Κωνσταντίνος Λάππας
Μπορεί ο πρωθυπουργός να ανακοίνωσε το άνοιγμα της εστίασης για τη Δευτέρα 3 Μαΐου αλλά η κυβέρνηση δεν ανοίγει πολλές από τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Χρησιμοποιώντας τους ΚΑΔ αντί για το περιεχόμενο των
αδειών λειτουργίας, μια σειρά καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, με τα
τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι μένουν κλειστά, ακόμα και αν έχουν παρόμοια
χαρακτηριστικά με το διπλανό τους, ακόμα και αν τους επιτρέπεται να δίνουν
takeaway μέχρι σήμερα.
Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ Γιώργος Καββαθάς μεταφέρει στο
tvxs.gr τη διαβεβαίωση του υπουργείου ότι το θέμα θα λυθεί, ωστόσο μέχρι τότε
χιλιάδες επιχειρήσεις, μετά από έξι ολόκληρους μήνες κλεισίματος, έχουν μείνει
με ένα τεράστιο ερωτηματικό… μαζί με τα χρέη και τις δυσκολίες που ούτως ή
άλλως έχουν.
Συγκεκριμένα, με βάση τα όσα ανακοινώθηκαν την Παρασκευή
23/4, επιχειρήσεις με Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 56.30.10.07, δηλαδή
καφετέρια, ανοίγουν κανονικά, ακόμα και αν σερβίρουν ποτά. Αντίθετα,
επιχειρήσεις με ΚΑΔ 56.30.10.04, δηλαδή καφέ-μπαρ, θα απαγορεύεται να
λειτουργούν. Εστιατόρια όπου προφανώς το φαγητό μπορεί να συνοδευτεί με αλκοόλ
και ΚΑΔ 56.10 θα ανοίξουν ενώ επιχειρήσεις τύπου με ΚΑΔ 56.30.10.04 που
ενδέχεται να προσφέρουν και μεγάλη ποικιλία πιάτων δε θα μπορούν να
λειτουργήσουν.
Το πρόβλημα έχει επισημανθεί εγκαίρως στην πολιτική
ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης τόσο από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών
& Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) όσο και από συλλογικότητες επιχειρηματιών
του κλάδου όπως ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης. Σε πολιτικό επίπεδο, το
ανέδειξε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ Στράτος Σιμόπουλος, κάνοντας μάλιστα
λόγο για κίνδυνο να μην επαναλειτουργήσει το 80% της εστίασης.
«Τόσο ο κ. Γεωργιάδης όσο και ο Γ.Γ κ. Σταμπουλίδης είναι
ενήμεροι και μας έχουν πει ότι αναζητούν τρόπο να λυθεί το πρόβλημα», λέει στο
tvxs.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, Γιώργος Καββαθάς. «Η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει
τη λειτουργία καταστημάτων με όρθιους πελάτες προκειμένου να αποφευχθεί ο
συνωστισμός και να τηρηθούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Έχοντας όμως
αυτό τον στόχο, αποκλείει επιχειρήσεις που μπορούν να δουλέψουν, τηρώντας
παράλληλα τα μέτρα», συμπληρώνει ο κ. Καββαθάς.
«Μας έχει μεταφερθεί ότι μέχρι την Τετάρτη 28/4 θα
εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση που θα λύσει αυτό το πρόβλημα. Περιμένουμε να
δούμε τί θα γίνει γιατί με τα τώρα δεδομένα, ακόμα και επιχειρήσεις που έως
τώρα δουλεύουν με takeaway, από την επόμενη Δευτέρα θα πρέπει να κλείσουν»,
λέει στο tvxs.gr η Μαρία Μποτονάκη από τον Κύκλο Επαγγελματιών Εστίασης.
«Μετά από έξι μήνες αναγκαστικού κλεισίματος, έχοντας
λάβει ελάχιστη βοήθεια και με συσσωρευμένα χρέη, η κυβέρνηση όχι μόνο μας
ανοίγει με μη βιώσιμους όρους αλλά μας αφήνει και «στο περίμενε» για το αν θα
ανοίξουμε, πέντε ημέρες πριν το άνοιγμα!», σχολιάζει ιδιοκτήτης επιχείρησης με
ΚΑΔ 56.30.10.04.
Μετά τις ανακοινώσεις, οι επιχειρηματίες θέτουν ερωτήματα
Φαίνεται μάλιστα ότι το πρόβλημα με τους ΚΑΔ δεν είναι το
μοναδικό σημείο προς διευθέτηση, προκειμένου να ανοίξει η εστίαση τη Δευτέρα
του Πάσχα. Ο Κύκλος Επαγγελματιών Εστίασης έχει στείλει επιστολή προς τον γ.γ
του υπουργείου Ανάπτυξης Παναγιώτη Σταμπουλίδη στην οποία θέτει τα εξής πέντε
σημεία, που αφορούν τους ΚΑΔ, ενδεχόμενη δυνατότητα παραμονής σε αναστολή για
τις επιχειρήσεις που θεωρούν μη βιώσιμο το άνοιγμα με τις ισχύουσες
συνθήκες-μέτρα, το ωράριο, χρήση του μπαρ, κόστος self test:
Συγκεκριμένα, οι επιχειρηματίες ρωτούν τον κο. Σταμπουλίδη:
Πώς
δικαιολογείται επιχειρησιακά η επιλογή παραμονής σε αναστολή συγκεκριμένων ΚΑΔ;
Ανακοινώθηκε η
παραμονή σε αναστολή των επιχειρήσεων με ΚΑΔ 5621 (catering) και 5630
(υπηρεσίες ποτών). Ωστόσο στον ΚΑΔ 5630 ανήκουν πάρα πολλά μαγαζιά εστίασης, τα
οποία μπορούν να δουλέψουν αναπτύσσοντας
τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Έχει λοιπόν δημιουργηθεί το εύλογο ερώτημα
γιατί να μη δίνεται η δυνατότητα να λειτουργήσουν στους εξωτερικούς χώρους με
τους κανόνες που έχουν τεθεί. Υπάρχει πρόβλεψη για τους ΚΑΔ που δεν θα
επαναλειτουργήσουν;
Μπορεί μια επιχείρηση να επιλέξει να μην
επαναλειτουργήσει καίτοι της δίνεται η δυνατότητα; Τι προβλέπεται για τις
επιχειρήσεις αυτές; Όπως πιστεύουμε είναι κατανοητό, υπάρχουν επιχειρήσεις για
τις οποίες το να επαναλειτουργήσουν με το συγκεκριμένο πλαίσιο δεν αποτελεί
βιώσιμη επιλογή για πολλούς λόγους (π.χ. μικρός εξωτερικός χώρος ή περιορισμένο
ωράριο).
Είναι πάρα πολλά τα μαγαζιά εστίασης και ιδιαίτερα στο
κέντρο της Αθήνας που η λειτουργία τους ξεκινά από τις 8.00 μμ και μετά πράγμα
που σημαίνει ότι τους δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουν για λίγες ώρες
καθιστώντας την επαναλειτουργία τους ουσιαστικά ζημιογόνα.
Ωστόσο από τα ανακοινωθέντα μέτρα δε φαίνεται να υπάρχει
ούτε σκέψη ούτε πρόβλεψη για την περίπτωση όπου ένα μαγαζί εστίασης το οποίο
συμπεριλαμβάνεται στους ΚΑΔ επαναλειτουργίας, αποφασίσει να μη λειτουργήσει.
Υπάρχει καμία πρόβλεψη για αλλαγή ωραρίου πέρα των 11.00 μμ;
Η χρήση του μπαρ όπως ανακοινώθηκε χρήζει διευκρίνησης.
Αναφέρεται στους κανόνες η χρήση του μπαρ (υπό την προϋπόθεση μέτρων). Ακόμα
και σε εσωτερικούς χώρους; Δυστυχώς, θεωρούμε σκόπιμο να ρωτήσουμε καθώς δε
φαίνεται να είναι αντιληπτό πως ο χώρος της “μπαρας” είναι κατά κανόνα στο
εσωτερικό των καταστημάτων.
Ποιος επιβαρύνεται το κόστος των self test; Οι εργοδότες
θα συμπεριληφθούν στην δωρεάν παροχή
self test (μέχρι τώρα δεν έχουν ανακοινωθεί σχετικές οδηγίες)? Το κόστος
του δεύτερου self test που αφορά τους εργαζόμενους, θα επιβαρύνει τις ήδη επιβαρυμένες
επιχειρήσεις ή τους εξασθενημένους σε αναστολή εδώ και καιρό εργαζόμενους;
Τί γίνεται με το κεφάλαιο κίνησης των 330 εκατ. από το
ΕΣΠΑ;
Ήταν 1η Απριλίου όταν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ειδική
ενίσχυση ύψους 330 εκατ. ευρώ για την εστίαση, για την παροχή κεφαλαίου κίνησης
στις επιχειρήσεις εστίασης με σκοπό την αγορά πρώτων υλών για τους 2-3 πρώτους
μήνες επανεκκίνησης της λειτουργίας τους. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, οι
επιχειρήσεις εστίασης θα λάβουν το 7% του τζίρου του 2019 ως επιδότηση μέσω
ΕΣΠΑ, με τον αστερίσκο ότι το μέτρο αυτό θα πρέπει να να εγκριθεί και από την
Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Τρεις και πλέον εβδομάδες αργότερα, οι επιχειρηματίες της
εστίασης δεν έχουν δει τα χρήματα αυτά, ενώ καλούνται να ανοίξουν τις
επιχειρήσεις τους κι άρα να δαπανήσουν ποσά για τις προμήθειες και τα
«φρεσκαρίσματα». Πληροφορίες θέλουν τη σχετική πλατφόρμα να ανοίγει μέχρι τις
10 Μαΐου, με διαβεβαιώσεις από το υπουργείο ότι τα χρήματα θα έχουν μπει στους
λογαριασμούς των δικαιούχων μέχρι την 31η Μάη.