του Ναυτικού Arthur Leigh Allen. Παρά τις πολλές θεωρίες σχετικά με τους υπόπτους, ο Allen είναι ο μόνος ύποπτος που ονομάστηκε ποτέ από ερευνητές. Ωστόσο, πέθανε στα 58 του από καρδιακή προσβολή το 1992, προτού η αστυνομία μπορέσει να αποκτήσει αρκετά στοιχεία για να τον κατηγορήσει.

 

Την ίδια στιγμή, η αστυνομία και στις τρεις κομητείες όπου σκότωσε ο Zodiac - Σαν Φρανσίσκο, Σολάνο και Νάπα - συνεχίζει να ερευνά το παλιό μυστήριο. Είναι αναμφισβήτητα η πιο διάσημη υπόθεση δολοφονίας στην Αμερική.

 

O Zodiac έβαζε στο στόχαστρο κυρίως νέα ζευγάρια. Το παρατσούκλι του προέρχεται από τις ίδιες τις επιστολές του, καθώς ήταν το όνομα με το οποίο είχε επιλέξει να τις υπογράφει. Ο Zodiac συνόδευε μάλιστα πολλές φορές την υπογραφή του με ένα σύμβολο που περιλάμβανε έναν σταυρό μέσα σε κύκλο. Ήταν το ίδιο σύμβολο που εμφανιζόταν στα ρολόγια της επωνυμίας Zodiac την περίοδο της δολοφονικής του δράσης.

 

Τα πρώτα θύματα του Zodiac ήταν ο David Faraday και η Betty Lou Jensen, που πυροβολήθηκαν μέχρι θανάτου στο αυτοκίνητό τους στις 20 Δεκεμβρίου 1968, στην Benicia. Στη συνέχεια ήρθε η Darlene Ferrin και ο Mike Mageau στο Vallejo τον Ιούλιο του 1969, όπου επέζησε ο Mageau. Η Cecelia Shepard και ο Bryan Hartnell μαχαιρώθηκαν στη λίμνη Berryessa τον Σεπτέμβριο του 1969 και ο Hartnell επέζησε.

 

Ο Sam Blake ενδιαφέρθηκε για την υπόθεση αφού είδε τη δουλειά του Oranchak στο διαδίκτυο. Την Παρασκευή, από το σπίτι του στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, είπε ότι η ομάδα δοκίμασε «περίπου 650.000 διαφορετικές οδηγίες ανάγνωσης» προτού καταλήξει στους σωστούς συνδυασμούς. Δούλεψαν μαζί για οκτώ μήνες το παζλ. «Θα θέλαμε να αφιερώσουμε τη δουλειά μας που κατέληξε σε αυτή τη λύση στα θύματα του δολοφόνου Zodiac, στις οικογένειες και στους απογόνους τους», έγραψε ο Blake. «Ελπίζουμε ότι αυτό είναι ένα βήμα για την εξεύρεση δικαιοσύνης για αυτούς τους ανθρώπους».

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη