Εμφύλιος στην κυβέρνηση για τα στοιχεία του ΕΟΔΥ

Δημοσίως τα κυβερνητικά στελέχη εμφανίζονται σε συμπαγές μέτωπο και διαψεύδουν κατά ριπάς τις αποκαλύψεις. Μη δημοσίως και παρασκηνιακά όμως κάνουν έρευνες για τους «ενόχους» των διαρροών για τα μη αξιόπιστα στοιχεία του ΕΟΔΥ: Οι γαλάζιες «φυλές», εντός και πέριξ του Μαξίμου, βρίσκονται σε πόλεμο – έναν πόλεμο, που ξεκίνησε από το απόγευμα του Σαββάτου όταν εμφανίστηκαν τα πρωτοσέλιδα του «Βήματος» και της «Δημοκρατίας» και διαγράφεται σκληρός και ενδεχομένως, για κάποιους, όχι αναίμακτος.

 

Το πρώτο στοιχείο που επισημαίνεται από κυβερνητικά στελέχη είναι πως τα δημοσιεύματα του Σαββατοκύριακου δεν ήταν αποκαλύψεις αλλά «καθαρές διαρροές», με το σκεπτικό ότι το θέμα βγήκε ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές εφημερίδες.

 

Το δεύτερο που, κατ΄ιδίαν, άπαντες αναγνωρίζουν είναι ότι το ενδοκυβερνητικό ρήγμα για την λειτουργία του ΕΟΔΥ είναι υπαρκτό και γνωστό. Η «Καθημερινή» είχε επανειλημμένα αφιερώσει παραπολιτικά σχόλια στις «αρρυθμίες» των ελέγχων και των τεστ, και στις αρχές Νοεμβρίου μάλιστα είχε γράψει πως «το Μαξίμου θέλει πλέον να έχει απευθείας άποψη για το πού διενεργούνται οι έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ». Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, φέρεται να είχε τοποθετηθεί σε ρόλο «συνδέσμου» μεταξύ επιτροπής επιδημιολόγων και ΕΟΔΥ ο επίκουρος καθηγητής Κίμων Δρακόπουλος ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον Σωτήρη Τσιόδρα στην ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων.

 

Το τρίτο γεγονός, γνωστό επίσης εδώ και καιρό, στους παροικούντες το Μαξίμου, είναι ο «διαρκής εκνευρισμός» όπως περιγράφεται μεταξύ δύο ομάδων: Των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά από την μία πλευρά και των Βασίλη Κικίλια και Παναγιώτη Αρκουμανέα από την άλλη. Αρκετοί μάλιστα συνδέουν αυτόν τον εκνευρισμό και με την αμετακίνητη απόφαση Τσιόδρα να απέχει από την τακτική ενημέρωση για την πανδημία.

 

Ως εκ τούτων οι υποψίες και οι έρευνες στρέφονται τόσο στο περιβάλλον των δύο συγκρουόμενων ομάδων, όσο – και κυρίως – σε συγκεκριμένα πρόσωπα εντός κυβέρνησης και εκτός Μαξίμου που φέρονται να βρίσκονται εσχάτως σε πολιτική απόσταση από τον στενό πρωθυπουργικό κύκλο. Τα ίδια πρόσωπα φέρονται να έχουν βάσιμους λόγους να ανησυχούν στον επικείμενο ανασχηματισμό.

 

 

 

Κατά την μία πλευρά, και την μία εκδοχή, η διαρροή ήρθε εκ των έσω του Μαξίμου με στόχο να δημιουργηθούν «εξιλαστήρια θύματα» για τις αστοχίες στην διαχείριση της πανδημίας και για να μείνει έξω από το κάδρο των ευθυνών η ηγεσία της κυβέρνησης και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

 

Κατά άλλες πλευρές εντός ΝΔ, παρ’ ότι υπήρχε όντως θέμα με την λειτουργία του ΕΟΔΥ, πρόθεση του πρωθυπουργικού επιτελείου ήταν να επιλυθεί με «εσωτερικές διαδικασίες», τουλάχιστον έως τον ανασχηματισμό. Αυτή η τελευταία εκδοχή είναι που έχει στρέψει τις υποψίες και την οργή κύκλων του Μαξίμου σε συγκεκριμένο κυβερνητικό πόλο. Οι πληροφορίες επίσης λένε ότι ασκήθηκαν εντονότατες πολιτικές πιέσεις ειδικά στο «ΒΗΜΑ» έως το βράδυ της Κυριακής για να μην δοθεί συνέχεια στο θέμα.

 

Στην υπόθεση όμως δίνει εκ των πραγμάτων συνέχεια, και μάλιστα μετά τις διαψεύσεις τόσο από τον Στέλιο Πέτσα όσο και από τον Παναγιώτη Αρκουμανέα περί διπλών βιβλίων του ΕΟΔΥ, το νέο σημερινό πρωτοσέλιδο της «Δημοκρατίας». Η εφημερίδα δημοσιεύει την σύμβαση του ΕΟΔΥ με ιδιωτική εταιρία για την δημιουργία δεύτερου, παράλληλου συστήματος καταγραφής κρουσμάτων πέρα από εκείνο της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) που παραμένει επίσης σε λειτουργία.

 

Το εύφλεκτο κλίμα, δε, εντός κυβέρνησης πυροδοτεί ακόμη περισσότερο δεύτερο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας για εσωτερικές ηχογραφήσεις. Η «Δημοκρατία» υποστηρίζει ότι το ένα από τα κυβερνητικά στρατόπεδα έχει ηχογραφήσει κρυφά συνομιλίες με υπουργούς και άλλους παράγοντες, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν τα ηχητικά ντοκουμέντα εάν και όπου χρειαστεί.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη