Τέλος τα self tests: Ψυχαγωγία για ανεμβολίαστους μόνο με rapid και PCR από φαρμακοποιούς ή γιατρούς


Σε γιατρό ή φαρμακοποιό θα πρέπει να απευθύνονται οι ανεμβολίαστοι πολίτες που επιθυμούν να επισκεφτούν έναν χώρο ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου, καθώς θα πρέπει να έχουν μαζί τους αρνητικό test, αποκλειστικά rapid ή PCR, όχι όμως self test, τα οποία καταργούνται.

 

Βάσει του σχεδίου, ο έλεγχος στην είσοδο των καταστημάτων θα γίνεται με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία θα επιβεβαιώνει τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης (σε covid -free χώρους) και των τεστ σε μικτούς χώρους (rapid test  ή PCR). Η εν λόγω εφαρμογή θα είναι έτοιμη το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου, ώστε να είναι δυνατή η χρήση της από τις 15 Ιουλίου που θα ανοίξουν οι κλειστοί χώροι συνάθροισης.

 

Σημειώνεται ότι τα rapid tests που διενεργούνται εκτός των κλιμακίων του ΕΟΔΥ, κοστίζουν 20 ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ακόμη και αν θέλει κάποιος να βγει για καφέ θα πρέπει να έχει προπληρώσει ένα μεγάλο ποσό. Eίθισται το αποτέλεσμα του rapid test να θεωρείται ως αποδεικτικό μη νόσησης μόνο για 24-48 ώρες.

 

Η διενέργεια rapid test μπορεί, πλέον, να γίνεται από ιδιώτες γιατρούς και φαρμακοποιούς με βάση την τροπολογία του Υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε την Τρίτη ατά τη διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου για τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

Σε ότι αφορά τον μοριακό έλεγχο (PCR), αυτόν μπορούν να τον διενεργήσουν ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια ή ιδιωτικές κλινικές.

 

 

Σημειώνεται πως οι φορείς διενέργειας των τεστ κορονοϊού υποχρεούνται να καταχωρούν στο Εθνικό Μητρώο Ασθενών COVID-19, τα στοιχεία ταυτοποίησης των φυσικών προσώπων που ελέγχθηκαν και τα αποτελέσματα του ελέγχου (θετικό ή αρνητικό).

 

«Δεν τίθεται θέμα εγκυρότητας των self test» υποστηρίζουν κυβερνητικές πηγές

 

Σε ό,τι αφορά την «απόσυρση» των self test, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει ζήτημα εγκυρότητας αλλά βεβαίωσης για το αληθές της δήλωσης από ανεξάρτητο τρίτο, καθώς πρόκειται για μη ουσιώδη δραστηριότητα άρα ο κίνδυνος ψευδούς δήλωσης είναι πιο αυξημένος. Ο έλεγχος θα γίνεται μέσω της ψηφιακής εφαρμογής».

 

Τέλος απαντώντας στο ερώτημα γιατί δεν δημιουργούνται χώροι μόνο για εμβολιασμένους και μόνο για ανεμβολίαστους, οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως «ο εμβολιασμός, αν και συνιστά -σύμφωνα με τους επιστήμονες- το πιο ισχυρό “όπλο” κατά του κορονοϊού, δεν είναι υποχρεωτικός. Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε η Πολιτεία να κάνει τέτοιο διαχωρισμό, να επιβάλει αυτή τη διάκριση. Εξαιρουμένων, λοιπόν, των γηπέδων, λόγω της ιδιαιτερότητας τους (κοντινές επαφές , φωνές άρα εύκολη διασπορά του ιού) σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του ίδιου του ιδιοκτήτη/επιχειρηματία αν θα καταστήσει τον χώρο του αμιγή ή μικτό».

 

 

 

 

Δημοσίευση σχολίου

Νεότερη Παλαιότερη