Ταινία «Καλάβρυτα 1943»: Προαναγγέλουν μηνύσεις για το «προκλητικό μύθευμα» του «δήθεν "καλού" Αυστριακού Ναζί»


Ζήτημα παραποίησης της ιστορίας για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων, μέσω της νέας ταινίας «Καλάβρυτα 1943» που πρόκειται σύντομα να αρχίσει να προβάλλεται στις κινηματογραφικές αίθουσες ανακύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας «Πελοπόννησος».

 

Όπως αναφέρεται σχετικά, «τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας, για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Μάλιστα, η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προαναγγέλλει μηνύσεις εις βάρος των υπευθύνων της ταινίας».

 

Να σημειωθεί  ότι το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων με τους τουλάχιστον 700  (πιθανότατα πάνω από 1.000 - 1.500 νεκρούς)  αποτελεί την πιο μεγάλη περίπτωση εγκλήματος πολέμου στην Ελλάδα, κατά την κατοχή. Κανένας από τους υπευθύνους των εγκλημάτων αυτών δεν λογοδότησε στη Δικαιοσύνη ενώ μέχρι και σήμερα ακόμα δεν έχει καταβληθεί καμιά απολύτως αποζημίωση από τη Γερμανία.

 

Η εφημερίδα τονίζει ότι «αρκούσε η προβολή του δίλεπτου διαφημιστικού του φιλμ, για να εγερθούν οι πρώτες αντιδράσεις και μάλιστα σφοδρές εκ μέρους των κατοίκων. Θρυαλλίδα στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στον προπομπό του φιλμ: Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν "καλού" Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρω του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να "σώσει" τα γυναικόπαιδα».

 

«Πρόκειται για ένα προκλητικό μύθευμα, το οποίο έχει διαψευστεί από όλους τους αυτόπτες μάρτυρες – εγκλείστους του Σχολείου και επίσημα από το Δημοτικό Συμβούλιο των Καλαβρύτων, αλλά παρ’ όλα αυτά - άγνωστο για ποιους λόγους - οι υπεύθυνοι της ταινίας, συμπεριέλαβαν στην ιστορία», όπως αναφέρεται.

 

Παρατίθενται μάλιστα και δηλώσεις του προέδρου της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Χαρίλαου Ερμείδη, όπου αναφέρει ότι «τόσο ο ίδιος όσο και άλλοι Καλαβρυτινοί, είχαν επισημάνει αυτό το στοιχείο στους υπευθύνους της ταινίας πριν από 2,5 περίπου χρόνια, όταν είχαν φθάσει στα Καλάβρυτα προκειμένου να μάθουν τα πραγματικά περιστατικά της θηριωδίας ... οι υπεύθυνοι είχαν υποσχεθεί να μην το συμπεριλάβουν στην ταινία ... η Ένωση, μέσω επίσημου εγγράφου που τους είχε αποστείλει τότε, τους είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που η ταινία με καθιοδήποτε τρόπο δεν σεβαστεί την μνήμη των θυμάτων και των απογόνων τους, τότε θα κινούνταν δικαστικά εναντίον τους».

 

 

 

Η ταινία είναι συμπαραγωγή της ΕΡΤ, του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας, του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου από πλευράς ελληνικού κράτους με τις Foss Productions, CosmoteTV και Tanweer.

 

 

2 Σχόλια

  1. 1982 ΑΘΗΝΑ δυτικά προάστια ΒΑΣΙΛΟΦΡΩΝ συντηρητικος

    δηλαδή άνοιξε τη πόρτα αφού κάηκαν?

    Τέλος πάντων

    μπορεί να έβαλαν τη σκηνή
    επειδή νιώθουν ενοχές

    αν μετανοησν ειλικρινά

    και μέσω των ταινιών
    νιώθουν ενοχές οι ναζί..

    ας συγχωρεθουν

    όντως υπήρχαν καλοί ναζι

    αλλά ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα

    όλοι νιώθουν ενοχές
    ακόμα και οι ναζί

    για αυτο φτιαχουν ταινίες
    οπως η λιστα του σιντλερ
    the good German
    alone in berlin
    book thief
    jojo rabbit
    operation valkyrie tom cruise
    inglorious Bastards
    διάσωση στρατιώτη Ράιαν

    εκεί φαίνονται κάποιοι
    μετρημένοι στα δάχτυλα Ναζι

    μικρό ποσοστό
    αλλά δίνει ελπίδα

    αστούς αν νιώθουν ενοχές
    και θέλουν στη ταινία να φανούν καλοί
    ειναι θετικό

    καμία ταινία δεν είναι 100% ακριβής

    παράδειγμα η τροια με brad Pitt
    δείχνει τον Μενέλαο να σκοτώνεται από τον Έκτορα
    κάτι που δεν έγινε

    δηλαδή δε πειράζει μια μικρή ανακρίβεια σε ταινία

    έτσι είναι η τέχνη
    ο καθένας τη βλέπει κάπως

    αν μετανιώσαν στα αλήθεια
    τότε μπράβο τους
    εγώ πιστεύω από ενοχές
    Έβαλαν στη σκηνή .
    θέλουν να εξιλεωθουν
    για αυτά που έκαναν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1982 αθηνα
    ανοιξε τη πορτα αφου καηκαν ομως

    εστω και ετσι..
    εχουν αρτιστικες
    προθεσεις

    τεχνη
    δε πειραζει αστους
    ισως νιωθουν ενοχες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
Νεότερη Παλαιότερη