Βασίλης Βαφειάδης - ΣΕΡΡΕΣ….Ο «ΕΥΡΥΤΟΣ» ΚΑΙ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

«….Αν πράγματι ο Δήμος Σερρών ζήτησε από τον καλλιτέχνη με το ψευδόνημο «Εύρυτος» να κάνει αυτό που έκανε στο Δήμο Ελληνικού,καλό είναι να το ξανασκεφτεί!....»

Με αφορμή την πρόθεση ανάθεσης  από τον Δήμο Σερρών τοιχογραφιών με θέμα τους ήρωες της επανάστασης του 1821 σε καλλιτέχνη με το ψευδόνημο "Εύρυτος",θα ήθελα να τονίσω τα εξής.

1. Η ιστορία,η παράδοση,ο πολιτισμός που παράχθηκε στο παρελθόν, αποτελούν πράγματι τις ρίζες ενός τόπου και κάθε κοινωνίας.

Αρκετές φορές  αυτό το παρελθόν κακοποιείται με διάφορους τρόπους και κυρίως με μια αντίληψη που επιβάλει τη συνεχή επιστροφή σε αυτό.

Σωστά όμως εχει ειπωθεί ότι οι ρίζες αυτές είναι χρήσιμες όταν  παίρνουμε τους χυμούς τους για να δημιουργούμε ισάξια ή και καλύτερα από τους προγόνους μας  για το παρόν και το μέλλον.


2. Η πολιτική ανάθεσης και τοποθέτησης έργων τέχνης στο δημόσιο χώρο είναι κάτι που γενικά λείπει στη χώρα μας αλλά όταν και όπου συμβαίνει αυτό με το σωστό τρόπο συμβάλει στην αισθητική και πνευματική αναβάθμιση, με πολλαπλά παιδαγωγικά οφέλη.

Προυπόθεση όμως για μια τέτοια πολιτική είναι η γνώση,η διαφάνεια και η επιλογή με κανόνες.Για το σκοπό αυτό υπάρχει νόμος, τον οποίο υπερασπίζεται και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος,που προβλέπει τις νόμιμες διαδικασίες  (επιτροπή κρίσης εικαστικών έργων) .

3. Η πόλη των Σερρών ως μοναδικά εικαστικά έργα,με ελάχιστες εξαιρέσεις,  σε ανοικτό δημόσιο χώρο, έχει αγάλματα και προτομές που αναφέρονται σε πρόσωπα και σύμβολα που τίμησε κατά καιρούς η πόλη.Άλλα από αυτά είναι ταυτόχρονα και αξιόλογα έργα γλυπτικής και άλλα μέτριες η και κακές αποδωσεις.

Σίγουρα πάντως απουσιάζουν έργα αυθύπαρκτης καλλιτεχνικής αξίας και κυρίως σύγχρονα, από νεώτερους ταλαντούχους δημιουργούς.

4. Η Δημοτική Αρχή φαίνεται στα θέματα αυτά να προχωρά με το βλέμμα στραμένο αποκλειστικά στο παρελθόν.Όποιες εικαστικές παρεμβάσεις δρομολόγησε χαρακτηρίζονται από αυτή την αντίληψη και αισθητική!

Και βέβαια είναι καλό να δίνουμε τη δυνατότητα,κυρίως σε Σερραίους καλλιτέχνες,να δημιουργούν στο δημόσιο χώρο,αλλά αυτό θα πρέπει να γίνεται με ανοικτές προσκλήσεις  προς όλους και  με αυστηρή αξιολόγιση των προτάσεών τους από την αρμόδια επιτροπή.

5. Αν πράγματι ο Δήμος Σερρών ζήτησε από τον καλλιτέχνη με το ψευδόνημο «Εύρυτος» να κάνει αυτό που έκανε στο Δήμο Ελληνικού,καλό είναι να το ξανασκεφτεί!

Τόσο η ιδέα όσο και το αποτέλεσμα της παραπέμπουν σε ένα εύπεπτο Πατριωτικό Λαικισμό παλαιάς κοπής.

 Για το ίδιο θέμα ο ιστορικός τέχνης Μάνος Στεφανίδης λέει:

 «Το πιο τραγικό πάντως είναι ότι ο πολύς κόσμος θα θεωρήσει αυτά τα κακότεχνα αντίγραφα των κλασικών προσωπογραφιών του 19ου αιώνα, όχι μόνο ότι είναι καλή ζωγραφική αλλά επιπλέον και πατριωτική πράξη που τιμά τους ήρωες του '21»

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη