Εμβολιασμοί: Οι μισές αλήθειες του Κυριάκου Μητσοτάκη


Μαρίνα Αλεξανδρή

Η «ελευθερία των δύο ταχυτήτων» έχει ήδη δρομολογηθεί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε χθες ότι επίκεινται υποχρεωτικοί εμβολιασμοί υγειονομικών καθώς και «διευκολύνσεις» και προνόμια για τους πλήρως εμβολιασμένους και έθεσε και το, κοινωνικό, ηθικό και πολιτικό πλαίσιο»:

 

 «Η συντριπτική πλειοψηφία όσων βρίσκονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ είναι συμπολίτες μας που δεν έκαναν το εμβόλιο από επιλογή», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει για παράδειγμα σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται στο μαγαζί του μόνο εμβολιασμένους».

 

 Ουσιαστικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε το σχέδιο που έχει ήδη εκπονήσει η κυβέρνηση και σκοπεύει να εφαρμόσει από το φθινόπωρο: Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί υγειονομικού προσωπικού και εργαζομένων σε οίκους ευγηρίας, με παράλληλη χορήγηση προνομίων αυξημένης κινητικότητας στους πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Τα προνόμια αυτά, κατά τις πληροφορίες, θα περιλαμβάνουν δυνατότητα πρόσβασης σε κλειστούς χώρους εστίασης, γήπεδα, συναυλιακούς χώρους και θέατρα – χώρους, από τους οποίους ταυτόχρονα θα αποκλείονται όλοι οι μη εμβολιασμένοι.

 

 

Εχει ενδιαφέρον ότι, τουλάχιστον, ως προς το σκέλος των υποχρεωτικών εμβολιασμών στους υγειονομικούς έσπευσε ήδη να στηρίξει την κυβέρνηση, και να προλάβει οποιαδήποτε συζήτηση περί αντισυνταγματικότητας η ίδια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

 

«Πέρα από την προστασία της δημόσιας υγείας το Σύνταγμα κατά κανένα τρόπο δεν αναγνωρίζει δικαίωμα σε κάποιον να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του άλλου και την υγεία του. Άρα το όριο της ελευθερίας  των επιλογών μας, είναι ο διπλανός μας», είπε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στηριζόμενη προφανώς στην νομική της ιδιότητα.

 

Εχει όμως επίσης ενδιαφέρον και η βάση πάνω στην οποία όρισε την σχετική συζήτηση ο πρωθυπουργός. Πρακτικά – και μάλλον κυνικά – «ενοχοποίησε» τα θύματα του κορονοϊού, λέγοντας ότι όσοι νοσούν βαριά, και όσοι χάνουν την ζωή τους, στην πλειοψηφία τους είναι ανεμβολίαστοι «από επιλογή».

 

Εδώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλλον εκτίθεται και ηθικά και πολιτικά. Διότι, σχεδόν ταυτόχρονα, τον «άδειασε» ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους δηλώνοντας πως αυτή την στιγμή «υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση απ’ ό,τι είναι η προσφορά των εμβολίων». Και πως ούτε διαθέσιμα εμβόλια υπάρχουν, ούτε διαθέσιμα ραντεβού.

 

Ο ίδιος άδειασε και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργό Ακη Σκέρτσο, ο οποίος μόλις προχθές διαβεβαίωνε πως παραμένει εφικτός ο στόχος να έχει εμβολιαστεί το 50% του συνόλου του πληθυσμού έως τα τέλη Ιουνίου. Ο κ. Θεμιστοκλέους παρέπεμεψε αορίστως τον εν λόγω στόχο μέσα στο καλοκαίρι, ίσως τον Αύγουστο όπως είπε.

 

Σ’ αυτή την εκδοχή συνηγορούν και όλα τα διαθέσιμα έως τώρα επίσημα δεδομένα. Διότι ο πρωθυπουργός μπορεί να είπε ότι καθημερινά εμβολιάζεται το 1% του πληθυσμού, όμως από τα στοιχεία του Our Worldi n Data προκύπτει ότι στις 6 Ιουνίου η Ελλάδα παρέμενε στην κατώτερη κλίμακα της Ευρώπης ως προς το ποσοστό των εμβολιασμών. Το ποσοστό του πληθυσμού που είναι εμβολιασμένο τουλάχιστον με μία δόση έφθανε στο 38,1%, ενώ χαμηλότερα ποσοστά από την Ελλάδα εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης εμφανίζουν χώρες όπως η Σλοβενία, η Σλοβακία, η Κροατία και η Ρουμανία.

 

Αντιθέτως, η Κύπρος επιδεικνύει ποσοστό εμβολιασμού με μία έστω δόση στον 46,01%, η Γερμανία 45,36%, το Βέλγιο 44,25%, η Ιταλία 43,18%, η Ισπανία 42,32%, η Γαλλία 41,40%,  η Ολλανδία 40,27%, η Τσεχία 39,03% και η Πολωνία 38,61%.

 

Σύμφωνα επίσης με τα στοιχεία που έδωσε και πάλι ο Μάριος Θεμιστοκλέους ο αριθμός των πολιτών στην χώρα μας που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό και με τις δύο δόσεις φθάνει στα 2,3 εκατομμύρια – αριθμός που αντιστοιχεί σε ποσοστό 22,4%.

 

Οι αποκλίσεις από το μέσον και κάτω στην λίστα των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι μεγάλες – σε καμία περίπτωση όμως, δεν προκύπτει μεγάλη πρόοδος της Ελλάδας, και πολύ περισσότερο πρωτοπορία, στο μέτωπο των εμβολιασμών. Και, προφανώς, δεν προκύπτει και συνολική απόρριψη των εμβολίων από τους πολίτες που είχαν την ατυχία να νοσήσουν βαριά και να βρεθούν στις ΜΕΘ.

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη