Κυβέρνηση - Θεσμοί: «Γέφυρα 2» για λίγους και απελευθέρωση πλειστηριασμών

«Σφίγγει τη θηλιά» στον λαιμό χιλιάδων δανειοληπτών η κυβέρνηση, καθώς ετοιμάζεται να φέρει ένα κουτσουρεμένο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» που θα αφορά λίγες -σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες- επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα αναμένεται να υπάρξει ταχεία απελευθέρωση των πλειστηριασμών. Τα παραπάνω θέματα τέθηκαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών, ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξει νέος γύρος.

 

Το αρχικό σχέδιο βάσει της πρότασης της PwC προέβλεπε την κάλυψη περίπου 222.000 οφειλετών με οφειλές 31 δισ. ευρώ. Το συγκεκριμένο περιλάμβανε περίπου 108.000 οφειλέτες με δάνεια 13,6 δισ. ευρώ που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, 24.000 οφειλέτες με δάνεια 4,5 δισ. ευρώ σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών και 91.000 οφειλέτες με καταγγελμένα δάνεια 13 δισ. ευρώ. Πρόκειται για μια περίμετρο ωφελουμένων εκ των οποίων οι μισοί σχεδόν είναι ενήμεροι και το 40% καταγγελμένοι. Για όλους αυτούς τους οφειλέτες προβλέπεται κρατική επιδότηση 9 ή 12 μηνών, συνολικού εκτιμώμενου προϋπολογισμού 948 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, βάσει πληροφοριών, το σχέδιο αυτό θα περιοριστεί σημαντικά.

 

Ξεπάγωμα πλειστηριασμών

 

Με βάση πληροφορίες της «Αυγής», θα υπάρξει σταδιακή επαναφορά των πλειστηριασμών και των μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης, ενώ από την προηγούμενη Δευτέρα άρχισαν να ξεμπλοκάρουν όλες οι δικαστικές ενέργειες που είχαν παγώσει από την αρχή της πανδημίας και αφορούσαν περιπτώσεις εταιρειών για τις οποίες είχε δρομολογηθεί ειδική διαχείριση.

 

Το πάγωμά τους είχε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, φρενάρει αρκετές υποθέσεις εξυγίανσης μέσω του καθεστώτος ειδικής διαχείρισης και κατ’ επέκταση αρκετά ντιλ με επενδυτές που είχαν επιδείξει ενδιαφέρον για την απόκτηση των assets των εν λόγω εταιρειών.

 

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ήδη από τις αρχές της εβδομάδας επανήλθε η κατάθεση αιτήσεων για διαταγές πληρωμής, η οποία είχε σταματήσει ύστερα από μεμονωμένες αποφάσεις των επιμέρους δικαστηρίων και όχι με κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης της Ν.Δ.

 

Με βάση τα παραπάνω, ξεκινά την 1η Μαρτίου ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας για άτομα με επιχειρηματικές δραστηριότητες και επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 700.000 ευρώ. Επίσης, η φάση αυτή προβλέπει την κατάθεση της αίτησης για ένταξη στον νέο Πτωχευτικό σε δικαστήριο και όχι ηλεκτρονικά, όπως θα γίνεται από την 1η Ιουνίου για φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 

 

 

Την ίδια στιγμή προχωρούν οι τιτλοποιήσεις δανείων (περιλαμβάνονται ενυπόθηκα - στεγαστικά πρώτης κατοικίας) και η λήξη των μορατόριων, που σημαίνει ότι μεταβιβάζονται σε funds και εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες θα πρέπει να ξεκινήσουν τις εισπράξεις.

 

Χρέος 24 δισ. για τους πολίτες

 

Είναι γεγονός ότι σε δυσθεώρητο επίπεδο βρίσκονται τα κόκκινα δάνεια εν μέσω πανδημίας, με την Τράπεζα της Ελλάδος να εκτιμά πως μπορεί να φτάσει ακόμη και τα 15 δισ. ευρώ. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση απορρίπτει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Στο καλό σενάριο της ΤτΕ, τα νέα κόκκινα δάνεια θα περιοριστούν σε 5 δισ. ευρώ, ενώ στο κακό η νέα κρίση θα δημιουργήσει 12 έως 15 δισ. ευρώ προβληματικά χαρτοφυλάκια. Αν κάποιος προσθέσει στα παραπάνω και τα ιδιωτικά χρέη άνω των 9 δισ. ευρώ, τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία, τότε αντιλαμβάνεται το μέγεθος του προβλήματος, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ένα χρέος για τους πολίτες το οποίο φτάνει τα 24 δισ. ευρώ.

 

1/3 των αναγκών θα καλυφθεί μόνο

 

Το κονδύλι για το πρόγραμμα «Γέφυρα 2» αναμένεται να είναι «ψαλιδισμένο» σε σύγκριση με τις πραγματικές ανάγκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το πρόγραμμα έχει υπολογιστεί κονδύλι 300 εκατ. ευρώ, όταν η πρόταση της PwC προβλέπει συνολικό εκτιμώμενο προϋπολογισμό περίπου 948 εκατ. ευρώ. Συνεπώς, θα είναι λιγότερο και από το 1/3 των αναγκών των επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν μεγάλη έλλειψη ρευστότητας εξαιτίας των ανεπαρκών οικονομικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση, ενώ η ισχύς του θα είναι 9 μήνες και όχι 12.

 

 

           

Συμβούλιο της Ευρώπης: «Ναι» στην πρόταση Τσίπρα για άρση πατέντας στα εμβόλια

 

Σχεδόν ομόφωνα υπερψήφισε το Συμβούλιο της Ευρώπης την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα  να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό.

 

Συγκεκριμένα, υπερψήφισε (72 υπέρ, 16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού ως δημόσιο αγαθό.

 

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Κατρούγκαλου:

 

«Το Συμβούλιο της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του WHO, υιοθέτησε τη λογική Αλ. Τσίπρα για τις πατέντες των εμβολίων-Αποκλείει τη χρήση του «πιστοποιητικού εμβολιασμού», όπως προτείνει ο Κ. Μητσοτάκης.

 

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσία του Γ. Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (WHO) Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, υπερψήφισε σχεδόν ομόφωνα (115 υπέρ, 2 κατά) σχέδιο απόφασης για τον εμβολιασμό κατά του ιού Covid-19 με τίτλο: «Εμβόλια Covid-19: ηθικά, νομικά και πρακτικά ζητήματα».

 

Υιοθέτησε επίσης με μεγάλη πλειοψηφία (72 υπέρ-16 κατά) τροπολογία της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μετά από πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου, η οποία ζητά από το Συμβούλιο της Ευρώπης να υιοθετήσει την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, να αντιμετωπιστούν τα εμβόλια κατά του Covid-19 ως δημόσιο αγαθό. Σύμφωνα με την τροπολογία, «οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τα κράτη θα πρέπει να ξεπεράσουν τα εμπόδια και τους περιορισμούς πνευματικής ιδιοκτησίας από τις πατέντες των εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η γενικευμένη παραγωγή και διανομή των εμβολίων σε όλες τις χώρες και όλους τους πολίτες»

 

Η επικαιρότητα της πρότασης αναδεικνύεται και από την πρόσφατη υπαναχώρηση των εταιριών παραγωγής των εμβολίων από τις δεσμεύσεις τους για μαζικές παραδόσεις των εμβολίων. Μία άλλη πτυχή του προβλήματος είναι η ανάγκη να εξασφαλιστεί πρόσβαση στα εμβόλια όχι μόνον στις χώρες της ΕΕ αλλά και στις γειτονικές χώρες, όπως αυτές των Δυτικών Βαλκανίων. Και τούτο τόσο για προφανείς ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να περιοριστεί ο κίνδυνος εστιών μετάδοσης του ιού.

 

Η Συνέλευση αποδέχθηκε με επίσης μεγάλη πλειοψηφία (99-10) την πρόταση Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελεύθερων (ALDE) να απορριφθεί κάθε ιδέα για μη αποκλειστικά ιατρική χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης. Καλεί κράτη και ΕΕ «να (το) χρησιμοποιούν μόνο για τον καθορισμένο σκοπό παρακολούθησης της αποτελεσματικότητας του εμβολίου, των πιθανών παρενεργειών και των ανεπιθύμητων ενεργειών", βάσει του εξής σκεπτικού: «Τα πιστοποιητικά εμβολιασμού δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ως «διαβατήριο εμβολιασμού» (στα σύνορα, στις αεροπορικές πτήσεις ή για πρόσβαση σε υπηρεσίες).

 

 

 

Τέτοια χρήση θα ήταν αντιεπιστημονική, ελλείψει δεδομένων σχετικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων ως προς τη μεταδοτικότητα, τη διάρκεια οποιασδήποτε αποκτηθείσας ανοσίας, καθώς και το ποσοστό «αποτυχίας» παραγωγής ανοσίας λόγω νέων μεταλλάξεων, ιικού φορτίου και καθυστερημένων δεύτερων δόσεων. Παρόμοια χρήση θα δημιουργούσε επίσης προβλήματα απορρήτου και, λαμβάνοντας υπόψη την περιορισμένη διαθεσιμότητα των εμβολίων, μπορεί να διαιωνίσει και να ενισχύσει τις πρακτικές αποκλεισμού και διακρίσεων.

 

Υπέρ της φύσης του εμβολίου ως παγκόσμιου δημόσιου αγαθού και κατά της χρήσης του πιστοποιητικού εμβολιασμού, κατά την πρόταση Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε και ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας οφείλει να λάβει σοβαρά υπόψη της τις αποφάσεις αυτές και να προσαρμόσει ανάλογα την πολιτική της».

 

N. Hλιόπουλος: Ο πρωθυπουργός να αναλάβει σήμερα κιόλας ευρωπαϊκή πρωτοβουλία

 

«Ο κ. Μητσοτάκης χλεύασε την πρόταση πολλών επιστημόνων που επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, σχετικά με τις πατέντες των εμβολίων», τονίζει σε τηλεοπτική δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, προσθέτοντας πως είναι «μία πρόταση που θα σήμαινε την μαζική και γρήγορη παραγωγή τους».

 

«Οι σημερινές εξελίξεις δεν αφήνουν περιθώρια αδράνειας. Το εμβόλιο δεν μπορεί να αποτελεί ένα πεδίο κερδοσκοπίας», σημείωσε ο Ν. Ηλιόπουλος και επέρριψε τις ευθύνες για το «σημερινό αδιέξοδο» στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Κλείνοντας, κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει σήμερα κιόλας «ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση στις πατέντες των εμβολίων».

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη