Μετά το φιάσκο στα εμβόλια, στροφή στα φάρμακα;

Κωνσταντίνος Λάππας

Ένα σχεδόν μήνα μετά την έναρξη των εμβολιασμών κατά της covid-19 στην Ελλάδα, τα αποτελέσματα ως προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συλλογικής ανοσίας είναι μάλλον απογοητευτικά.

 

Η Ελλάδα, μέχρι το περασμένο Σάββατο 23 Ιανουαρίου βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις ως προς το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού με 1,5%, όταν οι εξαγγελίες έκαναν λόγο για 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς το μήνα. Εν γένει στην Ευρώπη ο περιορισμένος αριθμός δόσεων έχει προκαλέσει σημαντικά προβλήματα, αντιδράσεις και ανησυχία για την υλοποίηση των σχεδίων και την επίτευξη των στόχων.

 

Με φόντο το εμβολιαστικό φιάσκο, η χώρα μας μέσω της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας ενέκρινε την Κυριακή τη χρήση της κολχικίνης ως φάρμακο για την αντιμετώπιση κάποιων περιπτώσεων covid-19. Την ίδια στιγμή, η Γερμανία αγόρασε σημαντική ποσότητα φαρμάκου που στηρίζεται στα μονοκλωνικά αντισώματα. Τί μπορεί να σημαίνει η στροφή αυτή; Αν είχε συμβεί νωρίτερα, θα μπορούσε ο αριθμός των θυμάτων και των διασωληνωμένων να ήταν μικρότερος;

 

Η καθυστέρηση των παραδόσεων των προσυμφωνημένων δόσεων εμβολίων προς τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και η ελλιπής προετοιμασία του ελληνικού σχεδίου εμβολιασμού με την κωδική ονομασία «Ελευθερία» φαίνεται να οδηγούν τις Αρχές στην αναζήτηση διαφορετικών τρόπων αντιμετώπισης του νέου κορονοϊού. Όπως είχε πει και ο Παύλος Πολάκης στο tvxs.gr, μέχρι να επιτευχθεί η συλλογική ανοσία, «δεν πρέπει παράλληλα με τον εμβολιασμό να αξιοποιήσουμε όποια θεραπεία υπάρχει προκειμένου να σώσουμε όσους περισσότερους ανθρώπους μπορούμε;»

 

«Η κολχικίνη δεν είναι κάτι καινούριο»

 

Ενδεικτικό της μειωμένης σημασίας που είχε δώσει η επιστημονική κοινότητα διεθνώς στη φαρμακευτική αντιμετώπιση της covid-19 είναι το γεγονός πως χρειάστηκαν δέκα μήνες πανδημίας για να καταλήξει η επιστημονική κοινότητα σε ασφαλή αποτελέσματα και άρα να μπορούν τα κράτη επισήμως να υιοθετήσουν για το σκοπό αυτό τη χρήση ενός γνωστού φαρμάκου όπως η κολχικίνη.

 

Προφανώς οι επιστημονικές έρευνες είναι χρονοβόρες, όμως σε μικρότερο διάστημα άλλοι επιστήμονες κατάφεραν να φτάσουν στην ανακάλυψη τουλάχιστον δύο διαφορετικών εμβολίων. Δημιουργείται λοιπόν η απορία αν με ανάλογη χρηματοδότηση και υποστήριξη θα μπορούν νωρίτερα να είχαν φτάσει στην έγκριση αποτελεσματικών φαρμάκων και έτσι ο αριθμός θανάτων και διασωληνώσεων να ήταν μικρότερος στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 

«Η κολχικίνη ένα παλιό και γνωστό αντιφλεγμονώδες φάρμακο, η αποτελεσματικότητα του οποίου είχε αποδειχθεί στην πράξη μέσα στα νοσοκομεία», λέει ιατρική πηγή στο tvxs.gr. «Μένει να δούμε τα τελικά αποτελέσματα γιατί στο σύνολό της η έρευνα δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Είναι μια καλή εξέλιξη αλλά ο θετικός αντίκτυπος δε συγκρίνεται με αυτόν που διατείνονται ότι πετυχαίνουν τα εμβόλια», συμπληρώνει. Η τομή που φαίνεται ότι επέρχεται από την απόφαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είναι η δυνατότητα χορήγησης της κολχικίνης σε ασθενείς εκτός νοσοκομείου, κι άρα ανοίγεται η προοπτική μείωσης των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας.

 

Η Γερμανία αγοράζει φάρμακα

 

Παράλληλα με τις διμερείς συμφωνίες στις οποίες προχωρά για την προμήθεια εμβολίων ακόμα και από τη Ρωσία, το γερμανικό κράτος εντάσσει πλέον στην στρατηγική του για την αντιμετώπιση της covid-19 και φάρμακα που στηρίζονται στα μονοκλωνικά αντισώματα, σαν κι αυτά που χορηγήθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο στον πρώην Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

 

 

 

Την ανακοίνωση έκανε ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν. «Από την ερχόμενη εβδομάδα τα μονοκλωνικά αντισώματα θα χρησιμοποιούνται στη Γερμανία και θα είναι η πρώτη χώρα που κάνει κάτι τέτοιο στην ΕΕ. Αρχικά σε πανεπιστημιακές κλινικές», δήλωσε στην Bild ο Γερμανός υπουργός. «Δρουν σαν παθητικός εμβολιασμός. Η χορήγησή τους στα πρώτα στάδια μπορεί να βοηθήσει ευάλωτους ασθενείς να αποφύγουν σοβαρότερη εξέλιξη της νόσου», συμπλήρωσε. Το κόστος για το γερμανικό κράτος θα είναι 400 εκατ. ευρώ για 200.000 δόσεις, δηλαδή 2.000 ευρώ η δόση.

 

Ξέσπασμα Πολάκη: «Θέλω να δω πού θα κρυφτούν»

 

Από τις αρχές του περασμένου Δεκέμβρη, όταν o Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έδωσε έγκριση κατεπείγουσας χορήγησης στο μονοκλονικό αντίσωμα μπαμλανιβιμάμπη της Eli Lilly & Co, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης επιμένει για τα ωφέλη που θα είχε η αγορά τέτοιων φαρμάκων από την Ελλάδα. «Έχει αποδειχθεί ότι τα φάρμακα αυτά αποτρέπουν την κακή εξέλιξη της νόσου στο 72% των ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Αν σκεφτούμε ότι το 80-85% των θανάτων αφορούν ευπαθείς, με τη χρήση τέτοιων φαρμάκων θα μπορούσαμε να αποσοβήσουμε το 50% των θανάτων», είχε πει μιλώντας στο tvxs.gr.

 

Ο κ. Πολάκης υπολογίζει μάλιστα πως το ΕΣΥ θα ήταν καλυμμένο αν αγόραζε 2 με 3 χιλιάδες τέτοια σκευάσματα κάθε μήνα, για όσους μήνες μεσολαβήσουν μέχρι να επιτευχθεί συλλογική ανοσία μέσω των εμβολίων. Όσο για το γεγονός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) δεν έχει ακόμα εγκρίνει τέτοια φάρμακα, ο πρωην αναπληρωτής υπουργός είχει πει ότι έγκριση μόνο σε εθνικό επίπεδο έχει ξαναγίνει στο παρελθόν και δικαιολογείται από το επείγον της συνθήκης.

 

Μετά την είδηση της αγοράς από τη Γερμανία φαρμάκων με μονοκλωνικά αντισώματα, ο κ. Πολάκης προχώρησε σε ανάρτηση στο facebook στο οποίο κάνει λόγο για δεύτερη δικαίωση, προφανώς η πρώτη είχε να κάνει με την έγκριση της κολχικίνης από την Ελλάδα, και καταγγέλλει τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και όσους έχουν κατά καιρούς απαξιώσει τις φαρμακευτικές αγωγές κατά της covid-19.

 

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη