Η «ραδιενεργής» απόφαση της Ιαπωνίας να πετάξει στον Ειρηνικό τα απόβλητα της Φουκουσίμα

Στον Ειρηνικό Ωκεανό θα καταλήξει το μολυσμένο νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Αυτό αποφάσισε η ιαπωνική κυβέρνηση, παρά τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, των κατοίκων της περιοχής, των περιβαλλοντικών οργανώσεων αλλά και των γειτονικών κρατών.

 

Έτσι, θα «πεταχτεί» στον ωκεανό πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους ραδιενεργού νερού από το εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας που εξερράγη στις 11 Μαρτίου του 2011, όταν οι ανατολικές ακτές της Ιαπωνίας χτυπήθηκαν από τον μεγαλύτερο καταγεγραμμένο σεισμό στην ιστορία της, ο οποίος ακολουθήθηκε από ένα γιγάντιο τσουνάμι.

 

Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας ανακοίνωσε την απόφαση διευκρινίζοντας ότι το ραδιενεργό νερό θα υποστεί επεξεργασία και θα αραιωθεί για να μην παραβιαστούν τα διεθνή πρότυπα ασφαλείας.

 

«Πιστεύουμε ότι οι ρίψεις στον ωκεανό είναι εφικτές, εφόσον μάλιστα θα πραγματοποιηθούν με ασφάλεια», υποστήριξε ο πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα.

 

Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Όλα αυτά τα 10 χρόνια, στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου Daiichi γίνεται χρήση θαλασσινού νερού για τη διατήρηση της χαμηλής θερμοκρασίας των αντιδραστήρων. Η ποσότητα αυτού του νερού που μετά τη χρήση του είναι πλέον ραδιενεργό, είναι τόσο μεγάλη που σύμφωνα με την κυβέρνηση και την TEPCO (την κεντρική εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας της Ιαπωνίας στην οποία ανήκει το Daiichi) δεν υπάρχει επαρκής χώρος προκειμένου να συνεχίσει να αποθηκεύεται μετά το 2022, χρονιά κατά την οποία προγραμματίζεται να ξεκινήσει η απόρριψη του νερού στη θάλασσα.

 

Κάποιοι επιστήμονες λένε πως η απόφαση είναι μονόδρομος.

 

«Η μόνη άλλη επιλογή είναι να συνεχιστεί η αποθήκευση του νερού σε δεξαμενές, και αυτή τη στιγμή είναι γεμάτες κατά 90%. Κι αν προκύψει οποιαδήποτε διαρροή ή κάποιο ατύχημα με τις δεξαμενές, πράγμα πιθανόν, θα ήταν πολύ πολύ πιο επιβλαβές στους ανθρώπους σε σχέση με την απόρριψη του αραιωμένου νερού στον ωκεανό. Μεγάλο κομμάτι της επιστημονικής κοινότητας συμφωνεί ότι δεν θα έχουμε παρατηρήσιμο αντίκτυπο στην υγεία των ανθρώπων», είπε στο euronews η καθηγήτρια του πανεπιστημίου Έσεξ, Νατάσα Λίνστεντ.

 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας δήλωσε πως θα στηρίξει την Ιαπωνία. «Θα συνεργαστούμε στενά με την Ιαπωνία, πριν, κατά τη διάρκεια, και μετά την απόρριψη του νερού. Θα στείλουμε στην Ιαπωνία επιτροπές ασφάλειας και επιθεώρησης και επίσης θα υποστηρίξουμε και θα είμαστε παρόντες στις επιτόπιες επιχειρήσεις περιβαλλοντικής παρακολούθησης», δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

 

Σημειώνεται ότι η απόφαση ανακοινώθηκε περίπου τρεις μήνες πριν αρχίσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει το Τόκιο, έναν χρόνο μετά την αναβολή τους. Μέρος της διοργάνωσης θα διεξαχθεί σε εγκαταστάσεις που δεν απέχουν παρά 60 χιλιόμετρα από τον κατεστραμμένο ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Tokyo Electric Power Co (TEPCO).

 

Ο αντίλογος και οι οργισμένες αντιδράσεις

 

Το ζήτημα των μολυσμένων αυτών υδάτων είχε συζητηθεί εδώ και επτά χρόνια. Η κυβέρνηση έχει επανειλημμένα αναβάλει αυτήν την αντιδημοφιλή απόφαση. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα «NHK», το Μάρτιο, το 51% των ερωτηθέντων αντιτίθεται σε αυτήν, ενώ το 18% την υποστηρίζει. Η Ομοσπονδία των αλιευτικών συνεταιρισμών «JF Zengyoren» παραμένει «αποφασιστικά ενάντια», το ίδιο και η Εθνική Ομοσπονδία Καταναλωτών «Shodaren».

 

Η Greenpeace Ιαπωνίας ανακοίνωσε ότι «καταδικάζει έντονα» την απόφαση του Τόκιο, καθώς «παραβλέπει εντελώς τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα συμφέροντα των κατοίκων της Φουκουσίμα, της Ιαπωνίας και της περιοχής Ασίας- Ειρηνικού».

 

«Η κυβέρνηση πήρε μια απόλυτα αδικαιολόγητη απόφαση να μολύνει εσκεμμένα τον Ειρηνικό ωκεανό με ραδιενεργά απόβλητα. Αγνόησε τους κινδύνους και γύρισε την πλάτη της στις ξεκάθαρες αποδείξεις για επαρκείς αποθηκευτικές δυνατότητες στο πυρηνικό εργοστάσιο και τις γύρω περιοχές. Η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου αποτυγχάνει να προστατεύσει το περιβάλλον και αγνοεί τις αντιδράσεις και ανησυχίες των ντόπιων, όπως και των πολιτών στην υπόλοιπη Ιαπωνία», δήλωσε η Καζούε Σουζούκι από την Greenpeace Ιαπωνίας.

 

Ως προς το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης και της εταιρείας πως το νερό θα περάσει από επεξεργασία η οποία θα αφαιρέσει το μεγάλο όγκο των ραδιενεργών στοιχείων, καθιστώντας το ακίνδυνο, επιστήμονες όπως ο Σον Μπέρνι, ειδικός της Greenpeace σε θέματα πυρηνικής ενέργειας, απαντάνε πως κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό.

 

Αρχικά το τρίτιο, βασικό ραδιενεργό στοιχείο το οποίο βρίσκεται στο νερό της Φουκουσίμα και δεν μπορεί να αφαιρεθεί, θεωρείται λιγότερο επικίνδυνο από άλλα στοιχεία καθώς απαιτούνται μεγάλες συγκεντρώσεις προκειμένου να προκληθούν βλάβες στον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο ο ΟΗΕ προειδοποιεί ότι όταν το τρίτιο ενώνεται με το νερό συνδέεται με άλλα μόρια και μπορεί να μπει στην τροφική αλυσίδα επηρεάζοντας φυτά και ζώα της θάλασσας, ενώ οι επιπτώσεις της παρουσίας του στο περιβάλλον μπορεί να διαρκέσουν ως και εκατό χρόνια.

 

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Μπέρνι, το νερό ενδέχεται να μην είναι πλήρως απαλλαγμένο και από άλλα ραδιενεργά στοιχεία, όπως το στρόντιο 90, το οποίο συγκεντρώνεται κατά κύριο λόγο στα οστά αυξάνοντας το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου. Πρόκειται εξάλλου για μια διαδικασία που υπολογίζεται ότι θα διαρκέσει για δεκαετίες, κατά τις οποίες ραδιενεργά απόβλητα θα καταλήγουν στον Ειρηνικό Ωκεανό σε τεράστιες ποσότητες.

 

Η «Greenpeace» εξέτασε άλλες λύσεις για την επίλυση του προβλήματος του νερού. Σε μία έκθεση του Οκτωβρίου 2020, η ΜΚΟ ισχυρίστηκε ότι η απελευθέρωση των υδάτων εγκρίθηκε, καθώς είναι η οικονομικότερη λύση. Η «Tepco», που συνεργάζεται με την «Toshiba» και την «Hitachi» ή την «Orano» (Ex-Areva) ως προς την επεξεργασία του νερού, απέρριψε -σύμφωνα με πληροφορίες- τις συνεργασίες με αμερικανικές εταιρίες, όπως η «Purolite» -των οποίων η τεχνολογία θα ήταν αποτελεσματική.

 

Διεθνείς αντιδράσεις

 

Στο μεταξύ στην απόφαση αντιδρούν και οι κυβερνήσεις των γειτονικών χωρών, όπως της Κίνας, της Ταιβάν, της Νότιας Κορέας, κ.α.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας χαρακτήρισε την απόφαση «εξαιρετικά ανεύθυνη» και πρόσθεσε ότι θα «βλάψει σοβαρά τη δημόσια υγεία και ασφάλεια σε διεθνές επίπεδο…».

 

Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους Ιάπωνες πολιτικούς να πιούν νερό από τη Φουκουσίμα, να μαγειρέψουν και να πλύνουν τα ρούχα τους μ' αυτό, ώστε να αποδείξουν πως είναι επαρκώς ασφαλές για να το απορρίψει στον ωκεανό.

 

Ο Ζάο Λιτζιάν, εκπρόσωπος του κινεζικού Υπουργείου Εξωτερικών επαναβεβαίωσε την έντονη αντίθεση του Πεκίνου στην απόφαση του Τόκιο να απορρίψει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους απόβλητων υδάτων της Φουκουσίμα στον ωκεανό.

 

«Η Ιαπωνία ισχυρίζεται πως η ασφάλεια του απόβλητου νερού έγκειται σε μονομερώς ληφθέντα δεδομένα, κάτι που δεν μας πείθει. Η εταιρεία TEPCO που είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της πυρηνικής εγκατάστασης της Φουκουσίμα έχει παραποιήσει τα δεδομένα και αποκρύπτει τα νέα» υποστήριξε ο εκπρόσωπος, επιμένοντας πως θα πρέπει να κληθούν διεθνείς υπηρεσίας.

 

Η Νότια Κορέα εξέφρασε «βαθιά λύπη» στο άκουσμα της απόφασης, που αποτελεί «κίνδυνο για το θαλάσσιο περιβάλλον». Το Πεκίνο και η Σεούλ συγκαταλέγονται στις δεκαπέντε πρωτεύουσες που έχουν περιορίσει τις εισαγωγές ιαπωνικών γεωργικών και αλιευτικών προϊόντων μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

 

Από την πλευρά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι η Ιαπωνία «έχει υπάρξει διαφανής για την απόφασή της και φαίνεται να έχει υιοθετήσει μια προσέγγιση που συνάδει με τα παγκοσμίως αποδεκτά πρότυπα πυρηνικής ασφάλειας».

 

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη