5 τρόποι για να κάνεις τα καθημερινά σου ψώνια οικονομικότερα


Μην σπάτε το κεφάλι σας για βρείτε τον τρόπο ψωνίζετε φθηνότερα. Το κάναμε εμείς και σας παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα.

 

Ας το παραδεχτούμε. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ταλέντο στο να πηγαίνουν σούπερ μάρκετ και να γυρίζουν πίσω με πέντε γεμάτες σακούλες λέγοντας «20 ευρώ έδωσα».  Δεν γνωρίζουμε αν έχουν γίνει έρευνες που να αποδεικνύουν αν το ταλέντο αυτό είναι έμφυτο ή προκύπτει μετά από χρόνια εξάσκησης, όμως εμείς είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να εξοικονομήσετε χρήματα από τα καθημερινά σας ψώνια, είτε αν κατέχετε την συγκεκριμένη τέχνη, είτε όχι! Παρακάτω θα δούμε 5 τρόπους για να γλιτώνετε χρήματα από τα ψώνια σας, χωρίς όμως να μειώνετε ούτε την ποιότητα, ούτε την ποσότητα αυτών που ψωνίζετε.

 

1. Μην ξεφεύγετε από τη λίστα!

 

Καλά, ότι πρέπει να πηγαίνουμε με λίστα στο σούπερ μάρκετ, το θεωρούμε δεδομένο, δεν χρειάζεται καν να σας το πούμε. Όμως εκεί που γίνεται το τρελό πανηγύρι είναι όταν φτάνουμε στα ράφια και βλέποντας τα προϊόντα σκεφτόμαστε: «ρε μήπως να το πάρω κι αυτό;» η απάντηση είναι ΟΧΙ! Πάρτε ό,τι χρειάζεστε και μην υποκύπτετε στον πειρασμό να ψωνίσετε όλες αυτές τις υπέροχες λιχουδιές που σας φωνάζουν «Φάε με». Γιατί, όσο και να μη θέλουμε να το πιστέψουμε, τα σούπερ μάρκετ αυτό ακριβώς θέλουν. Ο θρύλος μάλιστα αναφέρει πως για να μας  κρατήσουν περισσότερη ώρα στο κατάστημα, επιλέγουν πολύ προσεκτικά τη μουσική «χαλί» που μας συνοδεύει στα ψώνια μας. Μην χάνετε την ψυχραιμία σας. Ψωνίστε ό,τι χρειάζεστε και κατευθείαν στο ταμείο.

 

 

2. Ψωνίστε με την χρεωστική ή πιστωτική σας κάρτα και να έχετε πάντα μαζί σας την κάρτα του σούπερ μάρκετ

 

Σίγουρα δεν πρόκειται να εξοικονομήσετε μια περιουσία με αυτό τον τρόπο, όμως πλέον η χρήση του πλαστικού χρήματος μας παρέχει αρκετά κίνητρα για να την προτιμήσουμε. Οι περισσότερες τράπεζες δίνουν κίνητρα χρήσης πιστωτικών και χρεωστικών καρτών για τις αγορές σας, και ένα από αυτά είναι και το point system στο οποίο συμμετέχετε ψωνίζοντας στα σούπερ μάρκετ. Προσοχή όμως: Ανάλογα το σούπερ μάρκετ, διαφορετικές τράπεζες παρέχουν τέτοιου είδους προνόμια. Επίσης, τα ίδια τα σούπερ μάρκετ θα σας επιβραβεύσουν αν τα επισκέπτεστε τακτικά και ψωνίζετε με την κάρτα μέλους της εκάστοτε αλυσίδας, δίνοντας σας μια ευχάριστη έκπτωση αφού συμπληρώσετε συγκεκριμένο αριθμό πόντων.

 

 

 

3. Κυνηγήστε την προσφορά, γιατί αυτή δεν θα σας κυνηγήσει

 

Πως να το κάνουμε παιδιά, χρειάζεται ψάξιμο. Την προσφορά πρέπει να την ψάχνεις και την ευκαιρία να την αρπάζεις από τα μαλλιά. Για να καταλάβετε τι εννοούμε και επειδή ο ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων αλυσίδων δίνει και παίρνει, αφιερώστε 2 λεπτά για να δείτε τις προσφορές στο φυλλάδιο ΑΒ, και σε αυτά του Μασούτη και του Σκλαβενίτη, και θα παρατηρήσετε ότι οι προσφορές της κάθε αλυσίδας υπερέχουν από εκείνες των υπολοίπων σε συγκεκριμένα (και συνήθως διαφορετικά μεταξύ τους) προϊόντα. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως το να πηγαίνετε συνέχεια μόνο στο κοντινότερο σούπερ μάρκετ θα σας γλιτώσει χρόνο όμως θα σας κοστίσει χρήμα. Όταν θέλετε να κάνετε αρκετά ψώνια, αξίζει τον κόπο να πάτε σε περισσότερα από ένα σούπερ μάρκετ.

 

Και αν βρειτε σε προσφορά προϊόντα με μεγάλο κόστος όπως πχ απορρυπαντικά, μην το λυπηθείτε, πάρτε 2-3! Μπορεί να σας φανούν πολλά αυτά που θα δώσετε σήμερα, αλλά σκεφτείτε πόσα θα γλιτώσετε για τους επόμενους μήνες.

 

4. Στηρίξτε τοπικούς παραγωγούς και προϊόντα με το σήμα του σούπερ-μάρκετ

 

Εδώ μιλάμε για πολύ μεγάλη διαφορά στις τιμές. Τα προϊόντα που φέρουν το σήμα του εκάστοτε σούπερ μάρκετ είναι σχεδόν πάντα στη μισή τιμή από τα κλασσικά εικονογραφημένα επώνυμα προϊόντα. Σίγουρα δεν πρόκειται να σας κάνουν όλα, όμως πρέπει οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, γιατί μερικά θα σας κάνουν σίγουρα. Κάθε φορά που πηγαίνετε λοιπόν, επιλέξτε να αντικαταστήσετε ένα επώνυμο προϊόν από αυτά που συνήθως ψωνίζετε, με προϊόν τοπικού παραγωγού/λιγότερο γνωστής επωνυμίας, ή προϊόν που φέρει το σήμα του σούπερ-μάρκετ. Τα περισσότερα από αυτά παράγονται στην Ελλάδα και είναι μισή τιμή και ίδια ποιότητα, επειδή πολύ απλά δεν έχουν το branding.

 

5. Προκαθορίστε το ποσό που θέλετε να ξοδέψετε και μετράτε όσο ψωνίζετε

 

Εντάξει, δεν είμαστε καθηγητές μαθηματικών, αλλά η επιτυχία οποιασδήποτε επένδυσης κρίνεται από το πόσα προϋπολογίσαμε για αυτήν και εν τέλει πόσα καταλήξαμε να ξοδέψουμε. Δεν σας λέμε να ψωνίζετε με κομπιουτεράκι, αλλά σίγουρα πρέπει να έχετε στο νου σας περίπου που βρίσκεστε οικονομικά με αυτά που έχετε στο καρότσι σας ανά πάσα στιγμή. Είναι βέβαιο ότι αν ορίσετε ένα εβδομαδιαίο μπάτζετ για το σούπερ μάρκετ και όσο βρίσκεστε στο κατάστημα υπολογίζετε την αξία όσων βάζετε στο καρότσι σας, όταν φτάσετε στο όριο θα έχετε τον χρόνο και την ευχέρεια να αποφασίσετε αν θέλετε να αφαιρέσετε κάτι που πήρατε για να πάρετε κάτι άλλο που χρειάζεστε περισσότερο, χωρίς να φτάσετε στο ταμείο και από αμηχανία να καταλήξετε να τα πάρετε όλα και να πληρώσετε τα διπλάσια από όσα υπολογίζατε.

 

 

 

 

           

           

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη