Επιστροφή στην «κανονικότητα» με άρωμα παροχών (και εκλογών;)


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης χθες, από το Φόρουμ των Δελφών, προανήγγειλε ότι η Ελλάδα δεν θα πάρει φέτος μόνον 4 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως αρχικά υπολογιζόταν, αλλά οι εκταμιεύσεις έως το τέλος του χρόνου μπορεί να φθάσουν ακόμη και τα 7,9 δις ευρώ. Πρόκειται για το «καλό σενάριο» του οικονομικού επιτελείου που βασίζεται στο γεγονός ότι το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης θα είναι από τα πρώτα που θα εγκριθούν από την Κομισιόν – μέσα στον Ιούνιο -, και ως εκ τούτου εκτός από την προκαταβολή των 4 δις θα μπορέσει να προχωρήσει άμεσα και η εκταμίευση της πρώτης δόσης.

 

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1, προανήγγειλε ρύθμιση οφειλών έως και σε 240 δόσεις, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο οικονομικής ενίσχυσης των υγειονομικών – «υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για σχετική βοήθεια» είπε – και δεν απέκλεισε ακόμη και αύξηση του κατώτατου μισθού (άγνωστο πότε).

 

Από το οικονομικό επιτελείο, επίσης, τις τελευταίες ημέρες διακινείται σταθερά η πληροφορία ότι η 10η αξιολόγηση από τους θεσμούς τον επόμενο μήνα μπορεί να βγάλει «θετική έκπληξη» - δηλαδή, την ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου που θα επιτρέπει επιπλέον μειώσεις φόρων με ορίζοντα τις αρχές του 2022. Και υποδεικνύονται ως πιθανά πεδία ελαφρύνσεων η φορολογία των ακινήτων και οι συντελεστές του ΦΠΑ.

 

Όλα αυτά μπορεί να εντάσσονται στην «επιχείρηση αισιοδοξίας» της κυβέρνησης για την επόμενη ημέρα της πανδημίας – μπορούν όμως να συγκροτούν και ένα πρώιμο αφήγημα προεκλογικών παροχών. Διότι ανεξαρτήτως των δημόσιων, και επανειλημμένων, διαβεβαιώσεων Μητσοτάκη ότι είναι απόφασή του να εξαντλήσει την τετραετία, το εσπευσμένο – λόγω τουρισμού – άνοιγμα της οικονομίας και η επιστροφή στην «κανονκότητα» έχει επαναφέρει, κατά τις πληροφορίες, στο τραπέζι του Μαξίμου και τις εισηγήσεις για εκλογές το φθινόπωρο.

 

Στον πυρήνα των εισηγήσεων αυτών βρίσκεται η, υψηλή, κυβερνητική αισιοδοξία για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, «κλειδί» όμως για τις πολιτικές εξελίξεις του φθινοπώρου θα είναι η τελική επίδοση του τουρισμού. Εδώ, ο πήχης από τους «ρεαλιστές» του κυβερνητικού επιτελείου μπαίνει σε ένα ποσοστό κοντά στο 40% των εσόδων του 2019 και ανεβαίνει προς το 50% από τους πιο αισιόδοξους (ή και υπεραισιόδοξους).

 

Το ιδανικό σενάριο θα ήταν μια τουριστική σεζόν που θα απέφερε τα διπλάσια έσοδα από τα περσινά – κοντά στα 8 με 9 δις ευρώ – και μια παράλληλη έναρξη των εκταμιεύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης μέσα στο καλοκαίρι, τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

 

Σ’ αυτό το σενάριο, αρκετοί είναι εκείνοι στο Μαξίμου που θεωρούν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε να ανέβει στην Θεσσαλονίκη στις αρχές Σεπτεμβρίου και, από την ΔΕΘ, να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο μειώσεων φόρων. Και, μαζί, να προκηρύξει και εκλογές για τον Οκτώβριο, με προοπτική για δεύτερες κάλπες αμέσως μετά.

 

Πρόκειται για το γνωστό σενάριο της «εγγυημένη κυβερνητικής 6ετίας», το «2+4 χρόνια», που παρέχει και τα εξίσου γνωστά πλεονεκτήματα του «καψίματος» της απλής αναλογικής και του εγκλωβισμού του Αλέξη Τσίπρα σε μια ακόμη εκλογική ήττα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μην έχει προλάβει καν να πάει σε συνέδριο.

 

Είναι ένα εγχείρημα που, εάν επιλεγεί τελικά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εμπεριέχει πολλά ρίσκα, και υπόκειται πάντοτε στον αστάθμητο παράγοντα της εξέλιξης της πανδημίας. Οι εκλογές το φθινόπωρο όμως είναι μια προοπτική που εξακολουθούν να θεωρούν ισχυρή και στην Κουμουνδούρου, για μια σειρά ακόμη λόγων.

 

Ο πρώτος από αυτούς είναι η βαθιά πεποίθηση στον ΣΥΡΙΖΑ ότι μετά το φθινόπωρο θα αρχίσει να φαίνεται το πιο σκληρό πρόσωπο της οικονομικής «κληρονομιάς» της πανδημίας, με λουκέτα σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, μαζική ανεργία και εργασιακή ζούγκλα. Πέραν τούτου, θεωρούν πως έως το τέλος του χρόνου η κυβέρνηση έχει στην διάθεσή της ιδανικό διεθνές οικονομικό περιβάλλον. Όπως υπενθυμίζουν, μετά τον Μάρτιο του 2022 δεν θα βρίσκεται πια σε ισχύ ούτε το επιθετικό πρόγραμμα νομισματικής στήριξης της ΕΚΤ με τα μηδενικά επιτόκια και τις μαζικές αγορές κρατικών ομολόγων, ούτε η πλήρης ευελιξία και παράκαμψη των δημοσιονομικών κανόνων και του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. Οπότε, θεωρούν ότι το επόμενο εξάμηνο ο πειρασμός των εκλογών θα είναι πολύ μεγάλος για να τον παρακάμψει εύκολα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη