Τετάρτη, 9 Ιουνίου 2021

Οριστική καταδίκη του Ράτκο Μλάντιτς για γενοκτονία εις βάρος των Βοσνίων

δημοσίευση από: Sintiki News - 6/09/2021 10:17:00 μ.μ.


Στη φυλακή θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του ο 79χρονος πρώην στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς, αφού οι δικαστές των Ηνωμένων Εθνών που εξετάζουν τις εφέσεις, επικύρωσαν τις καταδικαστικές αποφάσεις σε βάρος του για γενοκτονία και άλλα αδικήματα κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας 1992-1995.

 

Ο Μλάντιτς, ο οποίος ηγήθηκε των σερβοβοσνιακών δυνάμεων την περίοδο 1992-95 στον Πόλεμο της Βοσνίας, καταδικάστηκε το 2017 για γενοκτονία, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και εγκλήματα πολέμου, μεταξύ των οποίων και για την κατατρομοκράτηση του άμαχου πληθυσμού του Σεράγεβο, πρωτεύουσας της Βοσνίας, στη διάρκεια της 43μηνης πολιορκίας της, και την δολοφονία περισσότερων από 8.000 μουσουλμάνων ανδρών και αγοριών στην Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, το 1995.

 

Η Σρεμπρένιτσα παραμένει η μοναδική περίπτωση γενοκτονίας επί ευρωπαϊκού εδάφους μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αναγνωρίστηκε ως τέτοια από δύο διεθνή δικαστήρια.

 

 

 

Η σημερινή ετυμηγορία ήρθε έπειτα από δίκες 25 χρόνων στο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία, στη διάρκεια των οποίων καταδικάστηκαν 90 άνθρωποι.

 

Οι δικηγόροι του Μλάντιτς είχαν ασκήσει έφεση επί της καταδικαστικής απόφασης με το αιτιολογικό ότι ο πρώην στρατηγός δεν μπορεί να κριθεί υπεύθυνος για πιθανά εγκλήματα που διέπραξαν κατώτεροί του.

 

 

 

About Sintiki News

Techism is an online Publication that complies Bizarre, Odd, Strange, Out of box facts about the stuff going around in the world which you may find hard to believe and understand. The Main Purpose of this site is to bring reality with a taste of entertainment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Copyright © Sintiki News™ is a registered trademark.

Designed by Templateism. Hosted on Blogger Platform.