Ο Δένδιας «καπελώνει» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Μαρίνα Αλεξανδρή

 

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να στηρίξει δημόσια την στάση Δένδια στον, ιστορικό πια, on camera καυγά με τον Τσαβούσογλου στην ‘Αγκυρα, είχε στην πίσω πλευρά του μυαλού του και μια εσωτερική πολιτική στόχευση – την πριμοδότηση της εσωτερικής μάχης εξουσίας στην ΝΔ. Αυτός ήταν κι ένας από τους λόγους που στην επίσημη ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ η στάση του υπουργού Εξωτερικών χαρακτηρίστηκε ξεκάθαρα «ορθή», χωρίς αστερίσκους, παρ’ ότι αρκετά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα προτιμούσαν μια πιο ήπια και επιφυλακτική προσέγγιση.

 

Όμως η ατζέντα Δένδια – διπλωματική, πολιτική και προσωπική – δεν φαίνεται να σταματά στα κομματικά τείχη της ΝΔ. Και η στρατηγική, και το πολιτικό «άστρο», του υπουργού Εξωτερικών δείχνει σήμερα δυναμική διείσδυσης όχι μόνον στην ευρύτερη συντηρητική παράταξη και την κεντροαριστερά, αλλά ακόμη και στην αριστερά.

 

Η χθεσινή δημοσκόπηση της Pulse για τον ΣΚΑΙ, που δίνει προβάδισμα 13,5 μονάδων στην ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, περιλαμβάνει δύο πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα και τροφή προς πολιτικό προβληματισμό.

 

Το πρώτο είναι πως η εμφάνιση Δένδια στην Αγκυρα χάρισε στην κυβέρνηση δυναμική ανάκαμψης, μετά το καταστροφικό πολιτικά δίμηνο Φεβρουαρίου – Μαρτίου. Το ποσοστό της ΝΔ έχει ανέβει κατά μία μονάδα, στο 36% από το 35% (στην πρόθεση ψήφου χωρίς αναγωγή), ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει μισή μονάδα και βρίσκεται στο 23,5% από το 24%.

 

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η σκληρή στάση Δένδια απέναντι στον Τσαβούσογλου έτυχε συντριπτικής αποδοχής - το 75% την αξιολογεί θετικά και μόνον το 11% αρνητικά. Ακόμη περισσότερο, δε, η αποδοχή αυτή διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα: Εκτός από τους δεξιούς, κεντροδεξιούς και κεντρώους που την αποτιμούν θετικά σε ποσοστά από 88% έως 95%, ανάλογη θετική αξιολόγηση κάνει και το 75% των ψηφοφόρων που αυτοπροδιορίζονται ως κεντροαριστεροί αλλά και το 57% όσων δηλώνουν αριστεροί.

 

Στο Μαξίμου, τα ευρήματα αυτά δεν έχουν φέρει ενθουσιασμό. Αντιθέτως, η έκρηξη της δημοτικότητας Δένδια προκαλεί συζητήσεις και αγωνίες. Το ίδιο ισχύει και για τις, προσεκτικές μεν, στοχευμένες δε, κινήσεις ενίσχυσης του ηγετικού προφίλ του υπουργού Εξωτερικών, όπως για παράδειγμα η χθεσινή του επίσκεψη και φωτογράφηση στην Προεδρική Φρουρά.

 

Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρούν ότι ο Νίκος Δένδιας χτίζει προσωπικό προφίλ, βλέπει εαυτόν ως πόλο αναφοράς όχι μόνον των καραμανλικών αλλά διεμβολίζει ταυτόχρονα το μπλοκ Σαμαρά και τους κεντρογενείς, και θεωρούν ότι βάζει τις βάσεις για την μελλοντική διεκδίκηση της ηγεσίας. Η προοπτική αυτή γεννά δυσφορία και αγωνία και είναι ενδεικτικό πως στην συνέντευξή του στον Alpha ο πρωθυπουργός ένοιωσε την ανάγκη να επαναλάβει δημόσια ο ίδιος την γνωστή διαρροή του Μαξίμου μετά την συνάντηση της Αγκυρας – ότι, δηλαδή, ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει «σαφή οδηγία», όπως είπε, στον υπουργό Εξωτερικών να μην αφήσει καμία πρόκληση αναπάντητη.

 

Πέραν της μακροπρόθεσμης προσωπικής πρόκλησης, η ευρεία απήχηση των θέσεων Δένδια στα ελληνοτουρκικά φαίνεται να εγκλωβίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη και στα άμεσα και σοβαρά διλήμματα στα εθνικά θέματα. Οι θέσεις Δένδια στο Κυπριακό, για παράδειγμα, θεωρούνται αρκετά πιο ανελαστικές από εκείνες του Μαξίμου. Ουσιαστικές εξελίξεις στην σημερινή πενταμερή για την Κύπρο δεν αναμένονται, αλλά οι πληροφορίες λένε πως και ο κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα προτιμούσε μια πιο «παραγωγική» προσέγγιση.

 

Με δεδομένα τα δημοσκοπικά ευρήματα και την ευρεία απήχηση Δένδια – σχεδόν σε ποσοστό 60% των αριστερών ψηφοφόρων -, με ανάλογο εγκλωβισμό ίσως κινδυνεύει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ηδη, οι θέσεις του κόμματος στα ελληνοτουρκικά, με βάση και το προγραμματικό κείμενο που έχει κατατεθεί στην δημόσια διαβούλευση, έχουν καίριες ασάφειες – γεγονός, που αποτυπώνει και τις διαφορετικές απόψεις εντός του κόμματος για το εύρος και τις κόκκινες γραμμές του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

 

Η στήριξη της στάσης Δένδια εκλαμβάνεται μέχρι στιγμής ως ένα βήμα πιο κοντά στην λεγόμενη «πατριωτική» γραμμή, έχει όμως ενδιαφέρον και ποια θα είναι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ εάν υπάρξουν νέα δεδομένα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.

 

 

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη