Σταϊκούρας για αυξήσεις σε φόρους λόγω αντικειμενικών αξιών: «Το κάθε νοικοκυριό ας κάνει τους υπολογισμούς του»


Για ανάγκη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών «για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης» έκανε λόγο μιλώντας στο Mega ο Χρήστος Σταϊκούρας.

 

«Υπάρχουν πολλές περιοχές σε ζώνες που υποφορολογούνταν. Δεύτερον, για τη διαμόρφωση αδιάβλητης τεχνοκρατικής διαδικασίας στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών. Τώρα χρησιμοποιήσαμε μητρώο πιστοποιημένων εκτιμητών για να υπάρχει διαυγής προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών. Τρίτον, πολλές φορές γίνονται συναλλαγές στις αντικειμενικές αξίες και όχι στις εμπορικές τιμές» ανέφερε συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών.

 

Όπως σημείωσε, «το αποτέλεσμα της άσκησης είναι μία μέση αύξηση συνολικά σε παλιές και νέες ζώνες κατά 8%, όπου περίπου υπάρχει αύξηση στο 55% των παλαιών και νέων ζωνών, μείωση σε ένα ποσοστό 21% και αμετάβλητο έμεινε το 24%».

 

«Η άσκηση συνολικά θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Άρα θα τροποποιήσουμε τους συντελεστές μέσω των οποίων υπολογίζεται ο ΕΝΦΙΑ, με βάση το τι θα προκύψει από τον Νοέμβριο. Αν υπάρξει αύξηση του ΕΝΦΙΑ, θα την απομειώσουμε ώστε να είναι μηδενικό το τελικό αποτέλεσμα. Θα αναπροσαρμόσουμε τους συντελεστές.

 

 

Δεν θέλουμε να βγάλουμε ούτε ένα ευρώ παραπάνω συνολικό ΕΝΦΙΑ από την άσκηση αυτή. Αλλά είναι προφανές ότι κάποιοι συμπατριώτες μας θα πληρώσουν περισσότερο σε περιοχές που ανέβηκε η αντικειμενική αξία. Μόνο αυτή την περιουσία θα φορολογήσουμε περισσότερο. Θα προκύψουν και μειώσεις φόρων από χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες», τόνισε ο κ. Σταϊκούρας.

 

Αναφερόμενος στο πώς θα επηρεάσουν οι αυξήσεις στις αντικειμενικές τους υπόλοιπους φόρους για τα ακίνητα, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "οι φόροι αυτοί σχετίζονται με τις αντικειμενικές αξίες, αλλά επειδή η άσκηση θα εφαρμοστεί από το 2022, το κάθε νοικοκυριό μπορεί να κάνει τους υπολογισμούς του. Πολλοί συμπατριώτες μας που θέλουν να δρομολογήσουν τέτοιες συναλλαγές, θα τις έχουν προχωρήσει ήδη. Μεταγενέστερα δε θα έχουμε ουσιώδεις μεταβολές».

 

«Η άσκηση που κάνουμε προσαρμόζει τις αντικειμενικές αξίες σε αυτό που η ίδια αγορά έκανε την τελευταία τριετία. Συνολικά δε θα υπάρχει επιβάρυνση με τον ΕΝΦΙΑ, θα επιδιώξουμε να τον μειώσουμε συνολικά, και να αναδιαμορφώσουμε τους συντελεστές. Παραπάνω θα πληρώσουν μόνοι κάποιοι που υποφορολογούνταν», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τον τρόπο πληρωμής, ο υπουργός Οικονομικών έθεσε ως πιθανό όριο δόσεων για τον ΕΝΦΙΑ του 2022 ακόμη και τις 12.

 

Η πληρωμή του ΕΝΦΙΑ 2022 θα ξεκινήσει τον Μάρτιο και θα γίνει σε «περισσότερες δόσεις, πολύ περισσότερες από τις έξι που υπάρχουν σήμερα ... θα μπορούσαν να γίνουν δέκα, θα μπορούσαν να γίνουν και οριακά περισσότερες. Οι δύο επόμενοι μήνες του κάθε έτους δημοσιονομικά μετρούν στην προηγούμενη χρονιά. Θα μπορούσαν να φτάσουν» μέχρι τις 12, όπως είπε.

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη